Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Slik Sprint Pro 47, trepiedul celor care petrec mult timp in deplasare Empty Slik Sprint Pro 47, trepiedul celor care petrec mult timp in deplasare

Lun Feb 25, 2013 6:51 am
Care sa fie cel mai bun trepied? Manfrotto sau Gitzo? Sau poate Giottos? Eventual un Velbon? Intr-adevar, aceste firme produc trepiede de clasa profesionala - unele modele de top avand preturi mai mari chiar decat al unui DSLR entry-level.

Totusi, in fotografierea cotidiana cel mai bun trepied nu este neaparat cel cu un cap cu mansoane, sau cu picioare din bazalt, corp din fibra de carbon, nivela etc. Din contra, daca acesta este prea mare si/sau prea greu pentru a fi purtat in mod lejer si comod acolo unde ne deplasam... atunci, adeseori, am dat banii pe el degeaba si va deveni o (scumpa) piesa de mobilier.

Astfel punand problema, cel mai bun trepied e acela care iti satisface necesitatile si e suficient de usor incat sa-l iei cu tine (nu vorbim aici de fotografierea in studio, sau fotografia sportiva de nivel profesional - acolo, adeseori greutatea obiectivelor pur si simplu te obliga la utilizarea unor trepiede pe masura...). Concret, detin un trepied excelent, un Velbon C-500 cu cap fluid. Foarte stabil, dotat cu nivela pentru pozitionarea optima inclusiv pe teren accidentat, se preteaza excelent la filmari, capul fluid permitand urmarirea subiectului in miscarea sa, fara a scutura in mod nedorit aparatul - aspect care s-ar dovedi catastrofal la filmare.

Problema sa majora este insa ca performantele sunt obtinute prin sacrificarea greutatii: Velbon-ul are exact 2 kg, ceea ce, data fiind si lungimea sa, il face destul de incomod, tinand cont ca nici aparatele foto nu sunt tocmai usoare (la un moment dat, cantarisem ca aveam cca. 7 kg de echipament foto cu mine, si asta fara a detine teleobiective "de fotbal").

Prin urmare, cand am vazut in oferta F64 un trepied de doar 900 grame, capabil insa sa sustina echipamente de 2 kg (un D90 cu 18-105, spre exemplu, are cca. 1,1 kg), am fost atras instantaneu de acesta.
Slik Sprint Pro-47 pe numele lui, deși vine de la un producător cu un nume mai puțin sonor decât cele amintite anterior (scrie made in Thailand, țară în care însă sunt asamblate și DSLR-urile Nikon și harddisk-urile Western Digital), se achită mai mult decât onorabil de sarcina sa... cu câteva condiții, de care trebuie să ținem cont.

In primul rand, desi gandit pentru o incarcare de maximum 2 kg, trepiedul, prevazut cu un cap bila, nu permite o fixare suficient de rigida pentru un ansamblu aparat+obiectiv cu un centru de greutate mai excentric: astfel, un D3100+55-300 nu va sta tocmai ok, obiectivul avand tendinta sa o ia la vale, de unde si riscul de a taia, spre exemplu, extremitatile superioare ale cladirilor. In schimb, un D90 cu 18-105 si blitz SB-700, desi are o greutate totala mai mare, sta admirabil pe trepiedul Slik.

De asemenea, este recomandabila declansarea aparatului cu ajutorul telecomenzii, sau, in lipsa acesteia, utilizand temporizatorul - in caz contrar, riscul de a misca aparatul la declansare, pana nu se stabilizeaza, sa fie destul de ridicat.

In schimb, trepiedul Slik Sprint Pro 47 vine cu cateva avantaje interesante: coloana centrala inversabila, excelenta pentru fotografia macro sau de produs, permitand asezarea aparatului exact deasupra subiectului de fotografiat, fara a mai fi necesare laborioase corectii de perspectiva in faza de editare; capul bila permite rabatarea trepiedului in pozitia portret, permitand astfel incadrarea subiectelor pe verticala. Astfel, putem fotografia fara sa taiem bazele cladirilor, utilizand la maximum rezolutia aparatului, iar, in cazul in care trebuie sa ne schimbam frecvent incadrarea, putem roti foarte usor aparatul, fara a misca din loc picioarele trepiedului - iar apoi il putem fixa rapid, gratie unei chei similare cu cele din instalatii.

Desi pretul de 399 lei nu e tocmai mic pentru un trepied pe care nu scrie - sa zicem - Manfrotto sau Velbon, apreciez ca usorul Slik a fost o investitie chiar reusita, mai ales ca il iau cu mine mult mai des decat Velbon-ul - care ramane insa alegerea optima pt. filmari Smile .

Aceste doua imagini sunt din prima iesire "pe teren" cu trepiedul Slik, pe care am montat D90-ul cu 18-105 si am declansat la telecomanda.

Slik Sprint Pro 47, trepiedul celor care petrec mult timp in deplasare 86238084

Slik Sprint Pro 47, trepiedul celor care petrec mult timp in deplasare 86238077
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum