Forum de Calatorie si Fotografie
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
kolmekata
kolmekata
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 29
Join date : 19/09/2014
Age : 55
Location : Asgard
http://www.calatorie-fotografie.net

Vreți un aparat cu senzor mic la preț de full-frame? Nu aveți ce face cu banii? Luați-vă un Panasonic GX8 :p Empty Vreți un aparat cu senzor mic la preț de full-frame? Nu aveți ce face cu banii? Luați-vă un Panasonic GX8 :p

Lun Noi 09, 2015 6:10 am
Nikon D610 = aparat DSLR full-frame, echipat cu un senzor de 24 MPX, cu dimensiunile de 35,9x24 mm. Prețul body-ului e 6499 lei - asta când nu e la promoție și îl puteți lua cu 4999-5500 lei, depinde la cât de mare e reducerea.

Canon 6D = aparat DSLR full-frame, echipat cu un senzor de 20,2 MPX, cu dimensiunile de 36x24 mm. Prețul body-ului e identic cu cel al concurentului de la Nikon, 6499 lei. Și reducerile sunt cam aceleași: la promoție, un Canon 6D costă 4999-5300 lei.

Sony A7 = aparat mirrorless full-frame, cu senzor de 24,3 MPX, cu dimensiunile de 35,8x23,9 mm. E de departe cea mai ieftină soluție pentru doritorii unui aparat full-frame nou: un body costă 5298 lei, iar la reducere poate ajunge până la doar 3998 lei (de Black Friday Pro, de exemplu).


No buun... cam astea ar fi cele mai serioase aparate foto pentru pasionații care nu trăiesc din fotografie, dar au bani de dat pe jucării cu care să faci cele mai bune poze. Când nu ai nevoie de n+k sisteme de trigger-e și opțiuni de conectare la aparatura de studio, nici nu îți trebuie mai mult.

Ce mi se pare mie de-a dreptul caraghios e că unii producători se încăpțânează să scoată aparate care costă cam tot atât, dar au senzori un sfert de mari. Așa că am fost cam șocată să văd că Panasonic scoate pe piață mirrorless-ul GX8.... la 5699 lei body sau 5999 lei cu kitul 14-42 .

Poula meee! Ăștia ne cred proști???? lol!


(aviz Adminului: n-am înjurat nimic, Poula Me e un cântec grecesc care se traduce "vinde-mă")

Cât de retard să fii ca să dai pe un aparat micro 4/3 cu senzor de 17,3x13 mm (cam un sfert dintr-un full-frame), cât pe un full-frame Question Question Question Plătești brandul? Dar ce, Nikon, Canon și Sony sunt făcute pe vapor, în strâmtoarea Malacca?? (și nu fac iar aluzie la limba greacă Razz ).

Cum ar fi să scoată Corona sau Guinness berea la 125 ml, că de, a lor e mai bună? Ar păți ca Nokia cu miroboloantele lor telefoane Vertu, placate cu platină și cu ecrane din safir dar rămase cu ani-lumină în urmă față de smartphone-uri. Cine-i atât de handi să-și ia un handy de 10.000 de euro care a rămas la nivelul tehnologiei din 2004? Nu degeaba a schimbat Vertu vreo 3 proprietari în ultimii ani iar Nokia avea cota de piață totală cam cât variază cea a Androidului de la un sondaj la altul lol! ... asta până a intrat în faliment, a închis nșpe fabrici și a ajuns să fie cumpărată de cel mai steril bogătaș al planetei (cine o are Micro și Soft??).

Cam asta vor păți și panarama-sonicii dacă vor cere pe un mirrorless micro 4/3 cât cer alții pe un aparat serios. Doar începătorii mai cred în ziua de azi că rezoluția cea mai mare e cheia succesului... de fapt, densitatea pixelilor e cea care contează mai mult: cu cât același număr de pixeli e răspândit pe un senzor mai mare, cu atât mai bine, image noise-ul va fi mai redus.

Acum no, dacă fotografiezi doar când soarele strălucește sau tragi cu blitzul încorporat, nu prea contează... dar atunci te va satisface și aparatul de 599 lei, nu are sens să dai 5999 Laughing
kolmekata
kolmekata
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 29
Join date : 19/09/2014
Age : 55
Location : Asgard
http://www.calatorie-fotografie.net

Vreți un aparat cu senzor mic la preț de full-frame? Nu aveți ce face cu banii? Luați-vă un Panasonic GX8 :p Empty Re: Vreți un aparat cu senzor mic la preț de full-frame? Nu aveți ce face cu banii? Luați-vă un Panasonic GX8 :p

Mier Dec 16, 2015 2:36 pm
Încă o fază, de data asta pentru amatorii Photography-ului de pe meleagurile miorit(m)ice: GX-8-ul și toată generația actuală au o funcție care chiarcă (sau se scrie chiarc-ă????) face fotografia de acțiune accesibilă pentru toată lumea.

Și vreausă (sau se scrie s-ă Question ) spun TOATĂ lumea: folosind funcția 4K Photo, trebuie să fii bătut în cap total casă (sau se scrie c-asă? Tot mă întreb, crec-ă mă contaminez și eu de retard congenital scriind articolul ă...sta) ratezi un cadru, oricât de dinamică ar fi acțiunea pe care dorești să o surprinzi.

S-a terminat cu urmărirea atentă a subiectului, anticiparea punctului culminant al acțiunii și cu declanșarea văzută ca o încununare a tuturor pregătirilor... toate astea sunt pentru expirați, pentru cei pe care doamna cu coasa tehnologică nu i-a găsit pe acasă...

Acum, există funcția Lumix 4K Photo: nu mai trebuie să faci poze, pur și simplu înregistrezi un film la rezoluția 4K și cadența de 30 fps... și ai de unde alege, frățicăăă! Direct din meniurile aparatului poți defila prin film și extrage cadrul cel mai reușit... iar la cadența asta de fotografiere (de aproape 3 ori mai mare decât a unui Nikon D4, cu ale sale 11 cadre pe secundă) nu ratezi momentul decisiv decât dacă chiar te uitai în altă parte.

Nu-l ratezi pentru că de fapt nu îl ratează aparatul, dar tu tot nul ca fotograf rămâi. Să fim serioși, e ca și cum mergea Ceaușescu la vânătoare, cu argați care să elibereze mistreții exact la momentul optim, frumos încolonați, încât el nu mai trebuia decât să tragă - și evident să-i nimerească pe toooți din prima.

Dar așa e, mulți nu mai caută plăcerea fotografierii, ci doar să aibă ce pune pe Facebook, să atragi like-urile...
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Vreți un aparat cu senzor mic la preț de full-frame? Nu aveți ce face cu banii? Luați-vă un Panasonic GX8 :p Empty Re: Vreți un aparat cu senzor mic la preț de full-frame? Nu aveți ce face cu banii? Luați-vă un Panasonic GX8 :p

Mier Dec 23, 2015 5:18 am
Îți înțeleg argumentația, Katalin, însă pot fi cel mult parțial de acord cu ea: dacă mirrorless-urile s-ar dori a fi o alternativă serioasă la DSLR-urile profesionale, ar fi exact așa cum ai spus tu, mirrorless-urile Panasonic au prețuri mult prea mari și performanțe prea limitate pentru a concura cu DSLR-urile, fie ele și de nivel mediu.

Însă nici nu cred că inginerii de la Matsushita au sperat vreodată ca aparatele Panasonic să concureze cu "greii" de la Nikon și Canon. Dacă stai să te uiți la design-ul compact, dar și la numeroasele efecte creative incluse în meniurile aparatelor, vei observa că acestea nu se adresează profesioniștilor sau puriștilor fotografiei - care au nevoie de control total și vor prefera să fotografieze RAW, pentru a-și putea edita cadrele cu maximum de finețe, ulterior, pe calculator.

Nu că mirrorless-urile Panasonic nu ar permite fotografierea în format RAW, doar că nu aceasta este destinația principală a aparatelor: din contră, integrând module wireless și aplicații pentru controlul de pe smartphone, acestea au fost gândite pentru partajarea cât mai rapidă a imaginilor.

E clar că acest lucru va fi preferat de amatori și detestat de profesioniști... doar că publicul-țintă pentru aceste mirrorless-uri costisitoare îl reprezintă tocmai amatorii cu dare de mână.

Nu cred că ai întâlnit vreun fotograf comercial care să folosească așa ceva, decât poate în vacanțe, când nu mai vrea să se încarce excesiv (o trusă profi minimă, compusă dintr-un Nikon D800 + 24-70 f/2,8 + 70-200 f/2,8 ajunge să cântărească aprox. 4 kg)... însă cu siguranță ai întâlnit numeroși turiști din Europa de Vest sau SUA, care au mirrorless-uri sau compacte avansate Panasonic, Olympus sau Sony.

Lor li se adresează acest gen de aparate, cu prețuri ce depășesc ușor DSLR-urile entry-level și concurează, adeseori, cu cele de nivel mediu. Mai ales în condițiile în care aceștia sunt adeseori oameni trecuți de prima tinerețe, economia de greutate reprezintă un compromis cvasi-obligatoriu, pentru care merită să sacrifice câte ceva la capitolul granulației imaginii și în ce privește bokeh-ul.

(Ca o paranteză, să mai amintim că, deși granulația se reduce cu fiecare generație de senzori, mirroless-urile actuale ajungând să rivalizeze cu generațiile trecute de DSLR-uri, senzorii micro-4/3 nu vor putea oferi niciodată bokeh-ul unui full-frame).

În ce privește fotografierea în rafală, sau extragerea cadrului optim dintr-un clip, deși Panasonic ne prezintă acest lucru ca o mare inovație, și cei de la Nikon au cochetat cu așa ceva, pe primele generații de mirrorless-uri Nikon 1 - și asta încă de prin 2011 lol!, anul în care s-a lansat Nikon 1 V1.

Absolut de acord că acest lucru nu reprezintă ceva care să încânte fotografii serioși - dar nici nu e o facilitate gândită pentru ei. Cei de la Nikon recunoșteau la un moment dat că mirrorless-urile lor ultra-rapide se adresează în special mămicilor care vor să-și fotografieze băieții la fotbal sau fetele la gimnastică: să necesite cât mai puține reglaje, dar să le ofere posibilitatea obținerii imaginilor dorite. Practic, să fie noua generație de "săpuniere", doar că mai rapide și cu senzori ceva mai mari.

Cei de la Nikon nu au investit prea mult în dezvoltarea aparatelor mirrorless, probabil pentru a nu-și crea o autoconcurență cu DSLR-urile entry-level; acest lucru oferă însă posibilitatea producătorilor mai mici de aparate foto, ca Panasonic sau Olympus, să lanseze aparate care, pentru segmentul de public pe care îl țintesc, se descurcă destul de onorabil.

Am avut ocazia prin vară să testez un Panasonic GX7 (predecesorul GX8-ului de care pomeneai, Katalin), va trebui să caut cadrele de test (de care, momentan, pare-se că nu reușesc să dau în colecția de poze) și să comentez mai multe pe marginea lor.

Până atunci, vă urez tuturor un Crăciun cu lumină bună!  santa
Continut sponsorizat

Vreți un aparat cu senzor mic la preț de full-frame? Nu aveți ce face cu banii? Luați-vă un Panasonic GX8 :p Empty Re: Vreți un aparat cu senzor mic la preț de full-frame? Nu aveți ce face cu banii? Luați-vă un Panasonic GX8 :p

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum