Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon FM10, probabil ultimul SLR pe film ce poate fi găsit nou pe piață Empty Nikon FM10, probabil ultimul SLR pe film ce poate fi găsit nou pe piață

Sam Apr 13, 2013 4:12 pm
În anul 1995, Nikon lansa FM10, care avea să devină ultimul aparat reflex pe film al companiei. Probabil că nu ar mai fi avut sens a perefecționa aparatele pe film în plină eră digitală, mai ales dacă ținem cont de faptul că un aparat pe film poate fi utilizat practic până cedează obturatorul, pe când în cazul celor digitale, utilizatorul va fi tentat mult mai curând de un upgrade, ca urmare a creșterii rezoluției.

Aparatul este proiectat de Nikon și produs de Cosina (o companie japoneză specializată în producția de componente fotografice pentru integratorii finali, dar care la începuturi a avut și propria linie de aparate) și se livrează implicit cu obiectivul kit cu focalizare manuală, 35-70 mm, f/3,5-4,8. La 1299 lei în oferta F64, nu e tocmai ieftin, dar calitatea și posibilitatea de a fotografia în modul manual își au prețul lor.

De fapt, aparatul funcționează complet manual (de unde și M-ul din indicativ); de aici provine și marele său avantaj, față de SLR-urile complet electronizate (precum Nikon F50, altfel un excelent SLR, unul din ultimele modele pe film care să înregistreze un succes notabil pe piață): poate fi armat manual, precum aparatele telemetrice, iar focalizarea se realizează tot manual (însă, spre deosebire de DSLR-uri, aparatul dispune de un asistent de focalizare în centrul ecranului, grație căruia putem realiza punerea la punct mult mai precis decât pur "ochiometric", prin rotirea și alinierea unor repere). Și diafragma va fi ajustată tot manual, de pe obiectiv (aparatul nepretându-se astfel spre utilizarea cu obiective din seria G, de pe care inelul pentru ajustarea diafragmei "s-a evaporat", urmare a mutării controlului diafragmei în aparat).

Pe cale de consecință, nu suntem dependenți de baterii format nestandard (de genul 2CR5, care se găsesc tot mai rar pe piață în prezent (de exemplu, la F64 acumulatorul 2CR5 de la Power 3000 apare ca indisponibil, fiind prezente pe stoc doar bateriile (de unică folosință) Camelion, la un preț de 32 lei, cu doar 6 lei mai puțin decât acumulatorul - când se găsea, desigur).

Nikon FM10 dispune totuși și de o componentă electronică, mai exact exponometrul aparatului. Într-o manieră ce amitește de DSLR-uri (mult mai rudimentară, totuși), aparatul evaluează lumina ce intră în aparat, indicându-ne prin iluminarea unui + sau a unui -, dacă imaginea e supra- sau subexpusă, pentru ca să putem ajusta timpul de expunere și diafragma în mod corespunzător (să nu uităm că asupra sensibilității ISO nu putem interveni decât prin schimbarea filmului Smile ).

Cu toate acestea, în cazul în care nu avem baterii la îndemână, putem utiliza aparatul și complet manual - caz în care fie vom apela la un exponometru extern, fie vom încerca să expunem pornind de la regula Sunny-16: într-o zi însorită, la un timp de expunere de 1/sensibilitatea ISO a filmului, îi corespunde diafragma f/16. De aici, vom estima lungirea sau scurtarea timpului și/sau închiderea/deschiderea diafragmei, după ceea ce dorim să obținem și cum apreciem că variază cantitatea de lumină disponibilă.

În special în condițiile în care majoritatea SLR-urilor sau aparatelor telemetrice (rangefinder-e) de pe piața second-hand sunt fie în stare destul de avansată de degradare, fie sunt echipate doar cu obiective fixe (sau ambele), în cazul în care ne dorim un SLR cu obiectiv zoom onorabil - și pe care vom putea la o adică folosi cu succes și fixul AF-D de 50 mm, de exemplu - un FM10 se dovedește o alegere interesantă. Pot spune că tare îmi face cu ochiul, de n-ar fi alte priorități de ordin financiar, cred că l-aș achiziționa Laughing .
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon FM10, probabil ultimul SLR pe film ce poate fi găsit nou pe piață Empty Re: Nikon FM10, probabil ultimul SLR pe film ce poate fi găsit nou pe piață

Mier Apr 09, 2014 10:10 am
Se cuvine să revin cu o precizare: FM10 e ultimul SLR ce poate fi găsit nou pe piața din România, în magazinele de profil... și, ce e mai trist, prețul său din prezent e cu 200 lei mai mare decât cel de anul trecut (lucru care nu mă miră prea tare, dată fiind politica de prețuri a distribuitorului Nikon pentru România, Skin Media, care a tot crescut, puțin câte puțin, prețurile, indiferent că e vorba de obiective sau accesorii precum acumulatorii și telecomenzile).

Putem însă la fel de bine să ne comandăm un aparat de la principalul furnizor de echipamente pentru fotografia analogică pe plan mondial, mai exact Societatea Lomografică din Viena.

Aceasta a încheiat în 1996 un acord de exclusivitate cu fabrica Lomo din Sankt Petersburg, devenind unicul distribuitor pe plan internațional al producătorului rus. Putem așadar să ne cumpărăm un aparat cu film, Zenit, Lomo LC-A, Lubitel sau Smena, nou-nouț și cu o garanție de 12 luni, prin simpla plasare a unei comenzi pe site-ul Lomography Shop.

Să fim exacți, Lubitel e un aparat cu film lat, iar Smena și Lomo LC-A sunt aparate cu o structură și funcționare cât mai simple, adresate amatorului de instantanee, mai degrabă decât unui pasionat de fotografie artistică. Un SLR cu film rămâne așadar cea mai potrivită alegere, dacă ne dorim controlul manual complet asupra expunerii și cel mai bine pus la punct sistem de focalizare.

De ce să nu ne orientăm așadar spre un clasic reinventat al fotografiei pe film, Zenit 122K? Aparatul e conceput conform standardelor moderne ale fotografiei pe film: dispune de un exponometru electronic și de controlul automat al diafragmei, iar baioneta de fixare a obiectivului este de tip Pentax K (mult mai răspândită în prezent decât montura pe filet tip M42, specifică Zenit-urilor erei sovietice și care în prezent se mai găsește pe un singur model, 412LS).

Zenit 122K vine echipat în dotarea standard cu obiectivul MC Zenitar 50 mm f/2, însă putem cumpăra, tot din magazinul online Lomography, și un obiectiv fisheye MC Zenitar de 16 mm f/2,8, sau un teleobiectiv mediu, MC APO Telezenitar 135 mm f/2,8.

O oarecare limitare este că 122K-ul nu ne oferă aceeași plajă largă a timpilor de expunere disponibilă precum Nikon FM10 (care ne permite să alegem timpi de la 1/2000 sec. până la o secundă), aparatul rusesc oferindu-ne valori doar din intervalul 1/30-1/500 sec., alături, desigur, de modul Bulb. (Putem, desigur, conecta cablul de declanșare la distanță în filetul dedicat, astfel încât să nu mișcăm aparatul în timpul expunerilor mai lungi).

Timpul cel mai scurt, de 1/500 sec., ne-ar putea pune eventual probleme la fotografierea păsărilor, însă oricum e destul de improbabil să folosim un aparat cu focalizare exclusiv manuală pentru așa ceva... acolo, un SLR complet electronizat, ca Nikon F80 sau Canon 1V, ar fi clar de dorit.

Pe de altă parte, trebuie să ținem cont și de prețul mult mai bun al 122K-ului: la 79 euro (356 lei), acesta e de peste patru ori mai ieftin decât Nikon FM10. Expedierea e gratuită pentru toate comenzile de peste 70 euro și, întrucât comanda e expediată din Austria, țară a Uniunii Europene, nu vom avea de plătit nici taxe vamale.

Cu alte cuvinte, obținem un SLR cu film nou, la prețul unuia second-hand. Iar dacă adăugăm la acesta posibilitatea de a utiliza răspânditele obiective Pentax, precum și alimentarea cu baterii standard AA (spre deosebire de mult mai scumpele CR123A sau CR2, utilizate de SLR-urile Nikon sau Canon), constatăm că avem de-a face cu o alternativă serioasă la FM10.

Și să nu uităm că numele Zenit e unul de referință în domeniul fotografiei pe film... așa că, de ce să nu profităm de această moștenire, mai ales că și facem o economie serioasă în acest mod?


Nikon FM10, probabil ultimul SLR pe film ce poate fi găsit nou pe piață Zen122k_product_1_media_gallery
Zenit 122k, 79 euro în oferta Lomography Shop

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum