In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Night Camera - realizați fotografii de noapte reușite chiar în absența unui DSLR, folosind telefonul mobil Empty Night Camera - realizați fotografii de noapte reușite chiar în absența unui DSLR, folosind telefonul mobil

la data de Sam Iun 06, 2015 3:45 am
Nu de puține ori se poate să ajungem în locații interesante după lăsarea nopții, când senzorii fotosnensibili minusculi ai telefoanelor mobile sunt puși în dificultate de absența luminii, astfel că, în lipsa unui aparat foto performant, mai bine renunțăm de a mai face poze, așteptând o ocazie mai favorabilă... sau cel puțin asta ne-ar face să credem producătorii de aparate de fotografiat care, evident, vor dori să-și promoveze propriile produse, minimizând performanțele smartphone-urilor.

Din fericire însă, multe din limitările telefoanelor din ziua de azi nu sunt cauzate de performanțele lor hardware în sine, ci de software-ul rulând pe acestea. În consecință, instalând aplicații de la unii dezvoltatori terți, vom putea să le extindem în proporție serioasă capacitățile. Nu vă așteptați să puteți realiza fotografii de noapte din mână ca și cum ați folosi un DSLR full-frame, însă veți obține imagini cu o granulație sensibil mai redusă și cu un aspect incomparabil mai natural decât folosind aplicația preinstalată de producător (chiar și decât alegând modul Nocturn prezent pe majoritatea modelelor).

Putem depăși astfel numeroase din limitările soft-ului preinstalat pe telefonul nostru mulțumită aplicației Night Camera, dezvoltată de Almalence și disponibilă gratuit în Google Play Store (play.google.com/store/apps/details?id=com.almalence.night , sau căutând direct după cuvintele-cheie "night camera" în magazinul de aplicații Google Play de pe telefoanele mobile).

Night Camera - realizați fotografii de noapte reușite chiar în absența unui DSLR, folosind telefonul mobil TXlGL0KdSVP5NaQKBBcveAw1PuMGoyElJfLg3R85f0M5OfB8a81gtzLkxHRkVZ8iP5A=h310-rw

Night Camera ne prezintă o interfață extrem de intuitivă, dominată de un buton de declanșare multicolor, situat în partea dreaptă a ecranului (dacă ținem telefonul în poziția orizontală. Pe lângă acesta, putem accesa direct de pe ecranul principal galeria telefonului, pentru a vedea ultimele fotografii realizate, sau putem accesa setările aplicației, pentru a configura parametri precum gradul de reducere a granulației sau eliminarea artefactelor parazite cauzate de inevitabila mișcare a telefonului la fotografierea din mână (de-ghosting).

De asemenea, pe telefoanele rulând sistemul de operare Android Jellybean (4.2), aplicația Night Camera ne permite stocarea imaginilor direct pe cardul de memorie micro-SD; urmare a schimbării unor protocoale din sistemul de operare Android de către Google, în versiunea Lollipop (5.0), aplicațiile nu mai au dreptul de a scrie direct pe cardul de memorie. Acest lucru nu constituie un "bug" al aplicațiilor propriu-zise, ci e o restricție impusă de sistemul de operare.

În schimb, interfața aplicației Night Camera ne poate părea chiar simplistă, în sensul că nu dispune de niciun caroiaj care să ne ajute la realizarea compoziției și nu ne e oferită nicio indicație cu privire la timpul de expunere sau la sensibiliatea ISO utilizată (și, din păcate, aceste informații nu sunt salvate nici în tag-ul EXIF al fiișierelor JPEG produse de aplicație).

Dacă optăm însă să facem upgrade, contra sumei de 3,5 lei, la versiunea Night Camera +, pe lângă că vom scăpa de ocazionalele reclame din aplicație, aceasta ne va permite și salvarea coordonatelor GPS în tag-ul EXIF al imaginii, astfel că vom ști cu exactitate unde au fost realizate fotografiile noastre.

Din testele pe care le-am realizat cu telefomul meu Samsung S3 Mini , am putut constata că imaginile rezultate sunt vizibil mai bune decât cele realizate cu aplicația preinstalată chiar dacă, totuși, nu trebuie să ne așteptăm la miracole.

Însă mai bine să lăsăm imaginile să vorbească de la sine:


Night Camera - realizați fotografii de noapte reușite chiar în absența unui DSLR, folosind telefonul mobil 2015-04-04_06-16-00_Night

Night Camera - realizați fotografii de noapte reușite chiar în absența unui DSLR, folosind telefonul mobil 2015-04-04_06-18-19_Night

Night Camera - realizați fotografii de noapte reușite chiar în absența unui DSLR, folosind telefonul mobil 2015-06-04_21-50-43_Night

Dacă toate imaginile de mai sus au fost realizate utilizând aplicația Night Camera, pentru comparație imaginea de mai jos a fost realizată utilizând aplicația de fotografiere încoroporată a telefonului Samsung S3 Mini (diafragma f/2,6, timp de expunere 1/2 sec., ISO 400, 3,31 mm - informații citite din tag-ul EXIF al fișierului JPEG).

Night Camera - realizați fotografii de noapte reușite chiar în absența unui DSLR, folosind telefonul mobil 20150604_215147

Deși, ca fotograf pasionat, nu folosesc decât absolut ocazional telefonul mobil pentru fotografiere, aș spune că aplicația Night Camera merită instalată, pentru acele ocazii în care suntem, seara târziu, în fața unui peisaj urban spectaculos și nu avem nimic altceva decât telefonul mobil la îndemână.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum