Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon CaptureNX-D - aplicația pentru procesarea fișierelor RAW, gratuită până în septembrie Empty Nikon CaptureNX-D - aplicația pentru procesarea fișierelor RAW, gratuită până în septembrie

Sam Mar 08, 2014 2:59 am
Am văzut într-un articol mai vechi care sunt avantajele fotografierii în formatul RAW: evităm pierderile de detalii cauzate de algoritmul de compresie JPEG, putem corecta în mai mare măsură expunerea și putem ajusta coloritul imaginii, de la balansul de alb și cantitatea de negru, la vibranță și saturație.

Nu degeaba se spune că a fotografia doar în formatul JPEG e ca și cum ai păstra doar pozele scoase pe hârtie și ai arunca negativele: JPEG-ul se obține, în fond, din procesarea de către electronica aparatului a acelorași date care ar genera fișierul RAW, doar că acestea nu mai sunt salvate pe card, ci doar în memoria volatilă a aparatului nostru.

E clar așadar că merită să fotografiem în formatul fără pierderi de calitate RAW... problema e că fiecare producător folosește un alt format (Nikon - NEF, Canon - CR2, Sony - ARW, Pentax - DNG), astfel că, dacă avem un aparat cu câțiva ani mai nou decât versiunea de Photoshop sau Lightroom pe care ne-am achiziționat-o, nu le vom putea deschide, trebuind să ne orientăm fie către programele gratuite (v-am prezentat deja LightZone 4), fie către soluțiile oferite de producătorii de aparate.

Cei de la Nikon oferă gratuit, împreună cu fiecare DSLR, programul ViewNX, ce poate fi folosit pentru conversii simple și, contra cost, mai avansatul Capture NX2. Acesta urmează a fi înlocuit de o nouă versiune, Capture NX-D,  aflată momentan în stadiu beta și oferită gratuit pentru descărcare și testare, la următorul link: beta.nikonimglib.com/download/index.html.en#os-windows . Capture NX-D beta e funcțional până în septembrie 2014, astfel că vom beneficia în următoarele luni de întreaga funcționalitate a programului, fără costuri suplimentare.

Interfața cu care ne întâmpină programul seamănă oarecum cu fereastra de navigare din Adobe Lightroom, doar că modul de utilizare al Capture NX D e unul mai simplu: nu mai trebuie să împortăm într-un catalog fișierul pe care dorim să-l prelucrăm, un simplu dublu-clic pe imaginea dorită comutându-ne în modul de previzualizare detaliată, de unde putem aplica toate corecțiile necesare.

Un avantaj major al faptului că avem un program oferit direct de Nikon este că acesta va recunoaște toate informațiile EXIF (unele ignorate de soluțiile terțe) și ne va oferi acces la unii parametri indisponibili în celelalte programe. Astfel, putem vedea unde a fost plasat punctul de focalizare, sau putem interveni asupra iluminării dinamice (Active D-Lighting), și aceasta o funcție specifică Nikon-urilor.

De asemenea, putem modifica parametrii Picture Control folosiți în modurile predefinite de fotografiere. Acest lucru va fi extrem de util începătorilor, care nu vor mai trebui să se preocupe cu alegerea modului optim de pe rotița aparatului, putând efectua corecțiile dorite ulterior, la calculator. Și la ajustarea tonurilor vom beneficia de o libertate sporită, programul oferindu-ne posibilitatea activării protecției la tăierea tonurilor supraexpuse și a celor aflate în umbră.

Iar dacă în Adobe Camera RAW trebuie fie să folosim balansul de alb automat, fie să aproximăm noi o valoare, funcția Remove Color Cast, pentru etalonarea albului în funcție de o porțiune din imagine fiind disponibilă doar în etapa de editare, în Capture NXD lucrurile se simplifică, având la dispoziție Gray Point Sample Tool.

O altă funcție utilă e Combine Before and After Images: vom putea ajusta fișierul RAW observând în permanență și imaginea originală, știind astfel cât de departe am mers cu prelucrarea (dându-ne astfel seama dacă nu cumva am exagerat; exceptând cazul când chiar dorim să facem efecte speciale, o prelucrare mai puțin "agresivă" e preferabilă, conferind un aspect mai natural imaginii finale).

Pe scurt, avem de-a face cu un program util pe care orice nikonist dornic de a-și folosi imaginile la potențialul lor maxim va ști să-l aprecieze. Să ne bucurăm de el până e gratis Smile.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum