Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Cat merita si cat nu achizitionarea de aparate si obiective de pe piata gri - E-Infin sau Rhino Camera Empty Cat merita si cat nu achizitionarea de aparate si obiective de pe piata gri - E-Infin sau Rhino Camera

Joi Mai 03, 2018 5:52 am
E frustrant adesea sa vezi ca, pana reusesti sa pui deoparte banii pentru un aparat sau obiectiv nou, preturile au urcat... s-a intamplat adeseori in ultimii an cu produsele Nikon si, mai recent, si cu cele de la Canon.

In cazul Nikon, e cel mai greu sa gasesti oferte bune, chiar si in strainatate, compania controlandu-si riguros reteaua de distribuitori, acestia trebuind sa respecte indeaproape politica de preturi a furnizorului. Cei de la Canon sunt mai permisivi in acest sens, importatorii fiind cei care isi stabilesc singuri pretul de desfacere (desi, chiar si in cazul lor, diferentele dintre distribuitori nu depasesc in general +/- 10%).

O exceptie o reprezinta desigur piata americana, unde echipamentele Canon pot fi sensibil mai ieftine. De exemplu, la Best Buy, un fel de Altex din SUA, Canon 5D Mark IV costa 3099,99 USD, iar in Romania, la Foto Hobby Shop, 16199 lei. La un curs valutar de 3,984 lei/USD (cursul de vanzare practicat de BCR), am ajunge la un pret de doar 12350 lei. (Acesta nu este totusi pretul final, magazinele americane omitand TVA-ul pana la afisarea notei de plata finale; acesta, variind de la stat la stat, e de maximum 10%. Ajungem deci la 13585 lei pentru DSRL-ul full-frame high-end de la Canon, cu 2614 lei mai putin decat in Romania).

Problema e ca, pentru a evita concurenta dintre distribuitorii din tari diferite si dificultatile in acoperirea garantiei si retururilor, majoritatea furnizorilor nu expediaza aparatele foto in afara tarii in care activeaza. Sau, daca apelam la furnizorii asiatici, va trebui sa achitam, pe langa pretul afisat, TVA-ul si taxele vamale, la momentul ridicarii echipamentelor din oficiul postal cu servicii de vama.

Raman cateva firme, precum E-Infinity (www.e-infin.com ) sau Rhino Camera (www.rhinocamera.com ), care ofera expedierea internationala a echipamentelor foto, din depozite aflate in Marea Britanie, deci (inca) pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, pot oferi aparatele la pretul afisat pe site - si, de regula, suporta ei cheltuielile postale.

Poate parea o afacere chiar buna (de exemplu, pe Rhino Camera, Canon 5D Mark IV costa 2849 euro, sau 13490 lei la un curs de 4,735 lei/euro). Pe E-Infin, acelasi DSLR full-frame Canon e chiar mai ieftin, costand doar 2219 euro.

Problema e ca acestia nu sunt distribuitori oficiali ai producatorilor, singura garantie pe care ei pot sa o ofere fiind in baza certificatului international de garantie inclus de producator in pachet. Aceasta e de regula de doar 12 luni, fata de 24, sau chiar 36 cat ofera distribuitorii locali ai aparatelor foto. Daca lucrurile s-ar opri aici, am putea sa ne consideram multumiti - acceptam o perioada de garantie mai scurta, platind un pret sensibil mai mic.

Insa, dupa cum a raportat saptamana trecuta un utilizator al grupului de Facebook Discutii-sfaturi foto, exista riscul sa cumparam produse care nu vor fi acceptate ulterior pentru garantie. Mai exact, respectivul fotograf, atras de pretul convenabil, a achizitionat de pe www.e-infin.com un Nikon D750 (la un pret de 1199 euro, sau 5677 lei, fata de 8999 lei la Foto Hobby Shop). Nu mica i-a fost surpriza sa constate ca eticheta pe care era imprimata seria aparatului s-a sters foarte usor, ca si cum ar fi fost stampilata, nicidecum imprimata de la zero. (Am verificat si in cazul ambelor mele DSLR-uri Nikon, eticheta e imprimata din fabrica cu seria aparatului, fiind practic imposibil de sters altfel decat prin distrugerea fizica a etichetei).

Chiar presupunand ca doar eticheta a fost alterata, probabil ca urmare a vanzarii aparatului printr-un canal neoficial, nu si ca avem de-a face cu un produs contrafacut, aceasta situatie tot ne ridica mari semne de intrebare: merita sa riscam sa achizitionam produse posibil neacoperite de garantie, chiar la preturi mai mici decat prin canalele oficiale de distributie? As spune ca raspunsul depinde de toleranta la risc a fiecaruia dintre noi...
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum