Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Plan B - soluția de rezervă pentru telefonul furat și neînregistrat pe un serviciu de localizare Empty Plan B - soluția de rezervă pentru telefonul furat și neînregistrat pe un serviciu de localizare

Mar Oct 14, 2014 2:44 pm
Pomenisem în articolele precedente despre unele servicii de localizare pentru telefonul mobil, precum Android Device Manager, Blackberry Protect sau Puntalo. Dacă ne-am înregistrat corect telefonul în sistem și acesta se poate conecta la internet, mulțumită unor astfel de servicii de localizare, mai avem o șansă să-l găsim și... poate chiar să combatem infracționalitatea, putând raporta autorităților unde sunt ascunzătorile hoților.

Pe de altă parte, în cele mai multe situații, utilizatorii de smartphone-uri fie pur și simplu nu au cunoștințele tehnice necesare pentru a urma toți pașii necesari activării unei soluții de localizare, fie preferă să facă economie de curent (în condițiile în care un smartphone conectat permanent la internet riscă să aibă o autonomie sensibil sub 24 de ore, de multe ori e preferabil să dezactivăm sincronizarea și să închidem conexiunea de date ori de câte ori nu o folosim efectiv)... și, evident, în absența conexiunii de date, localizarea telefonului furat e imposibilă (cu mijloacele de uz civil, cel puțin).

Există din fericire și o soluție de rezervă, sau un Plan B, ca să pomenim numele exact al aplicației de localizare. Astfel, dacă suntem conectați la contul Google pe smartphone-ul furat, mai avem o șansă să-l localizăm:

  • Accesăm Magazinul Play dintr-un browser web și ne conectăm cu același cont Google pe care l-am folosit pe telefon
  • Căutăm aplicația Plan B, dezvoltată de Lookout Mobile Security și alegem "Instalați". Dacă telefonul e conectat la internet, va începe instalarea automat; în caz contrar, ea va porni prima dată când telefonul reușește să se conecteze (indiferent dacă o face prin rețeaua mobilă sau prin cea wireless).
  • Aplicația Plan B a fost dezvoltată pentru rețelele de telefonie mobilă din SUA: în cazul acestora, de îndată ce aplicația a poposit pe telefon, va trimite un email conținând coordonatele telefonului pe care s-a instalat către adresa de Gmail a contului înregistrat pe smartphone. În celelalte țări, pentru a porni localizarea va trebui să trimitem manual un mesaj text către numărul telefonului furat, cu textul locate.


Singura problemă ce ar putea apărea este că Plan B a primit ultima actualizare pe 30 ianuarie 2013, astfel că programul nu a fost optimizat pentru versiunile mai recente ale sistemului de operare Android, existând riscul să funcționeze doar pe telefoanele echipate cu Android 2.0, până la 2.3 (Eclair, Froyo și Gingerbread), versiunea actuală fiind 4.4 (KitKat).

Am reușit să instalez de la distanță aplicația și pornesc printr-un SMS localizarea pe un Samsung Galaxy Young din 2012 (rulând Android 2.3)... totuși, acest succes a fost obținut în mod experimental, în condiții atent controlate, cu telefonul conectat la un router WiFi din propria locuință.

Din păcate însă, toate sistemele de localizare se bazează pe un factor poate mai important decât înregistrarea corectă și prezența conexiunii la internet: necunoașterea tehnologiei de către hoț. Dacă acesta e mai ageamiu și lasă telefonul pornit, se plimbă cu el (ba chiar și trimite poze pe Dropbox... pregătiți-vă să râdeți bine, accesând thisguyhasmyhtc.tumblr.com), avem șanse ridicate să-l localizăm.

Dacă însă acesta oprește de îndată telefonul, îl duce într-un subsol adânc, unde semnalul GSM nu are nicio șansă de a pătrunde, tot ce îi mai rămâne de făcut hoțului este să instaleze o versiune modificată de Android, ștergând astfel tot ce am avut noi pe telefon și să scoată noul "său" smartphone la vânzare.

Tocmai de aceea, factorul timp este esențial în cazul furturilor: cu cât mai repede încercăm să folosim o aplicație de localizare, cu atât mai mari sunt șansele ca hoțul să nu fi oprit telefonul și, implicit, să-l mai putem detecta.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum