Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Puntalo - Localizarea telefonului pierdut sau furat Nokia cu sistem de operare Symbian S60 Empty Puntalo - Localizarea telefonului pierdut sau furat Nokia cu sistem de operare Symbian S60

Lun Oct 06, 2014 2:46 pm
Telefoanele Blackberry sunt renumite pentru siguranța lor, incluzând aici componenta protecției în cazul pierderii sau furtului, după cum am putut vedea într-un articol precedent. Iar cele mai răspândite smartphone-uri, cele bazate pe sistemul de operare Google Android, oferă implicit componenta de localizare din Android Device Manager - prezentă pe toate modelele, însă cu unele carențe de siguranță - dar și unele variante optimizate, specifice fiecărui producător, ca Find My Mobile pentru Samsung-uri sau My Xperia pentru smartphone-urile Sony.

Nici iPhone-urile nu sunt mai prejos... sau chiar din contră, dacă în cazul telefoanelor bazate pe Android și Blackberry OS e necesar ca noi, utilizatorii, să activăm permisiunile necesare pentru ca telefoanele noastre să poată fi localizate, în cazul telefoanelor Apple simpla înregistrare pentru serviciul iCloud atrage activarea automată a serviciului de localizare (în ce măsură acest lucru încalcă sau nu dreptul la intimitate al utilizatorului e o altă poveste... dar el a consimțit, oricum, implicit, prin acceptarea termenilor și condițiilor de la pornirea smartphone-ului său Apple).

Ce facem însă dacă avem un telefon de la începuturile "erei smart"?

Personal, am folosit ani buni un Nokia 5800 Xpress Music, la care am apreciat tocmai harta extrem de bine pusă la punct oferită de Nokia în parteneriat cu dezvoltatorul de hărți pentru GPS-uri NAVTEQ. Aceasta includea gratuit și componenta de navigație, aplicația Nokia Maps (redenumită ulterior OVI Maps și, în prezent, pe telefoanele rulând sistemul de operare Windows, HERE Maps) fiind capabilă a calcula ruta exactă pe care o avem de parcurs între două puncte de pe hartă, fără a avea nevoie de o conexiune permanentă la internet, precum în cazul Google Maps-ului prezent pe majoritatea telefoanelor contemporane.

Probabil tocmai pentru că prin 2008-2009 accesul la internet de pe telefonul mobil era semnificativ mai costisitor decât în prezent iar volumele de trafic permise erau mult mai mici, deși cei de la Nokia au dezvoltat o excelenă aplicație de navigație GPS pentru smartphone-urile cu sistem de operare Symbian S60, nu au oferit și un sistem de localizare în caz de pierdere sau furt.

Putem însă apela la o aplicație terță precum Puntalo, dezvoltată de compania germană cu același nume. Aceasta permite, în varianta gratuită, vizualizarea pe hartă a locației de la un moment dat a unui singur telefon mobil și trimiterea de notificări găsitorului.

Varianta Premium, disponibilă pe bază de abonament (4,99 euro/lună), poate fi instalată pe până la 5 telefoane, permițând urmărirea pentru o perioadă de până la 15 zile, putând fi astfel refăcut traseul telefonului dispărut. De asemenea, Puntalo Premium ne va trimite notificări cu privire la schimbarea cartelei SIM (cât timp telefonul se poate conecta la internet, desigur), astfel încât șansele de a putea demasca "binevoitorul" care ni l-a sustras cresc considerabil.

Aplicația poate fi download-ată fie direct din Nokia OVI Store, fie de pe site-ul Puntalo, puntalo.com/download, ca fișier SIS. Dacă e discutabilă contractarea unui abonament pentru a proteja unor telefoane bazate pe sistemul de operare Symbian S60, care nu mai valorează mai mult de 250 lei pe piața second-hand, e bine de știut că aplicația Puntalo e disponibilă și pentru sistemele de operare actuale, Android, Blackberry, iOS și Windows Mobile, oferind, în varianta Premium, inclusiv o componentă de protecție împotriva dezinstalării malițioase.

Și, spre deosebire de alte soluții de localizare comerciale, nu trebuie să cumpărăm dintru început aplicația: putem să testăm varianta pentru un singur telefon, să determinăm în ce măsură ne este de ajutor și doar apoi, dacă avem nevoie de funcțiile suplimentare, să investim într-un abonament.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum