Forum de Calatorie si Fotografie
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Framelapse - Time Lapse Camera, o aplicație care aduce fotografia time lapse în buzunarele noastre. La propriu Empty Framelapse - Time Lapse Camera, o aplicație care aduce fotografia time lapse în buzunarele noastre. La propriu

Sam Mar 28, 2015 2:15 am
Cu toții am văzut filmulețe tip time lapse, scene în care unele elemente precum oamenii, autovehiculele sau norii se deplasează cu o viteză imposibil de atins în realitate, florile se deschid sau omizile eclozează sub ochii noștri. Acestea sunt în fapt realizate prin redarea a unui număr foarte ridicat de fotografii, fiecare realizate la intervale de timp sensibil mai mari decât ar fi viteza de înregistrare a cadrelor filmului.

De exemplu, dacă realizăm câte un cadru la fiecare două secunde și compilăm un videoclip cu rata de eșantionare de 30 de cadre pe secundă, într-o înregistrare de un minut vom putea condensa nu mai puțin de o oră din viața reală Exclamation . Nu degeaba francezii traduc englezescul "time lapse" prin termenul chronophotographie, timpul căpătând noi valențe mulțumită acestei tehnici de editare video.

Spre exemplu, pentru secvența time lapse de mai jos am înregistrat parcursul norilor pe cer timp de 33 minute, înregistrând câte 2 cadre pe secundă, ea fiind redată ulterior la 30 cadre/sec.:Pentru realizarea unui time lapse putem folosi cu succes orice DSLR Nikon începând cu modelul D7000, acestea oferind funcția realizării de secvențe video time lapse direct din aparat. Sau, dacă avem un aparat mai vechi, îl putem conecta la calculator prin cablul USB și să comandăm declanșarea repetitivă a aparatului folosind soft-uri dedicate, ca Nikon Camera Control Pro 2 sau progrămele gratuite precum DIY Photobits.

Totuși, nu trebuie să uităm că acest lucru ne va pricinui o uzură semnificativă a aparatului: țineți cont că o jumătate de oră are 1800 secunde, deci la o cadență de 2 cadre/sec. vom avea nevoie de taman 900 cadre pentru filmulețul nostru de 30 secunde (adică probabil cât într-un concediu de o săptămână) Exclamation .

Din fericire însă, majoritatea smartphone-urilor din ziua de azi pot înregistra secvențe video HD (720p), iar modelele ceva mai scumpe, chiar full-HD (1080p). Astfel, folosind o aplicație pentru smartphone-uri precum Droid Framelapse sau Lapse It, vom putea obține înregistrări time lapse de o calitate absolut onorabilă pentru postarea pe Youtube, fără a sacrifica durata de viață a obturatorului DSLR-ului nostru.

Încă o secvență pe care am înregistrat-o folosind smartphone-ul meu Samsung S3 Mini , ilustrând schimbările rapide ale vremii dintr-una din Zilele Babelor de anul acesta:


Apusul de soare, la rândul său, poate constitui un subiect cât se poate de reușit pentru o secvență cronofotografică:


Aplicația Framelapse e disponibilă în magazinul de aplicații Google Play, iar Lapse It, în Samsung GALAXY Apps și Apple iTunes App Store. Practic, indiferent că folosim un smartphone cu sistem de operare Android sau iOS, vom putea realiza cu ușurință secvențe time lapse. Ambele aplicații oferă gratuit un set de facilități de bază, întregul lor potențial putând fi descătușat prin achiziționarea licenței Pro.

La o primă vedere, cel mai dificil aspect care rămâne de rezolvat este plasarea smartphone-ului într-o poziție fixă, încât acesta să nu se miște deloc pe parcursul înregistrării (la fel ca în cazul oricărei filmări, ultimul lucru pe care ni-l putem dori îl constituie secvențele video tremurate).

Întrucât smartphone-urile nu dispun din construcție de piulița pentru trepied, iar a le rezema de diverse obiecte nu e cea mai practică soluție, va merita să ne achiziționăm un adaptor pentru montarea smartphone-ului pe trepiedul foto. Vestea bună este că acestea pot fi cumpărate la prețuri acceptabile. Personal, am optat pentru un astfel de adaptor de la Joby, precum cel pe care îl puteți vedea mai jos:


Framelapse - Time Lapse Camera, o aplicație care aduce fotografia time lapse în buzunarele noastre. La propriu Joby-gorillapod-griptight-mount-montura-universala-de-aparat-foto-compact-telefon-sau-gps-24875
Joby Gorillapod griptight mount - montură universală de aparat foto compact, telefon sau GPS, disponibilă în oferta F64 la prețul de 59 lei

lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Framelapse - Time Lapse Camera, o aplicație care aduce fotografia time lapse în buzunarele noastre. La propriu Empty Re: Framelapse - Time Lapse Camera, o aplicație care aduce fotografia time lapse în buzunarele noastre. La propriu

Lun Apr 06, 2015 10:43 am
Dacă avem noroc de o zi însorită, dar în care norii să se formeze și să se deplaseze pe cer cu o viteză suficient de mare,vom obține de departe cel mai reușit efect vizual:
Însă nu doar efectele atmosferice reprezintă elemente de interes pentru a fi redate în animații tip time lapse. Dinamica vieții urbane reprezintă, la rândul ei, un excelent subiect: crescând cadența cadrelor, de la o imagine la fiecare două secunde, la o imagine la fiecare jumătate de secundă, am reușit să iau pulsul orașului în câteva din cele mai circulate locuri ale sale:


(un avantaj al Droid Framelapse este că putem aplica efecte precum convertirea videoclipului nostru în alb-negru direct de pe telefonul mobil, eliminând astfel elementele excesiv de colorate din scenele unde acest lucru ar fi făcut doar să dea senzația de haos în scena noastră)


Și trecerile de pietoni constituie subiecte excelente pentru scenele de tip trecerea timpului:


Și, la final, o scenă nocturnă, înfățișând trecerea grăbită a automobilelor:

lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Framelapse - Time Lapse Camera, o aplicație care aduce fotografia time lapse în buzunarele noastre. La propriu Empty Re: Framelapse - Time Lapse Camera, o aplicație care aduce fotografia time lapse în buzunarele noastre. La propriu

Lun Oct 26, 2015 3:24 pm
Încă un efect interesant ce poate fi obținut cu aplicația Framelapse este cel al observării dinamicii luminii de pe parcursul unei zile, sau a tuturor fenomenelor meteo de pe parcursul unei zle cu vreme schimbătoare.

Întrucât acest sfârșit de octombrie nu a fost deloc lipsit de astfel de schimbări spontane ale vremii, toamna dovedindu-se pe atât de capricioasă pe cât o sugerează și înțelepciunea populară, am avut ocazia de a surprinde dinamica unei astfel de zile, cu toate schimbările de lumină, temperatură și nebulozitate atmosferică, pe parcursul a doar 4 ore.

Începând cu orele 14, cele 4 ore de filmare cu smartphone-ul orientat spre vest au însemnat trecerea de la lumina ideală pentru fotografierea peisajelor (iluminare din spate, ușor laterală), până la un contre-jour total, cu soarele parcurgând cadrul pe diagonală, și până la a vedea apoi culorile apusului (sau mă rog, ceea ce ar fi trebuit să fie culorile apusului, stratul gros de nori ce s-a lăsat mai pe înserat făcând imposibilă deslușirea exactă a momentului în care soarele a coborât sub linia orizontului).

Am putut însă observa trecerea de la lumina caldă a după-amiezii la ora gri a crepusculului, la colorarea cerului în nuanțele plăcute, unice de fiecare dată, specifice apusului și apoi, la trecerea spre noapte, prin ora albastră (aici ar fi fost, desigur, preferabil să fi dispus de un senzor foto mai performant decâtcel al smartphone-ului HTC Desire X pe care l-am folosit pentru experimentul de față).

În termeni tehnici, 4 ore și 3 minute de peste zi au fost comprimate într-un minut și 23 secunde de filmare, aplicația Framelapse înregistrând câte un cadru la fiecare 6 secunde, la o cadență de 30 cadre/secundă. Cu alte cuvinte, filmarea ne va prezenta scenele la care asistăm cu o viteză de 180 ori mai mare decât cea din realitate Exclamation .

În ce privește estetica, mai bine vă las pe voi să apreciați rezultatul final:

Continut sponsorizat

Framelapse - Time Lapse Camera, o aplicație care aduce fotografia time lapse în buzunarele noastre. La propriu Empty Re: Framelapse - Time Lapse Camera, o aplicație care aduce fotografia time lapse în buzunarele noastre. La propriu

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum