Forum de Calatorie si Fotografie
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Ce avantaje aduce Windows 10 pentru fotografi Empty Ce avantaje aduce Windows 10 pentru fotografi

Mar Sept 08, 2015 4:53 am
E pentru prima dată când Microsoft nu încearcă să scoată bani de pe urma unei noi versiuni de Windows: începând cu iulie 2015, timp de un an upgrade-ul la Windows 10 e disponibil pentru toți utilizatorii licențiați de Windows 7, 8 și 8.1. Acesta poate fi instalat fie folosind instrumentul de migrare disponibil în Windows Update fie, dacă am ținut update-urile dezactivate, descărcând o imagine ISO a DVD-ului de instalare, de pe microsoft.com/software-download/windows10.

Personal, am optat pentru această din urmă metodă, deoarece îmi doream o instalare curată, care să îndepărteze tot balastul acumulat prin "măruntaiele" sistemului de operare în ultimii 3 ani (din acest punct de vedere trebuie să laud deja vechiul Windows 7, care a funcționat ireproșabil încă de la achiziționarea împreună cu calculatorul meu și pe care nu a trebuit să-l reinstalez niciodată, din 2012 încoace).

Atenție doar dacă alegeți să folosiți DVD-ul de instalare, dacă boot-ați direct de pe DVD, se poate să aveți o mică supriză: vi se va cere un Serial Number nou, cel primit împreună cu licența de Windows 7 nefiind acceptat. Soluția pentru a avea o instalare curată este (un pic a la Microsoft, am putea spune), să pornim din nou în Windows 7, de unde să demarăm programul de instalare de pe DVD, iar apoi să optăm pentru o instalare curată de Windows (eventual, alegând să păstrăm datele noastre de pe C:).

Despre instalare, mă voi mulțumi să spun că e cea mai simplă și mai rapidă din toate versiunile de Windows din ultimii douăzeci de ani: până și numărul clic-urilor pe butonul Next s-a redus simțitor, iar majoritatea componentelor hardware au fost recunoscute imediat (doar placa video NVidia, scanner-ul foto Epson V500 și imprimanta HP au avut nevoie de driver-e descărcate manual de pe site-urile producătorilor, însă procesul e mult automatizat, nemaiputând fi comparat cu încercările repetate de a găsi un IRQ și DMA libere de pe vremea Windows 98-ului).

Să ajungem acum la acele lucruri care pot fi utile fotografilor:

 • În primul rând, timpul de pornire mult scurtat față de Windows 7: chiar dacă folosim același hard-disk și nu un SSD, vom aprecia faptul că putem folosi calculatorul în câteva zeci de secunde de la pornire, fără să așteptăm 2-3 minute care, atunci când ai de trimis o poză cuiva care se grăbește, par interminabile.
 • Un viewer de imagini nou, care permite acum și deschiderea fișierelor RAW. Fișierele NEF realizate cu Nikon D90 și D800 au fost deschise fără probleme, fără să mai trebuiască instalate CODEC-uri sau aplicații terțe.
 • Aplicația implicită de vizualizare Photos ne permite citirea EXIF-ului imaginilor: alegând See more> File info, vom putea citi dintr-o privire rezoluția, timpul de expunere, diafragma, focala și sensibilitatea ISO, precum și modelul aparatului folosit. Totul, rapid și la îndemână.
 • Dacă dorim să citim mai multe detalii din tag-ul EXIF, File Explorer-ul integrat în Windows 10 ne va veni în ajutor: clic-dreapta pe o imagine> alegând apoi Properties> Details și vom putea acorda un rating imaginii noastre, sau îi vom putea adăuga tag-uri și comentarii.
 • Putem elimina parțial sau complet tag-ul EXIF al imaginilor noastre: clic-dreapta pe o imagine> Properties> Details> Remove Properties and Personal Information. Putem fie alege ca Windows-ul să ne creeze o copie a imaginii, fără tag-urile EXIF, fie să selectăm noi ce informații să fie eliminate. (De remarcat că, pentru fișierele RAW, putem elimina doar unele informații, precum coordonatele GPS la care au fost făcute, nu și cele legate de parametrii expunerii sau autorul imaginii; pentru fișierele JPEG însă, avem libertate totală). Acest lucru e extrem de practic pentru situațiile când dorim să oferim cuiva pozele noastre, fără însă a ne divulga "secretul" profesional, despre cum exact am realizat imaginea cu pricina.

  Iar mulțumită faptului că File Explorer-ul lucrează direct cu tag-ul fișierului, scăpăm de pierderile de calitate cauzate de copierea imaginii într-un fișier nou și re-salvarea ei ca JPEG (metoda "clasică" de eliminare a tag-ului EXIF a unei fotografii).
 • Integrarea cu OneDrive: nu doar că ne putem face cu ușurință un backup al celor mai importante fișiere în cloud, dar le vom putea accesa cu ușurință și de pe smartphone (și nu e neapărat să ruleze Windows Mobile, putem instala aplicația OneDrive și pe telefoanele cu Android). Devine astfel extrem de practic să ne ținem cele mai reușite cadre sincronizate pe OneDrive, astfel încât, oricând ne-am întâlni cu cineva interesat, să-i putem prezenta piesele de rezistență din portofoliul nostru.

  Implicit, beneficiem de 15 GB de stocare, oferiți gratuit. Contra cost, putem opta pentru capacități de stocare de până la 1 TB (pentru care am plăti 360 lei pe an, cu care am primi însă și o licență Office 365). Dacă ținem cont că un hard-disk extern de 1 TB costă între 250 și 350 lei, stocarea pe OneDrive poate deveni o alternativă practică, mai ales dacă socotim că în costul avut primim și licența de Office.

  Este adevărat că serviciul OneDrive putea fi accesat și din Windows 8, însă integrarea e mai naturală în Windows 10, nu mai dă senzația că e componentă adăugată ulterior, doar-doar vei mai da Sign-in unui serviciu.


Per total, aș spune că sunt mulțumit de upgrade-ul la Windows 10 și că e un pas pe care l-aș recomanda tuturor, indiferent că sunt sau nu pasionați de fotografie... ce e sigur este că fotografii vor aprecia noile facilități de vizualizare a imaginilor și proprietăților lor.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Ce avantaje aduce Windows 10 pentru fotografi Empty Re: Ce avantaje aduce Windows 10 pentru fotografi

Joi Oct 08, 2015 1:45 pm
Încă un avantaj al Windows 10 este suportul nativ pentru protocolul DLNA: conectând calculatorul si televizorul la aceeași rețea (indiferent dacă le conectăm prin cablu sau WiFi, cât timp primesc IP-uri din aceeași clasă), putem vedea fotografiile sau filmările noastre direct pe ecranul televizorului, fără să mai trebuiască să le copiem pe un stick USB, sau fără să mai trebuiască să deținem neapărat o placă grafică cu conector S-video.

Nu mai trebuie nici măcar să instalăm soft-uri specifice unor producători de televizoare (în genul Samsung Link), sau să achiziționăm licențe nu tocmai ieftine pentru server-e DLNA ca Mezzmo sau Twonky Media: suportul pentru streaming-ul DLNA e acum prezent în sistemul de operare.

(DLNA (Digital Living Network Alliance), este un protocol de partajare de conținut între dispozitive precum PC-urile, smartphone-urile și televizoarele, dezvoltat inițial de Sony, la care a aderat în timp majoritatea marii producători de televizoare și smartphone-uri (Samsung, LG, Panasonic, Microsoft), excepția notabilă fiind, evident, Apple, cu al său ecosistem închis de iDevice-uri).

Ca să vizionăm o poză sau un film de pe calculatorul nostru cu Windows 10 pe Smart TV, tot ceea ce trebuie este să facem clic-dreapta pe fișierul dorit și să alegem Cast to Device.

După câteva secunde, se va deschide un submeniu din care putem alege oricare din televizoarele cu funcții smart conectate la rețeaua noastră. Apoi, tot ce mai rămâne de făcut este să confirmăm stabilirea conexiunii printr-un OK de pe telecomanda televizorului (acest ultim pas este necesar doar prima dată când ne conectăm la TV, soft-ul acestuia memorând apoi datele de identificare ale PC-ului nostru, recunoscând-ul automat dățile viitoare).

Dacă în cazul fișierelor video ar avea sens și redarea unui singur fișier, în cazul fotografiilor de cele mai multe ori vom dori vizualizarea unei serii de imagini și nu doar a unei singure fotografii. Din fericire, fereastra Cast to Device ne permite adăugarea printr-un simplu drag&drop a mai multor fotografii în listă, aplicația realizând în mod automat un slide show cu toate fotografiile noastre.

Putem, desigur, personaliza fluxul de imagini în orice moment, schimbând ordinea fișierelor din listă, eliminându-le, sau adăugând alte imagini.

Funcția Cast to Device din Windows 10 se va dovedi mai cu seamă utilă atunci când, întroși dintr-o călătorie interesantă, dorim să le arătăm familiei sau musafirilor fotografiile noastre: adio probleme cu încărcarea JPEG-urilor de rezoluție prea mare pe DVD-player-ele no-name, sau cu găsirea unui stick liber, pe care să-l conectăm la portul USB al calculatorului!

Nici nu mai trebuie să ne facem probleme cu consumul inutil de RAM al aplicațiilor terțe, sau să ne gândim în ce director plasăm imaginile noastre (server-ele DLNA rulând de regulă în system tray și indexând în permanență directoarele alese de utilizator).

Așadar, prin funcția Cast to Device, Windows 10 ne oferă o facilitate cu atât mai utilă, cu cât ne utimă mai des la poze cheers .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum