Forum de Calatorie si Fotografie
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Adobe Lightroom pentru Android - o aplicație puternică, dar redusă la minimul necesar Empty Adobe Lightroom pentru Android - o aplicație puternică, dar redusă la minimul necesar

Mar Mai 10, 2016 5:11 am
Indiferent că vorbim de PC-uri rulând Windows sau Mac OS, Adobe Lightroom reprezintă software-ul de referință în ceea ce privește prelucarea luminozității, contrastului, saturației sau temperaturii de culoare a fotografiilor noastre, fiind un instrument aproape indispensabil pentru toți profesioniștii și entuziaștii fotografiei care doresc să beneficieze de cele mai extinse posibilități de prelucrare a imaginilor în format RAW.

Așadar, nu mică mi-a fost bucuria să constat că în Google Play Store, Adobe Lightroom era disponibilă ca o aplicație gratuită pentru telefoanele mobile cu sistem de operare Android. Mai ales cum tot mai multe aparate înglobează module wireless, dacă avem un smartphone cu ecran îndeajuns de mare, ar deveni tentantă posibilitatea aplicarea unor corecții de bază asupra imaginilor noastre imediat ce am realizat fotografiile, fără să mai așteptăm să ajungem acasă sau la studio, unde ne așteaptă un calculator. Iar dacă ne gândim că, de exemplu, un Samsung S6 e echipat cu un procesor octa-core cu 4 nuclee de 1,5 GHz și 4 de 2,1 GHz, aceste performanțe sunt comparabile, dacă nu chiar peste cele ale unui PC de clasă medie (de exemplu, procesorul Intel I5-4460 dispune de 4 nuclee a 3,4 GHz fiecare).

Din păcate, dacă nu dispunem de un abonament Adobe Creative Cloud, care să ne permită sincronizarea online a conținutului de pe PC cu cel de pe telefon, versiunea mobilă a Adobe Lightroom e extrem de limitată: practic, nu ne permite decât prelucrarea imaginilor fotografiate cu modulul foto din Lightroom, nu și importarea întregii colecții de imagini de pe telefon.

Mai departe, Lightroom pentru Android ne oferă unele corecții de bază, ca aplicarea unor filtre creative predefinite, a unor stiluri de culoare sau, din contră, de conversie în alb-negru, precum și unele module de sharpening sau de reducere a granulației de imagine. Opțiunile care fac deliciul utilizatorilor versiunii pentru PC a Adobe Lightroom vor fi ușor dezamăgiți: reglajul temperaturii de culoare sau alegerea unui etalon pentru balansul de alb, precum și a saturației și contrastului, sunt într-adevăr prezente, însă sunt aplicabile doar asupra fișierelor JPEG.

Acest lucru nu ne e de prea mare ajutor... în fond, corecții de bază asupra fișierelor JPEG pot fi realizate și cu aplicații mai rudimentare, nu avem nevoie de ceva de talia Lightroom pentru asta. Repet însă, nu am testat decât aplicația de sine-stătătoare pentru telefonul mobil, fără a mă log-a într-un cont Adobe Creative Cloud și fără a sincroniza date între versiunea pentru PC și cea mobilă a aplicației, astfel că se poate să fi pierdut din vedere numeroase din funcționalitățile extra ale acesteia.

În concluzie, merită să instalăm Adobe Lightroom pe telefonul nostru cu Android? Ca simplă aplicație de editare de imagini făcute cu telefonul, categoric nu, (mult) mai bine ne orientăm spre Google Snapseed. Dacă însă dispunem de un abonament Creative Cloud, probabil că da Smile .

Adobe Lightroom pentru Android - o aplicație puternică, dar redusă la minimul necesar HXUMiquUEa052CcHLYi0n87fxWGbdJJdtO8SR_aX26tLhthOb7gJAyfmMZ-t3EuRO6Q=h900
Adobe Photoshop Lightroom pentru Android, disponibilă în Google Play Store
play.google.com/store/apps/details?id=com.adobe.lrmobile
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum