Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Camera IR Remote - scăpați de grija telecomenzii pentru DSLR, folosind smartphone-ul Empty Camera IR Remote - scăpați de grija telecomenzii pentru DSLR, folosind smartphone-ul

Mier Sept 07, 2016 4:39 am
Se poate uneori să ne prindă seara la fotografiat și să nu ne fi gândit să luăm telecomanda aparatului cu noi... Sau pur și simplu, nefiind pasionați de fotografia nocturnă, nici măcar nu ne-am cumpărat telecomandă pentru aparat, dar am dori să apărem și noi într-o poză de grup, fără a folosi declanșarea întârziată.

Multe din aparatele cele mai noi dispun de module wireless, putând fi controlate direct de pe smartphone. Însă în cazul în care avem un DSLR ceva mai vechi, va trebui să găsim o cale de a replica funcționalitatea telecomenzii în infraroșii.

Din fericire, programatorii norvegieni de la One Button Developer s-au gândit la asta și au dezvoltat aplicația Camera IR Remote, care transformă orice smartphone compatibil într-o telecomandă universală, capabilă a controla aparatele echipate cu port infraroșu de la Nikon, Canon, Pentax, Olympus, Fuji sau Sony/Minolta. Astfel, un smartphone ca Samsung S4, S5, S6, Note 3 sau Note 4, HTC M8 sau M9, dar și modele de la producători mai mărunți, ca Xiaomi Mi 5 sau LeEco Le2, va putea fi folosit cu succes drept telecomandă pentru aparatul nostru.

Tot ce va trebui va fi să descărcăm din Google Play Store aplicația Camera IR Remote și să alegem prima dată tipul de aparat. În cazul în care telefonul nu comunică cu aparatul de la prima încercare, putem încerca mai multe variante de coduri care să fie trimise către aparat, până ce găsim unul care funcționează. De exemplu, pentru Nikon D90-ul meu a trebuit să aleg codul tip Nikon v.2.

În plus față de o telecomandă obișnuită, Camera IR Remote ne aduce câteva funcții interesante, pe care le vom aprecia în special dacă avem un DSLR mai vechi, care nu oferă din fabricație unele funcții, ca time lapse-ul sau bracketing-ul. Astfel, dacă dorim să realizăm un time lapse, dar aparatul nostru nu dispune de această funcție, vom putea programa declanșarea la intervale de timp prestabilite. De asemenea, declanșarea unei serii de 3 cadre în bracketing devine mult mai ușoară în condițiile în care nu mai riscămm să mișcăm aparatul prin apăsarea pe butonul declanșator.

Pe lângă acestea, Camera IR Remote ne permite declanșarea la detectarea unui semnal sonor. Astfel, un zgomot puternic precum o goarnă sau un pistol care dă startul unei competiții sportive, sau bătutul din palme al unei formații de dans, sau pur și simplu chiuitul unui grup de prieteni, toate pot fi detectate de microfonul telefonului nostru, care la rândul său va declanșa aparatul de fotografiat. Putem desigur ajusta pragul volumului peste care are loc declanșarea, astfel încât unele zgomote prea slabe să nu fie percepute drept semnale care să ducă la declanșarea nedorită a aparatului.

Probabil singurul dezavantaj al aplicației vine din faptul că producătorii de smartphone-uri tind să renunțe la portul infraroșu pe cele mai noi modele ale lor: e prezent pe Samsung S6, dar nu și pe S7, pe HTC M9, dar nu și pe M10, argumentul acestora fiind că, oricum, clienții nu îl foloseau. Mai degrabă aș spune că renunțarea la portul infraroșu e determinată de răspândirea modulelor wireless: nu doar că majoritatea aparatelor foto contemporane ajung să ofere conectivitate WiFi, dar și echipamente ca televizoarele - și, cât timp telefonul nostru e conectat la aceeași rețea WiFi cu televizorul, putem folosi o aplicație dedicată pe post de telecomandă, renunțând la cea clasică, în infraroșii.

În concluzie, dacă avem încă un telefon echipat cu port infraroșu, merită clar să ne instalăm aplicația Camera IR Remote: vom avea o telecomandă pentru aparatul nostru oriunde cu noi, ce ne va oferi chiar unele funcții în plus față de cele clasice bounce .

Camera IR Remote - scăpați de grija telecomenzii pentru DSLR, folosind smartphone-ul UR5OF4CZvqucoJdgh_7GJ6wm9xLkPP52SV-YxIfRMfV2zRa6YkJlpJLiIUkZaI0uKYVc=h900
Camera IR Remote, disponibilă în Google Play Store - play.google.com/store/apps/details?id=com.abril.camera_ir_remote_plus
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum