Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă Empty CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă

Mier Mai 15, 2013 2:42 pm
Aparatele compacte - așa-numitele "săpuniere", în jargonul fotografilor - sunt populare în special în rândurile începătorilor, care le apreciază pentru simplitatea lor în utilizare. Acesta se rezumă, în majoritatea situațiilor, la încadrarea imaginii dorite și la declanșare (de unde și denumirea engleză a acestui tip de aparate, "pont and shoot camera").

În cel mai fericit caz, putem alege unele moduri predefinite de fotografiere, care vor aplica setările cele mai uzuale pentru situația în care ne aflăm. Sau, mai exact, vor încerca să aplice niște medii ale parametrilor expunerii, care să nu dea greș - dar care nici nu vor produce rezultatele cele mai reușite cu putință. Adeseori, doar ochiul fotografului este cel mai capabil să aprecieze dacă o imagine poate fi păstrată așa cum au generat-o modurile automate, sau anumiți parametri trebuie ajustați, în sus sau în jos, după caz. În astfel de situații, un aparat compact nu ne e de prea mare ajutor... cu o mică excepție.

Lucrurile se schimbă radical dacă instalăm pe cardul de memorie al aparatului nostru suita Canon Hack Development Kit - pe scurt, CHDK (disponibilă, îmreună cu toate instrumentele necesare instalării, la chdk.wikia.com). Grație acesteia, ne devin accesibile și pe compactele pentru care a fost portată, câteva opțiuni pe care le regăseam doar pe DSLR-uri.

Aparatele compacte, chiar cele care dispun de o rotiță de selectare a modului de fotografiere, nu oferă o plajă atât de largă de selectare a timpilor de expunere, exceptând modelele de backup pentru profesioniști (cu prețuri măricele - G15 e 2297 lei la reducere, la F64 - și pentru care nu ar mai avea sens aplicarea de firmware-uri de la terți, pe ele regăsindu-se deja numeroase funcții apreciate de împătimiții fotografiei).

Astfel, dacă luăm ca exemplu A1100is-ul meu, este adevărat că permite selectarea celui mai lung timp de expunere de 15 secunde - lucru excelent pe timp de noapte - însă cel mai scurt timp ce poate fi ales manual de utilizator este de o secundă - mult prea lung pentru a face panning-uri, sau pentru a obține poze nearse la diafragma cea mai deschisă, de f/2,7, pe care are tendința să o aleagă aparatul (nu știe alege decât una din cele două diafragme, maximă sau minimă, fără trepte intermediare).

Devine în consecință extrem de convenabil - grație CHDK - de a avea la dispoziție timpi începând cu 1/10.000 dintr-o secundă (am testat aparatul la 1/4000, fără probleme). Grație diafragmei sale foarte deschise, devine cel puțin teoretic o opțiune interesantă pentru fotografierea cadrelor de acțiune - cât timp se petrec suficient de aproape, desigur (cel puțin exemplarul meu are tendința de a pierde tare din claritate la acționarea inelului de zoom). Spun "teoretic" și pentru că focalizarea rămâne în continuare una foarte lentă și nici nu e disponibilă opțiunea focalizării manuale, iar scrierea pozelor pe card durează totuși prea mult pentru fotografia de sport. Totuși, pentru amatorul entuziast, care dorește să experimenteze la meciurile copiilor, poate fi ceva de luatîn considerare.

Sunt disponibile și funcții suplimentare interesante, precum afișarea histogramei în timp real - facilitate similară cu cea de pe aparatele de backup pentru profesioniști sau de pe mirrorless-uri, ambele din altă categorie de preț - sau un asistent pentru îmbinarea panoramelor și calcularea expunerii în bracketing.

Însă cea mai interesantă facilitate pot spune că este cea a fotografierii în formatul RAW - specifică până acum doar aparatelor din clasele superioare. vom putea astfel salva imagini neafectate de algoritmii de compresie JPEG, câștigând semnificativ la capitolul libertate de editare. În plus, doar fotografiind RAW putem realiza serii de expuneri unitare - și astfel asambla panorame sau planetuțe, în care sectoarele de cer să nu apară cu zone abrupte de tranziție.

Cel puțin în versiunea pentru A1100is, am observat că voluntarii implicați în dezvoltarea proiectului nu au utilizat formatul RAW standard Canon (CR2, care de altfel a suferit numeroase modificări și revizii în decursul timpului), ci universalul DNG (Digital Negative) - cu avantajul că acesta poate fi deschis chiar și în versiuni de câțiva ani de Adobe Camera Raw (ce este sigur este că funcționează fără probleme în Camera Raw 6.5, livrat cu Photoshop Elements 9.0).

Spre exemplu, această panoramă a cartierului clujean Andrei Mureșanu, pe care am realizat-o cu săpuniera mea Canon, A1100is, nu ar fi fost posibilă fotografiind JPEG (mai ales că norii au fost reliefați dintr-o a doua deschidere a fișierelor RAW).

CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă 90363282

Cel mai avansat model de aparat compact Canon pe care poate fi instalată suita CHDK în prezent este SX 150 IS, care dispune de avantajul controlului manual destul de facil (o rotiță care controlează, alternativ, timpul sau diafragma, comutarea făcându-se la o apăsare de buton +/-). Cu o rezoluție de 14 MPx și o focală echivalentă de 28-336 mm, jucăria de 306 grame devine chiar tentantă, în momentul în care, încărcând CHDK-ul, ar fi posibilă salvarea imaginilor RAW.
avatar
C.Arsene
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 73
Points : 171
Join date : 18/04/2013
https://calatorie-fotografie.forumgratuit.ro

CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă Empty Re: CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă

Lun Mai 20, 2013 9:36 am
Sfaturi foarte pertinente, fie că e vorba de amatori, sau de profesionişti. Tu de unde ştii atâtea despre atâtea? Idea
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă Empty Re: CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă

Lun Mai 20, 2013 3:22 pm
Încerc să mă documentez ori de câte ori am ocazia. Și - spre deosebire de domenii ca istoria sau filosofia, unde a scrie reprezintă în fond, cel mai adesea, a reinterpreta unele surse preexistente prin propriul filtru critic - nu doar că rămân la stadiul de cititor, ci încerc să experimentez practic lucrurile despre care am aflat, la rândul meu.

Astfel îmi conturez opiniile, pe care le aștern apoi în scris Smile.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă Empty Re: CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă

Vin Aug 16, 2013 4:04 am
Încă un experiment, în care se văd clar avantajele fotografierii în formatul RAW utilizând CHDK: am utilizat tot banala mea "săpunieră" Canon A1100is, pentru a fotografia același reper, Catedrala Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului" - chiar în seara zilei prăznuirii Sfintei Fecioare Maria - în formatul JPEG, oferit implicit de aparat, dar și ca și RAW (DNG), format devenit posibil grație utilizării CHDK.

Cum în condițiile în care pentru a captura tonurile cerului la ora albastră am avut nevoie de un timp de expunere de 2 secunde (la f/2,7 - aparatul neștiind să utilizeze decât fie diafragma cea mai deschisă, fie cea mai închisă, f/Cool imaginea JPEG are numeroase zone arse, lipsite de detalii, aceasta arată oricum numai prezentabilă nu... ar părea o simplă poză ratată, nicidecum o fotografie reușită.

Lucrurile se pot îndrepta însă mult din procesarea RAW-ului, prin aplicarea următoarelor corecții: Exposure -0,95, Blacks 7, Contrast +23, Clarity +14, Saturation -26.

Rezultatul îl puteți vedea mai jos:


CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă 9521046823_afb7e47193_z
(clic pe imagine pentru a o vedea la rezoluția maximă, de pe server-ele Flickr)


Se observă următoarele îmbunătățiri:

  • Tranziția dintre cupola bisericii și cerul albastru-închis e mai vizibilă, iar tonurile închise sunt mai bine conturate decât cu aplicarea algoritmilor de compresie direct din aparat;
  • Cerul a căpătat albastrul specific momentului cunoscut ca "ora albastră", de dinainte de lăsarea totală a nopții; în imaginea JPEG, arăta ca și cum ar fi fost deja complet întuneric
  • Tonurile supraexpuse, cu detalii pierdute din imaginea JPEG și-au recăpătat bună parte din detalii în cea RAW
  • Am putut reduce satrurația în exces a luminilor galbene, care dădeau un aspect artificial imaginii


Totul cu exact același aparat compact de buget! Pentru comparație, puteți consulta și imaginea realizată din același unghi cu Nikon D3100 și Nikon D90, din testul comparativ privitor la aceste modele; se observă că, grație fotografierii în formatul RAW, un aparat compact se poate apropia semnificativ de capacitățile unui DSLR entry-level (exceptând desigur granulația la valori ISO ridicate și calitatea opticii).

În prezent, după cum mai arătam, în loc de A1100-le meu, aș alege un SX150, cel mai performant aparat de buget capabil să ruleze CHDK:


CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă Canon-sx150-is-argintiu-14mpx-12x-zoom-28mm-wide-19694
Canon SX150is, 14,1 MPx, 499 lei în oferta F64
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă Empty Re: CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă

Vin Sept 20, 2013 2:46 pm
Încă o demonstrație a avantajelor fotografierii în formatul RAW (fișiere cu extensia DNG, obținute grație rulării CHDK pe Canon A1100is-ul meu), pe o scenă înfățișând Cimitirul Eroilor din Cluj:

CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă 9844039634_6d56bbfb4c_c

Imaginea din stânga reprezintă JPEG-ul așa cum a fost el obținut direct din aparat, pe când în dreapta am încercat să utilizez la maximum potențialul imaginii neafectate de algoritmii de compresie ai aparatului (de altfel, inițialele DNG - un format RAW în standard deschis, necontrolat de un producător anume de aparate - înseamnă tocmai "digital negative", dorindu-se o alternativă la negativele ce erau procesate în camera obscură în vederea revelării pe hârtie fotografică).

Să fiu exact, am deschis de două ori RAW-ul, procesându-l în primă fază pentru a obține mai multe detalii în zona cerului și accentuând tonurile de albastru, iar mai apoi, desaturând parțial zona de cruci, pentru a scăpa de dominanta galben-arămie deranjantă, cauzată de iluminatul stradal, ce a perturbat expunerea ca urmare a timpului lung, de o secundă, folosit. Suprapunerea celor două imagini a fost realizată utilizând o mască tip degrade.

Din dorința de a obține o imagine curată, fără elemente intruzive, care să strice armonia vizuală a acesteia, am utilizat  Clone Stamp Tool pentru a masca unele repere puternic colorate sau mai proeminente, care sustrăgeau atenția. Exceptând cazurile în care realizăm fotografie cu scop probatoriu, este bine să procedăm astfel pentru a ne simplifica scena; totuși, ori de câte ori putem, ar fi preferabil să facem acest lucru înainte de declanșare, pentru a scurta timpul pierdut cu postprocesarea.

În orice caz, este clar faptul că fotografierea în formatul RAW ne conferă un avantaj net, noi având incomparabil mai multă libertate de procesare ulterioară a imaginii decât în cazul fișierelor JPEG (acesta fiind încă un argument pentru a rula CHDK pe compactele noastre Canon) Smile .
Continut sponsorizat

CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă Empty Re: CHDK, sau cum dăm săpunierei noastre Canon o viață nouă

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum