Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Factorul de crop, in alegerea obiectivelor pt. aparatele cu senzor crop APS-C si full-frame Empty Factorul de crop, in alegerea obiectivelor pt. aparatele cu senzor crop APS-C si full-frame

Lun Mar 11, 2013 5:50 am
Notiunea factorului de decupare (crop factor), vehiculata atunci cand se pune problema montarii de obiective dedicate aparatelor cu senzor full-frame pe modelele destinate utilizatorilor neprofesionisti, dotate cu senzori format APS-C, poate genera unele confuzii, putand duce chiar la decizii gresite de achizitionare.

Am decis, pentru a corecta aceste neajunsuri, de a efectua un test comparativ: fotografierea aceleiasi scene, (continand un portret in creion al subsemnatului, doua body-uri Nikon si alte cateva obiecte marunte), de pe trepiedul amplasat la punct fix, cu acelasi D90, la un timp de expunere si diafragma similare.

Obiectivele la care ne vom raporta sunt 18-105 mm, f/3,5-5,6, 55-300 mm, f/4,5-5,6(ambele format DX, deci gandite pentru aparatele cu senzor crop, 23,6 x 15,8 mm) si 50 mm Af-D f/1,8, cel mai accesibil obiectiv pentru full-frame.

Astfel, daca pornim de la ideea ca unghiului de cuprindere al obiectivului de 35 mm de pe senzorul APS-C ii corespunde cel al focalei de 52 mm pe full-frame, sau ca, pentru a obtine o imagine cu incadrare similara cu 18 mm de pe DX avem nevoie de 27 mm pe full-frame, lucrurile nu trebuie privite ca fiind si reciproc valabile.

Concret, obiectivul de 50 mm pentru full-frame, montat pe un aparat cu senzor crop (in speta, D90-ul meu), va genera exact aceeasi imagine (unghi de cuprindere si marime a obiectelor redate in cadru) precum obiectivele 18-55 sau 18-105, cand e aleasa focala de 50 mm. NICIDECUM nu va rezulta o imagine similara cu fotografierea in 75 mm pe 18-105, cum in mod eronat s-ar putea crea impresia. In schimb, intr-adevar, daca am dori sa obtinem aceeasi imagine pe un aparat full-frame, atunci ar trebui sa folosim un obiectiv de 75 mm!

Pe de alta parte insa, din aplicarea factorului de crop in constructia aparatelor, ne rezulta un avantaj: pe aparatele format DX, vom putea obtine reproduceri similare ale scenei dorite cu obiective cu focale mai scurte constructiv decat pe full-frame, insa cu efect echivalent pentru marimea senzorului.

Ansamblul optic rezultat va fi mai ieftin, mai mic si mai usor - si, adeseori, va putea acoperi o plaja focala mai mare, cel putin in cazul obiectivelor zoom cu diafragma variabila.

Ca dezavantaje, ar fi de mentionat separatia mai putin pronuntata a subiectului de fundal pe aparatele cu senzor crop, calitatea optica mai slaba a ansamblurilor cu plaja focala extinsa si granulatia mai pronuntata a unui senzor mai mic, in special la lumina slaba (nu degeaba sensibilitatea ISO a aparatelor cu senzor DX e mai redusa decat a suratelor lor mai mari, de clasa profesionala, sau cel putin de varf de gama pentru entuziasti).

Mai jos, puteti vedea o imagine de test exemplificativa, realizata cu obiectivele 18-55 mm f/3.5-5,6 si 50 mm Af/D f/1,8 la focala de 50 mm si 55-300 mm f/4,5-5,6, la focalele de 55 si 72 mm pt 55-300. (In cazul in care imaginea nu se afiseaza complet in partea din dreapta, dati pe ea un clic-dreapta si alegeti Open image).

Factorul de crop, in alegerea obiectivelor pt. aparatele cu senzor crop APS-C si full-frame 8547808887_a727433ffa_b
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum