Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Alegerea DSLR-ului, in functie de nevoi si de buget Empty Alegerea DSLR-ului, in functie de nevoi si de buget

Vin Mar 22, 2013 1:05 pm
Am intalnit utilizatori care si-au imaginat ca, de indata ce si-au luat chiar si cel mai simplu DSLR (aparat digital reflex cu vizare prin obiectiv), au devenit peste noapte fotografi profesionisti de nunta, dupa cum am intalnit si fotografi care, dupa ce au acumulat ceva experienta in spate, sustin sus si tare ca, fara un aparat de clasa medie sau superioara, nici macar nu poti face poze decente.

Evident, lucrurile sunt undeva pe la mijloc; ceea ce ne va preocupa va fi alegerea DSLR-ului cel mai potrivit de luat la drum si utilitatea sa pentru fotografia urbana si de peisaj.

Canon si Nikon ofera clase foarte bine delimitate de aparate: modele destinate incepatorilor, cu ecran fix sau orientabil, modele destinate utilizatorilor entuziasti avansati (semiprofesionale), aparate profesionale destinate in special fotografiei statice, de studio si aparate rapide, destinate fotografiei de sport si animalelor (wildlife photography).
Pentax, la randul sau, ofera un aparat destinat entuziastilor si un DSLR APS-C de nivel profesional; compania nu dispune la momentul actual de un full-frame, in schimb ofera excelentele aparate format mediu, de nivel premium, care sunt mult peste ceea ce ofera un aparat cu senzor mai mic.

Sony in ultima vreme s-a concentrat pe aparatele cu oglinda translucida (SLT, precum A-37, aflat in prezent la o reducere tentanta, de 26%, la F64), care, desi nu ofera acelasi confort la privirea prin vizorul electronic ca si cel optic, prezinta cateva avantaje notabile: viteza sporita de fotografiere in rafala, determinata de prezenta a mai putine piese mobile, fiabilitate crescuta (mecanismul de ridicare a oglinzii - shutter - fiind componenta cea mai predispusa la defectiuni a unui DSLR) si posibilitatea de a aprecia inca dinainte de declansare aspectul final al imaginii, nemaitrebuind sa realizam probe pentru a testa profunzimea de camp sau a determina daca imaginea va fi sub- sau supraexpusa.

Un DSLR entry-level, precum Nikon D3100, prezinta, pe langa avantajul pretului scazut, si pe cel al greutatii relativ reduse (comparativ cu suratele full-frame profesionale, chiar cu 50%). Am avut suficient de multe imagini de stock photography realizate cu acesta si acceptate, astfel incat il pot recomanda ca o alegere "de buget" cat se poate de inspirata.

Totusi, acesta are cateva minusuri, intre care as aminti prezenta unei singure rotite atat pentru alegerea timpului de expunere, cat si a diafragmei (aspect destul de incomod la fotografierea in modul manual), lipsa senzorului pentru telecomanda, sau - aspect mai grav - latitudinea de expunere mai redusa decat pe fratele mai mare, D90.

Astfel, desi aparatul are cu 2 MPx in plus, in special imaginile nocturne vor avea de suferit, comparativ cu cele de clasa medie. Din aceasta perspectiva, daca sunteti interesati de fotografia urbana nocturna, un D90 sau D7100 pentru cei care si-l permit poate fi o alegere mai inspirata.

Pentru fotografia de calatorie, eu unul nu as alege un aparat full-frame, ca urmare a greutatii sale sporite - si a faptului ca in special obiectivele dedicate aparatelor full-frame sunt semnificativ mai mari si mai grele decat cele dedicate aparatelor cu senzor APS-C.

In schimb, daca doriti sa fiti pregatiti pentru majoritatea situatiilor, un DSLR de clasa medie reprezinta alegerea optima. Daca sunteti interesati insa in exclusivitate de fotografia de zi, si un model de aparat entry-level, destinat incepatorilor, isi va face absolut onorabil treaba.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum