Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Cluj - artera centrală, bd. Eroilor, văzută cu Olympus E-PM2 Empty Cluj - artera centrală, bd. Eroilor, văzută cu Olympus E-PM2

Joi Apr 04, 2013 4:17 pm
Am participat de curând la un workshop dedicat aparatelor mirrorless, organizat de Foto Hobby Shop Cluj (despre care puteți citi mai multe pe http://fotografiecluj.blogspot.com/2013/03/workshop-dedicat-aparatelor-mirrorless.html). Am avut ocazia de a testa mai multe modele, de la Nikon, Sony și Olympus, această din urmă marcă, ignorată adeseori pe nedrept în România, suscitându-mi curiozitatea tocmai prin acest fapt.

Am ales așadar să fotografiez cu un Olympus E-PM2, care măcar că la un preț la reducere de 2799 lei nu e tocmai ieftin, fiind comparabil cu al DSLR-urilor entry-level, are câteva atuuri semnificative în comparație cu acestea, dar și cu unele din mirrorless-urile concurenței.

În primul rând, avem de-a face cu un aparat de doar 269 grame - comparabil deci mai degrabă cu compactele pentru amatori decât cu un DSLR unde greutăți de peste jumătate de kg sunt frecvente chiar și la modelele destinate începătorilor. Acesta se pretează deci excelent ca aparat de călătorie - atât în varianta cu obiectivul kit 14-42 (echivalentul 18-55-ului de pe aparatele cu senzor APS-C; Olympus folosește sistemul micro-4/3, cu dimensiuni la jumătate din suprafața senzorului de 35 mm), dar mai ales cu un fix tip pancake precum M.Zuiko Digital 17mm 1:2.8.

Cu un unghi de cuprindere echivalent focalei de 35 mm de pe full-frame, dar cu o lungime de abia 2,2 cm în exteriorul aparatului, utilizând obiectivul de 17 mm pe E-PM1 senzația va fi că aveți în mâini un aparat compact - dispunând însă de versatilitatea controlului manual și a performanțelor unui senzor nu mult sub cele de pe DSLR-uri (și, dacă stăm să ne gândim la factorul de crop, 2x pe Olympus și 2,7x pe Nikon 1, constatăm că la capitolul mărimea senzorului, nikoniștii înveterați sunt în dezavantaj față de cei care aleg și produse de alte mărci Smile ).

Nu aș putea spune că sunt adeptul controlului prin intermediul touchscreen-ului, preferând rotițele și butoanele clasice... însă când vine vorba de alegerea efectelor creative, a modului bracketing sau a expunerii multiple, Olympus-ul devine deosebit de intuitiv - acomodarea cu interfața neluând mult pentru cineva care a butonat un smartphone, de exemplu.

Primăvara a venit cu o surpriză plăcută - o zi în care ploaia a alternat cu soarele. Astfel, pe de o parte asfaltul ud a acționat ca un plexiglas utilizat în fotografia de produs, adăugând reflexii ce atrag atența asupra subiectului de interes și, pe de alta, norii brăzdând cerul albastru au conferit dramatismul necesar pentru a umple și partea superioară a cadrelor.

Am mai beneficiat din plin de un aspect: faptul că bd. Eroilor, artera centrală a Clujului, e orientat pe direcția est-vest. Astfel, la orele dup-amiezii, am putut fotografia cu soarele în spate spre est și, cum eram între ploi, ne-am putut bucura și de un magnific curcubeu - care, evident, a devenit unul din principalele subiecte fotografice.

Dacă de regulă bd. Eroilor este o arteră vibrantă, fiind dificil a surprinde cadre lipsite de oameni, ploaia i-a gonit în mare parte, fiind astfel posibilă abordarea unor scene largi fără riscul apariției trecătorilor în prim plan... și cei câțiva pietoni din depărtare sunt numai buni pentru a umaniza scena, conferind proporții reperelor de arhitectură.

Dintre acestea, amintim Monumentul Memorandiștilor (cunoscut în limbajul popular al clujenilor și drept "ghilotina", după forma sa, aleasă probabil simbolic, deși prezintă o inacuratețe istorică - în procesul memorandiștilor nu s-a pronunțat nicio condamnare la moarte, iar cei pedepsiți cu închisoarea au fost grațiați după cca. un an, în 1895), Catedrala Greco-Catolică "Schimbarea la Față" (construită între 1775-1779 ca biserică a Minoriților, greco-catolică începând cu 1924)... și strada însăși, prin arhitectura de inspirație austriacă, în stil fin-de-siecle (zona, fiind, de altfel, protejată din punct de vedere al dezvoltării urbane).

Micuțul Olympus s-a dovedit excelent în surprinderea tuturor acestor repere, după cum puteți vedea, de altfel, în imaginile următoare. (Detaliu tehnic: imaginile au fost obținute prin suprapunerea unor cadre supra- și subexpuse, utilizând funcția Bracketing a aparatului. Astfel, am putut surprinde atât norii dramatici, cât și peisajul urban, evitând ca acesta să fie prea întunecat. Fiind realizate din mână, ori de câte ori a fost necesar, cadrele au fost aliniate manual în Photoshop Elements).

Cluj - artera centrală, bd. Eroilor, văzută cu Olympus E-PM2 88350164

Cluj - artera centrală, bd. Eroilor, văzută cu Olympus E-PM2 88350169

Cluj - artera centrală, bd. Eroilor, văzută cu Olympus E-PM2 88350175

Cluj - artera centrală, bd. Eroilor, văzută cu Olympus E-PM2 88350166
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum