Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

De ce NU merită teleconvertoarele chinezești ieftine pentru DSLR-uri Empty De ce NU merită teleconvertoarele chinezești ieftine pentru DSLR-uri

Joi Ian 16, 2014 3:42 pm
Teleobiectivul Nikon 55-300 mm permite apropierea (aparentă) de majoritatea subiectelor într-o proporție suficientă (16,6 ori, dacă luăm ca referință focala de 18 mm, de pe obiectivul kit al aparatelor cu senzor crop), însă nu putem nega că își are totuși limitările sale, când vine vorba de fotografierea unor subiecte mici, precum păsările aflate la mare distanță (de care nici nu ne-am putea apropia fizic prea mult, întrucât am risca să le speriem).

Dorindu-mi un factor de mărire mai puternic, am fost atras de prețul (aparent) convenabil al teleconvertoarelor Linxing (32 USD, la comanda directă din China, de pe site-ul Focal Price; nu indic link-ul exact, nedorind să le ofer o (nemeritată) creștere a rangului în căutările Google).

Teleconvertorul Linxing se montează pe filetul pentru filtre din jurul lentilei frontale a obiectivului. Întrucât urma să îl folosesc cu un teleobiectiv 55-300 mm de la Nikon, am ales un convertor cu diametrul de 58 mm.

Comanda a venit prompt, iar expedierea a fost gratuită, în condițiile în care valoarea coletului era de peste 20 USD... toate bune până aici... "distracția" avea să urmeze de îndată ce am montat teleconvertorul pe obiectiv și am privit prin vizor, neclaritatea imaginii întrecând orice critică, practic indiferent de focala folosită.

De ce NU merită teleconvertoarele chinezești ieftine pentru DSLR-uri 11987504814_b6538dfaba_z
Pierderea de calitate a imaginii odată cu montarea teleconvertorului e evidentă... în plus, capacitatea de a focaliza a aparatului se reduce dramatic, chiar în condiții de lumină naturală suficientă.

Există totuși și un lucru bun ce poate fi obținut cu ajutorul teleconvertorului pe filet: reproducerea efectului de miniatură, fără prelucrări software, direct din aparat, după cum puteți vedea în imaginile de mai jos:

De ce NU merită teleconvertoarele chinezești ieftine pentru DSLR-uri 11987758753_883e100f2c_z

De ce NU merită teleconvertoarele chinezești ieftine pentru DSLR-uri 11988283876_fd2eec1937_z

Din punctul meu de vedere nu mi-am atins scopul dorit prin achiziționarea teleconvertorului - în speță, posibilitatea fotografierii subiectelor îndepărtate, cu multiplicarea de două ori a distanței focale a obiectivului.

În consecință, am decis să renunț la el, depunându-l în consignația Digital Pro Foto (str. Bolyai nr. 9, Cluj-Napoca), unde îl puteți găsi la același preț la care l-am cumpărat eu, 100 lei. Pentru fotografie, NU îl recomand însă DECÂT pentru efectul de miniatură; din discuții cu personalul consignației, am înțeles că efectul de amplificare a focalei se obține corect doar pe senzorii mult mai mici ai aparatelor de filmat, teleconvertoarele nefiind recomandate pentru DSLR-uri.

Pare-se că am fost indus în eroare de specificațiile site-ului chinezesc, care specifica faptul că teleconvertoarele pe filet Linxing sunt pentru "SLR and digital camera"... e drept însă că nu specificau mărimea senzorului sau a filmului folosibil, deci tehnic nu au făcut nimic rău.

 Very Happy 
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum