Forum de Calatorie si Fotografie
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Lux 1.3, sau cum să folosim iPhone-ul pentru a măsura expunerea corectă Empty Lux 1.3, sau cum să folosim iPhone-ul pentru a măsura expunerea corectă

Joi Mai 05, 2016 3:55 am
De multe ori când fotografiem pe film, ne-am dori să avem o aproximare mai exactă a expunerii, decât cea pe care ne-o pot oferi tabelele cu valori și exponometrele manuale. E drept că, pe vremea lui Zorki 4 sau Smena 8M nu existau alte instrumente, fotografii recurgând fie la expo-discuri, fie chiar la cutiile filmelor pentru a citi posibile combinații de timpi și diafragme pentru condițiile de lumină în care se aflau.. însă în prezent, date fiind costurile ridicate ale filmului și developării, parcă ne-am dori să știm de la bun început cum va arăta fotografia noastră.

Desigur, am putea lua cu noi și un aparat digital, cu inevitabilul inconvenient al greutății sporite și al unei manevrări mai incomode (cine a stat cu două aparate la gât timp de câteva ore știe despre ce e vorba Mad ). Sau, dacă avem un iPhone, ne putem folosi cu succes de acesta pentru a măsura expunerea înainte de a declanșa aparatul pe film.

Iar dacă aplicația de fotografiere preinstalată a iPhone-ului e destul de limitată în opțiuni, fiind gândită mai degrabă pentru amatorii care tot ce doresc e să apese pe buton (mă rog, pe ecran) pentru a face o poză, tot ceea ce trebuie este să deschidem iTunes AppStore și să descărcăm o aplicație care să ne ajute în măsurarea corectă a expunerii, precum Lux - Professional Light Meter for Film Photography.

Dezvoltată de canadienii de la Avicora, Lux 1.3 ne poate fi de un real folos atunci când condițiile de lumină sunt prea dificile pentru a aproxima mintal, sau folosind un tabel cu valori predefininte, expunerea corectă . Alegând sensibilitatea filmului nostru, cât și unul din ceilalți doi parametri (timp de expunere, respectiv diafragmă), aplicația ne va calcula valoarea optimă pentru celălalt parametru.

Totodată, Lux 1.3 ne va avertiza în cazul în care riscăm să supraexpunem sau, din contră, să subexpunem scena pe care urmează să o fotografiem - astfel, vom ști dacă, de exemplu, putem fotografia la f/2,8 fără să riscăm să înecăm subiectul nostru într-o mare de alb sau, din contră, dacă vom putea face un panning care ne cere să fotografiem la 1/60 sec. fără să obținem o imagine excesiv de întunecată.

Putem de asemenea alege dacă valorile expunerii ne sunt prezentate în trepte întregi, sau în jumătăți sau treimi de treaptă, astfel încât să obținem valorile expunerii cât mai apropiate de ceea ce ne permite aparatul să alegem (există, de exemplu, aparate care ne permit să alegem timpi de expunere ca 1/60, 1/90, 1/125 sec., sau altele care ne oferă 1/60, 1/80, 1/100, 1/125 sec., fiind așadar preferabil ca "exponometrul" nostru să ne ofere valorile pe care le putem noi alege pe aparat).

Am testat și unele aplicații de măsurare a luminii pentru telefoanele cu Android, însă de departe cele mai exacte rezultate le-am obținut cu Lux 1.3 pentru iPhone (aplicația nu este disponibilă decât în iTunes AppStore, dezvoltatorii alegând să se concentreze exclusiv pe dispozitivele cu iOS, probabil și datorită performanțelor excelente ale senzorilor foto de pe telefoanele produse de Apple).

Și, pe lângă toate acestea, Lux 1.3 e disponibilă pentru descărcare gratuit și nici nu afișează reclame  cheers , astfel că ne putem bucura nestingheriți de întreaga sa funcționalitate.

(Iar dacă purițtii ar putea să protesteze împotriva existenței unei astfel de aplicații, care presupune că trișăm puțin într-ale fotografiei analogice, uitam să precizez, aplicația Lux nu face fotografii, neavând nicio funcție de fotografiere propriu-zisă. Tot ce face este să măsoare expunerea, pentru a ne fi de ajutor când fotografiem cu aparatul nostru analogic).

Tot ce mai trebuie este să încărcăm aparatul cu film și să ieșim la o sesiune lomo.

Lux 1.3, sau cum să folosim iPhone-ul pentru a măsura expunerea corectă Screen322x572
Lux 1.3, disponibilă în iTunes AppStore
Pagina oficială a aplicației: itunes.apple.com/us/app/lux-professional-light-meter/id926139057?mt=8.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum