Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Cum să realizăm ușor clipuri Time Lapse cu aplicația gratuită GoPro Studio Empty Cum să realizăm ușor clipuri Time Lapse cu aplicația gratuită GoPro Studio

Dum Apr 12, 2015 3:07 pm
Vă prezentam în articolul precedent cum puteți realiza animații care înfățișează trecerea timpului (time lapse) folosind telefonul mobil.

Totuși, deși nu avem prea multe ce reproșa camerelor video de pe smartphone-urile de nivel mediu și superior în ce privește calitatea imaginii, principala lor limitare rămâne unghiul de încadrare fix - și, spre deosebire de aparatele foto DSLR, nu putem schimba obiectivul telefonului mobil.

Am putea, desigur, să realizăm o serie amplă de poze, pe care să o asamblăm într-un videoclip, însă dat fiind că oricum acesta va avea o rezoluție de maximum 1920x1080 pixeli, nu se justifică să uzăm obturatorul aparatului realizând câteva sute bune de cadre pentru un time lapse de 30-40 secunde.

E mai practic să filmăm scena dorită cu DSLR-ul, beneficiind astfel de performanțele superioare ale unui senzor de mari dimensiuni, după care să extragem apoi cadrele dorite și să le asamblăm într-un film. Dacă aparatul nostru filmează în formatul AVI, putem face acest lucru în doi pași, prima dată exportând cadrele dorite ca fișiere JPEG (spre exemplu, folosind convertorul video din VLC Media Player), iar apoi compilând animația dorită folosind o aplicație ca Star Trails.DE (am descris în urmă cu ceva vreme funcționarea acesteia într-un articol de pe forum ).

Dacă însă aparatul nostru salvează fișierele video în formatul MOV (Apple Quicktime), o soluție extrem de la îndemână o poate constitui folosirea aplicației gratuite (pentru PC) GoPro Studio. Aceasta se livrează implicit cu camerele video pentru sport extrem GoPro Hero, însă poate fi descărcată și instalată chiar dacă nu deținem o cameră GoPro. Tot ceea ce trebuie să facem este să accesăm link-ul http://shop.gopro.com/EMEA/softwareandapp/gopro-studio/GoPro-Studio.html#/start=1 și să ne înregistrăm cu o adresă de mail.

Mai departe, lucrurle merg aproape de la sine: adăugăm fișierul video rezultat din filmarea cu DSLR-ul (pentru rezultate optime este preferabil ca acesta să aibă o lungime de 5-15 minute), accesăm secțiunea Advanced Settings, unde vom putea accelera succesiunea cadrelor, trăgând înspre dreapta cursorul Speed Up. În practică, am constatat că o valoare de 15-20x ne va asigura o trecere suficient de spectaculoasă a cadrelor, fără ca scena să devină una amețitoare. Mai apoi, convertim videoclipul și... am terminat.

(Desigur, aceia mai perfecționiști dintre noi vor putea accesa mai departe secțiunea Edit a aplicației GoPro Studio, unde vor putea realiza un montaj video mai elaborat, eventual adăugând și o coloană sonoră, sau asamblând mai multe videoclipuri, pentru a prezenta audienței o întreagă poveste).

De asemenea, aplicația ne oferă o opțiune de export al fișierelor video rezultate, pentru cele mai uzuale site-uri de distribuire online a conținutului, ca Youtube sau Vimeo, dar și de optimizare a fișierelor (a se citi: de compresie cu o pierdere de calitate neglijabilă la rezoluții mici) pentru redarea pe smartphone-uri.

Puteți vedea mai jos o animație tip time lapse pe care am realizat-o în piața Avram Iancu din Cluj, procesând un clip filmat la rezoluția 720p cu aparatul Nikon P7100, cu ajutorul aplicației GoPro Studio:


În concluzie, GoPro Studio mi se pare un progrămel extrem de practic, ușor de folosit și care nu suprasolicită sistemul (pe un PC Intel Core i3 cu 6 GB RAM, rulând Windows 7, am putut converti videoclipuri în timp ce urmăream TV online prin serviciul Seenow, fără a înregistra vreo sacadare a imaginii). Iar faptul că e disponibil gratuit și pentru aceia dintre noi care nu deținem o cameră GoPro e mai mult ca binevenit.

Totuși, nu neg că de când l-am folosit am ajuns să-mi doresc o cameră GoPro Hero 4, capabilă să filmeze la rezoluția 4K (4096x2160 pixeli). Aceasta e disponibilă în oferta F64 la prețul de 1935 lei. Nu e tocmai puțin, dar dacă mă gândesc că în prezent nu dețin un obiectiv fisheye, achiziționarea GoPro-ului ar reprezenta o investiție 2-în-1: cameră video sport și aparat foto cu obiectiv fisheye, totul la o greutate de doar 147 grame.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Cum să realizăm ușor clipuri Time Lapse cu aplicația gratuită GoPro Studio Empty Re: Cum să realizăm ușor clipuri Time Lapse cu aplicația gratuită GoPro Studio

Sam Oct 03, 2015 3:27 pm
Urmare a trecerii la full-frame, am simțit tot mai puțin necesitatea achiziționării unei camere video dedicate, DSLR-ul Nikon D800 fiind capabil de a filma la rezoluție full-HD, producând fișiere video de o calitate excelentă, chiar în condiții de iluminare precară (puteți vedea un exemplu în articolul despre ceremonia schimbării gărzilor de la cetatea Alba Iulia).

Am încercat așadar să import fișierele video realizate cu Nikon D800, pentru a realiza animații tip time-lapse la o calitate mai bună decât cea pe care aș fi putut-o obține cu aparatul compact Nikon P7100 (acesta din urmă fiind capabil doar de rezoluția HD, 1280x720, pe când Nikon D800 generează fișiere video full-HD, de 1920x1080 pixeli, iar senzorul său de mari dimensiuni ne asigură că granulația nu ne va deranja, nici măcar dacă privim monitorul de la mică distanță).

Problema este că versiunea de GoPro Studio pe care o foloseam, 2.0.0.285, lansată în septembrie 2013, nu recunoștea formatul QuickTime (MOV) la rezoluția full-HD generat de DSLR-ul Nikon D800: deși fișierul video putea fi încărcat, redarea sa se oprea după 2-3 secunde, iar încercarea de a-l converti se solda invariabil cu un eșec.

Întrucât incompatibilitatea era evidentă, mai rămânea să determin dacă era vorba de o incompatibilitate de format, între fișierele generate de Nikon D800 și soft-ul GoPro sau, întrucât fișierele video erau încărcate în primă fază, blocându-se după 2-3 secunde, nu era o problemă generată de cantitatea datelor pe care aplicația trebuia să le proceseze. Pentru a corecta această posibilă cauză, am încercat să reduc calitatea înregistrării, de pe High pe Medium, fără succes însă: deși fișierele puteau fi redate (sacadat), tot primeam o eroare când porneam conversia acestora.

Am decis așadar să încerc să instalez un update al aplicației GoPro Studio, pentru a vedea dacă între timp dezvoltatorii programului nu au extins gama fișierelor compatibile. Astfel, după instalarea celei mai recente versiuni a programului, GoProStudio 2.5.6.509, din 1 iulie 2015, am avut plăcuta surpriză să constat că fișierele video full-HD realizate cu Nikon D800 erau încărcate și procesate fără probleme.

În plus, am observat că, spre deosebire de când foloseam vechea versiune a aplicației, a apărut o opțiune suplimentară utilă pentru time lapse-uri: nu mai trebuie să folosim opțiunea Speed Up din meniul Advanced Settings (deși aceasta este în continuare prezentă), ci putem experimenta în timp real efectul pe care îl va avea creșterea vitezei de redare asupra filmului nostru: după ce trecem la Step 2: Edit, din meniul drop-down Video Controls putem modifica după dorință parametrul Speed (%), efectul fiind imediat observabil în fereastra de preview.

Sau, dacă dorim ceva mai excentric, putem bifa opțiunea Reverse, pentru a vedea filmul nostru în desfășurarea inversă a cadrelor - un efect care va face cu siguranță deliciul celor mici, dar care poate fi folosit cu succes și pentru o privire mai inedită asupra unor scene altfel comune.

Fereastra Edit din GoPro Studio 2.5 ne oferă și alte opțiuni interesante, asemănătoare cu cele din aplicațiile de procesare a fotografiilor în format RAW: posibilitatea corectării balansului de alb, compensarea expunerii, modificarea contrastului și saturației, toate sunt accesibile prin simpla glisare a unor potențiometre de control.

Iar dacă cumva am încadrat greșit scena, putem să o îndreptăm, pentru a evita ca linia orizontului să fie înclinată sau copacii să nu fie verticali, de exemplu.

La final, putem exporta filmul nostru în cele mai uzuale formate ale momentului, alegând rezoluția și gradul de compresie, în funcție de destinația clipului nostru (redare pe televizoare de mari dimensiuni sau din contră, pe smartphone-uri, încărcarea pe Youtube sau pentru rețelele sociale).

Desigur, GoPro Studio este o aplicație puternică, care ne oferă funcții de editare video utile pentru o gamă largă de proiecte video, nu doar pentru realizarea de time lapse-uri. Însă dacă dorim să realizăm animații time lapse folosind fie o cameră video GoPro, fie DSLR-ul nostru, GoPro Studio este clar un ajutor de nădejde.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum