Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Zile relaxante de vară cu Lomo Smena 8M, sau fotografia manuală la modul simplu Empty Zile relaxante de vară cu Lomo Smena 8M, sau fotografia manuală la modul simplu

Vin Aug 12, 2016 2:14 am
Vă povesteam în urmă cu ceva timp despre Lomo Smena 8, unul din primele aparate de fotografiat accesibile, unul din pionierii (dacă mi-e permisă referința la Epoca de Aur) răspândirii fotografiei în rândurile maselor. De altfel, după cum arătam, însuși numele său, Smena, înseamnă Tineretul în limba rusă.

Am devenit de curând fericitul posesor al unei variante mai noi a aparatului, Smena 8M. Diferențele față de Smena 8 sunt mai mult de ordin cosmetic și ergonomic, în rest specificațiile tehnice și calitatea obiectivului încorporat fiind similare.

Astfel, am constatat că inelul de ajustare a diafragmei e mai ușor controlabil decât pe Smena 8 (deși acest lucru poate fi determinat doar de gradul de uzură diferit al aparatelor la care am avut eu acces); însă principalul avantaj al Smena 8M față de Smena 8 este dat de marcarea mult mai intuitivă a inelului pentru ajustarea distanței de focalizare.

Acesta este acum marcat, pe lângă distanța în metri, cu simboluri precum un bust uman, un grup de oameni, niște clădiri și un munte, astfel încât să putem aprecia distanța de focalizare destul de ușor - de la 1-1,5 metri, la 3-4 metri, 10 metri sau infinit.

Nu doar că în acest mod ne cresc simțitor șansele de a obține fotografii clare, dar ne vom dezvolta și simțul de apreciere a distanței... și nici nu e atât de greu pe cât ar părea la prima vedere. Veți vedea că după primele două-trei ieșiri cu apărățelul și 10-15 cadre trase (și cam tot atâtea cazii în care doar ați încadrat pentru a verifica compoziția imaginii), nici nu vi se va mai părea un proces dificil.

Iar dacă credeți că e complicat câți pași trebuie parcurși pentru a face o poză (tragerea filmului, armarea declanșatorului, reglarea timpului de expunere, a diafragmei și aproximarea distanței până la subiect - toate acestea înainte de a încadra și declanșa), personal mi se pare fascinant să poți controla separat avansul filmului de armarea declanșatorului: spre deosebire de funcția de expunere multiplă de pe Nikon D90-ul meu, care mă obligă să realizez al doilea cadru într-un interval de câteva zeci de secunde de la primul, pe Smena lucrurile sunt cât se poate de simple: tot ce trebuie este să fii atent când tragi și când nu tragi filmul și să armezi declanșatorul înaintea fiecărui cadru.

Mai bine însă să vă arăt câteva din cadrele pe care le-am făcut cu noua mea jucărie veche, Smena 8M:

Zile relaxante de vară cu Lomo Smena 8M, sau fotografia manuală la modul simplu 1216x775x2

Zile relaxante de vară cu Lomo Smena 8M, sau fotografia manuală la modul simplu 1216x783x2

Zile relaxante de vară cu Lomo Smena 8M, sau fotografia manuală la modul simplu 1216x766x2Zile relaxante de vară cu Lomo Smena 8M, sau fotografia manuală la modul simplu 1216x763x2


Zile relaxante de vară cu Lomo Smena 8M, sau fotografia manuală la modul simplu 1216x761x2


Zile relaxante de vară cu Lomo Smena 8M, sau fotografia manuală la modul simplu 1216x771x2


Zile relaxante de vară cu Lomo Smena 8M, sau fotografia manuală la modul simplu 1216x775x2


Zile relaxante de vară cu Lomo Smena 8M, sau fotografia manuală la modul simplu 1216x860x2

Doresc pe această cale să mulțumesc Cristinei, de la Bazarul cu Lucruri Gratis, prin amabilitatea căreia am intrat în posesia acestui simpatic aparat Lomo Smile .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum