Forum de Calatorie si Fotografie
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
avatar
cristianphotos.ro
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 14
Points : 38
Join date : 14/05/2015
http://www.cristianphotos.ro

Gradina Botanica din Cluj Empty Gradina Botanica din Cluj

Dum Aug 02, 2015 4:08 am
Una dintre cele mai mari atractii turistice din Transilvania , este Gradina Botanica din Cluj .
Gradina Botanica din Cluj Gradina-botanica-cluj-napoca-02
Pe langa numeroasele specii de plante ocrotite de lege , se afla si gradina japoneza. Gradina Botanica , este situata pe strada Republicii. Trebuie sa stiti ca exista taxa de fotograf care nu este tocmai mica dar ea refera la fotografii de nunti sau fotografii care realizeaza fotografii pentru absolventi. Tot aici se pot zari si numeroase specii de pasari si veverite , care si-au gasit o oaza de liniste. In sera , se poate intalni si un urias palmier.

Fotografie cu palmierul
Gradina Botanica din Cluj Gradina-botanica-cluj-napoca-10

Gradina Japoneza
Gradina Botanica din Cluj Gradina-botanica-cluj-napoca-05

In sera
Gradina Botanica din Cluj Gradina-botanica-cluj-napoca-06

Studentii facultatii de biologie au intrarea gratuita.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Gradina Botanica din Cluj Empty Re: Gradina Botanica din Cluj

Mar Aug 04, 2015 11:30 am
Mulțumim pentru sugestie și pentru încărcarea imaginilor.. aș aduce însă câteva completări celor pomenite de tine, cu privire la această destinație turistică a Clujului.

În primul rând, să amintim că Grădina Botanică poartă numele lui Alexandru Borza, în onoarea biologului care a înființat-o, în anul 1920, pe o suprafață de 14 hectare, pe care se cultivă în prezent nu mai puțin de 10.000 categorii specifice de plante, de pe cele cinci continente. De asemenea, începând cu anul 2010, Grădina Botanică a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, fiind astfel protejată de posibile "reconversii economice" (sau, mai exact, s-a evitat riscul utilizării unui teren ce ar fi valorat câteva zeci bune de milioane de euro pe piața imobiliară).

După cum ai precizat, Cristian, există într-adevăr o taxă pentru fotografierea profesională... aceasta este însă într-un cuantum absolut rezonabil, de 30 lei. Dacă stai să socotești, taxa foto nu e mai mare decât taxa de intrare la unele muzee precum Branul. Astfel, cei care nu sunt interesați decât de un selfie cu telefonul se pot plimba liniștiți, achitând doar taxa de 8 lei pentru adulți, sau 4 lei pentru copii și pensionari.

Iar faptul că studenții și angajații Universității Babeș-Bolyai beneficiază de acces gratuit la Grădina Botanică se datorează faptului că aceasta se află în administrația Facultății de Biologie din cadrul UBB, reprezentând practic un gigantic laborator de cercetare.

De altfel, personalul academic însărcinat cu administrarea Grădinii Botanice clujene își publică periodic descoperirile științifice în revista Contribuții Botanice. Să mai remarcăm că toate numerele acesteia, începând cu anul 2002, pot fi consultate gratuit online, la adresa reviste.ubbcluj.ro/contributii_botanice/volume.php.

În ce privește dispunerea în spațiu și sistematizarea, Grădina Botanică este amenajată pe sectoare, fiecare deservind un scop bine delimitat:

  • sectorul ornamental - cel mai spectaculos din punct de vedere vizual, în special în lunile aprilie-mai, când florile prind viață, oferindu-ne un veritabil regal de culoare și mireasmă. Principala atracție a acestui sector o constituie Grădina Japoneză, ce adăpostește, alături de plante specific orientale, un pavilion ce recreează atmosfera specific niponă.
  • compartimentul sistematic - sau, românește spus, un complex de sere cu 6 compartimente, în care se regăsesc plante de pe întreg cuprinsul globului, grupate în funcție de arealul de proveniență și de specificul climateric al locului. De remarcat că procesul de construcție a serelor a fost unul de durată, lucrările demarând în anul 1929 și ajungând la final abia trei decenii mai târziu, în 1960.
  • sectorul economic - deși mai puțin spectaculos, fiind vorba de cele mai uzuale plante de cultură, folosite în alimentație și în industria textilă, acesta prezintă importanță ameliorările ce pot fi aduse plantelor prin cercetarea biologică
  • sectorul plantelor medicinale - o suprafață de importanță științifică deosebită, aici fiind cultivate plantele cu efecte terapeutice descrise în manualul de practică farmaceutică Farmacopeea Română

Și, poate chiar mai important pentru un vizitator venit să admire frumusețea grădinii, însuși spațiul de acces la toate aceste repere constituie o reconectare cu natura, noi putând lăsa pentru câteva ore grijile la poartă, să respirăm aer curat și să admirăm frumusețile lăsate de natură.Cu alte cuvinte, indiferent dacă suntem în vizită la Cluj, sau locuim de ani buni în oraș și ne-am dori să evadăm din tumultul acestuia pentru câteva ore, Grădina Botanică "Alexandru Borza" e o destinație care ne va face cu siguranță plăcare.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum