Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

LightZone 4 - Alternativa gratuită la Adobe Lightroom Empty LightZone 4 - Alternativa gratuită la Adobe Lightroom

Dum Feb 09, 2014 3:30 pm
Software-ul comercial prezintă avantaje certe, când vine vorba de viteza de procesare, testarea riguroasă împotriva erorilor și, nu în ultimul rând, larga răspândire, ceea ce face ca manualele, cursurile și tutorialele online să se ocupe îndeosebi de acestea. În domeniul procesării fotografiilor digitale, compania Adobe, cu ale sale Lightroom și Photoshop (Creative Suite și  versiunea mai limitată, Elements), e lider de piață, de aproape 25 de ani.

Principalul dezavantaj al soft-urilor comerciale îl reprezintă prețul: a plăti de la cca. 200 USD la peste 1000, pentru achiziționarea licențelor nu e tocmai la îndemână, motiv pentru care numeroși fotografi (în special din Europa de Est) preferă să recurgă la căi mai puțin legale pentru a folosi programele de care au nevoie. Acest lucru nu doar că atrage riscul (mai îndepărtat) al unor sancțiuni, ci și (imediat) al infectării propriului calculator cu viruși și cai troieni.

Așadar, dacă nu ne permitem software licențiat e mai bine să ne orientăm către soluțiile gratuite, dezvoltate nu de marile corporații, ci de comunități ale programatorilor entuziaști, care își dedică timpul din pasiune, fără a urmări un câștig material imediat.

O excelentă alternativă gratuită la Adobe Lightroom o constituie LightZone 4, un program pentru procesarea fotografiilor în format RAW, ce permite aplicarea corecțiilor de bază (expunere, temperatură de culoare, luminozitate, saturație, claritate etc.), dar și a unor retușuri de mai mare finețe (acoperirea unor defecte, fie prin clonarea unor porțiuni din imagine, fie prin interpolarea pixelilor adiacenți).

Dezvoltat inițial de Light Crafts, Inc., LightZone a fost donat comunității open-source, astfel că în prezent ne putem bucura de un program gratuit, dezvoltat de echipa de voluntari reuniți sub numele Lightzoneproject.org. După înregistrarea pe site, nu doar că puteți descărca programul, ci și puteți intra pe forumul comunității, de unde să aflați mai multe despre utilizarea sa, sau intra în discuții cu ceilalți utilizatori.

Interfața programului este extrem de asemănătoare cu cea a Adobe Lightroom, în partea stângă regăsindu-se structura arborescentă a directoarelor, în cea inferioară, o fereastră pentru previzualizarea miniaturilor imaginilor, iar cea mai mare parte a ecranului e ocupată de fereastra de vizualizare a imaginii.

În dreapta sa, găsim informațiile cele mai importante din tag-ul EXIF al fișierului: rezoluția, parametrii expunerii, precum și aparatul și obiectivul folosit - astfel că ne putem studia cu ușurință în revistă colecția de imagini, pentru a vedea care a fost cea mai inspirată combinație a parametrilor tehnici ce a dus la obținerea unor fotografii reușite.

Cu un clic pe Edit, vom trece la procesarea fișierului RAW. Putem efectua corecțiile de bază, după care fie putem recurge la un set de valori predefinite, fie vom putea trece la ajustarea fină a fiecărui parametru, până ce obținem o imagine așa cum ne-am dori-o.

De remarcat că, spre deosebire de Lightroom, unde editarea e centrată în jurul ajustării parametrilor expunerii, LightZone duce lucrurile mai departe: pe lângă clasicele controale tip slider, instrumentul Zone Mapper ne permite să alterăm distribuția tonurilor de lumină, atât în ansamblu, cât și pentru fiecare canal RGB în parte.

De asemenea, în mod oarecum asemănător cu funcția Shadows/Highlights din Photoshop, LightZone ne oferă opțiunea Relight, grație căreia vom putea corecta în bună măsură o imagine subexpusă. Corecțiile pot fi aplicate pe întreaga sa suprafață, sau doar pe unele regiuni, delimitate prin comutarea în Region Mode.

Pentru păstrarea cât mai multor detalii din imagine, fără a o altera, toate comenzile sunt adăugate într-o stivă, în mod asemănător utilizării Adjustment Layers din Photoshop. Practic, programul ne permite unele ajustări altfel specifice părții de editare de imagine, încă din etapa procesării RAW-ului - fapt ce ne poate scuti mult timp pierdut, dacă aplicăm aceleași setări unei colecții mai mari de imagini.

Merită să ne instalăm LightZone și în cazul în care avem o versiune mai veche de Photoshop, al cărui plug-in Adobe Camera Raw nu a mai primit actualizări pentru a recunoaște cele mai noi modele de aparate. Nefiind nevoiți să îmboldească utilizatorul la a cumpăra în permanență cele mai noi versiuni, dezvoltatorii programului freeware îl pot actualiza nestingheriți, asigurând compatibilitatea maximă cu cele mai recente aparate (am testat Lightzone la deschiderea unor fișiere RAW obținute cu Canon 6D, Canon EOS M, sau Sony Nex-C3, programul neîntâmpinând dificultăți în a le deschide).

În încheiere, vă prezint aceeași fotografie, în varianta JPEG, obținută direct din aparat, și fișier RAW, procesat în LightZone 4:

LightZone 4 - Alternativa gratuită la Adobe Lightroom 12421013823_e25a548abd_z

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum