In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Fotografia Pinhole folosind un capac de spray. Să redescoperim camera obscură Empty Fotografia Pinhole folosind un capac de spray. Să redescoperim camera obscură

la data de Joi Noi 07, 2013 4:12 pm
Să reducem fotografia la esență: camera obscură, în fapt o incintă întunecată, în care razele de lumină pătrunde printr-un orificiu de dimensiuni minuscule, dând naștere unei imagini micșorate și răsturnate a obiectului contemplat, a fost descrisă pentru prima dată de Leonardo da Vinci, în seria sa de scrieri reunite sub titlul Codex Atlanticus (1478-1519).

Tehnologia pentru capturarea imaginilor a fost perfecționată constant, de la primele încercări din secolul al XVI-lea - ce nu erau mai mult decât o platformă pentru a desena realitatea - și până la cele mai noi DSLR-uri pentru fotografia sportivă fiind o cale extrem de lungă. Totuși, la nivel de principiu camera obscură a rămas neschimbată.

Astfel, nu e neapărată nevoie de cele mai performante sisteme optice, ale celor mai scumpe obiective, pentru a obține imagini reușite cu aparatele noastre. La o adică, putem realiza o fotografie pur și simplu plasând un capac cu un orificiu minuscul peste montura de obiectiv. În cazul capacelor de montură găurite cu laser vom avea plăcuta surpriză să constatăm că putem fotografia chiar la diafragme extrem de mici - valori de f/189 fiind mult peste ce am putea obține închizând lamelele unui obiectiv.

Urmare a utilizării orificiului minuscul, de dimensiunile unui vârf de ac subțire, acest gen a primit numele de pinhole photography. Totuși, trebuie să distingem și aici între două posibile situații:

  • Utilizând un capac de obiectiv perforat industrial, cu un orificiu perfect rotund și un diametru de ordinul fracțiunilor de milimetru, vom obține diafragme extrem de închise - am întâlnit la un moment dat pe un site de licitații un capac pentru fotografia pinhole ce avea specificată diafragma f/189. Acestea sunt excelente pentru expuneri de ordinul minutelor în plină zi. Obținem astfel un câmp de profunzime imens, claritate maximă și putem șterge mai ușor obiectele în mișcare din cadrul nostru.
  • Confecționându-ne singuri un "obiectiv" pinhole, prin găurirea unei benzi izolatoare negre trase lipite pe montura obiectivului sau a unui capac de spray, vom obține imagini cu un aspect suprarealist, încadrabile mai degrabă în curentul lomografiei, despre care ați putut citi zilele trecute. Imaginea, abia recognoscibilă, va fi învăluită de un puternic element de mister, fiind plasată mai degrabă în ireal decât în reproducerea fidelă a naturii înconjurătoare, ca în fotografia obișnuită.

Am realizat acest experiment, cu un capac de spray Str8 negru - care are un diametru ideal pentru a-l fixa pe montura D3100-lui meu. Pentru fixare, am folosit câteva bucăți de scotch, însă am constatat că la declanșare oricum este necesar să apăs "obiectivul" cu mâna. Am perforat capacul cu un ac de cusut, pe care l-am trecut apoi de câteva ori prin orificiu pentru a-l netezi.

Fotografia Pinhole folosind un capac de spray. Să redescoperim camera obscură 10733481735_66ba8fd564_z
1/5 sec., ISO 200
De remarcat că încadrarea corespunde unei focale de cca. 50-60 mm, iar parametrii fotografierii aceleiași scene cu un obiectiv uzual au fost 1/25 sec. la f/16, ISO 200. Deduc că diafragma pinhole-ului realizat de mine este undeva la f/32.

Mai jos, încă o scenă fotografiată pinhole:
Fotografia Pinhole folosind un capac de spray. Să redescoperim camera obscură 10733579694_c8f4920bbb_z
1/125 sec., ISO 800
După cum se poate observa, absența oricăror elemente optice, la care se adaugă deschiderea totuși mare a orificiului pentru acest gen de aplicație fotografică, duce la defocalizarea destul de puternică a imaignii... însă când dorim tocmai acest lucru, din rațiuni artistice - și dorim să practicăm lomografia - un obiectiv pinhole confecționat artizanal poate fi tocmai ceea ce căutam, pentru a scoate la iveală latura noastră mai jucăușă.

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum