In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Trepiedul Manfrotto MK393-H, un partener de încredere, în studio sau la drum Empty Trepiedul Manfrotto MK393-H, un partener de încredere, în studio sau la drum

la data de Mar Mai 14, 2013 2:38 pm
Am petrecut câteva zile alături de un trepied Manfrotto MK393-H împrumutat din greșeală (da, e posibil și așa ceva, când ajuți proprietara a-l transporta și îți vine pe neașteptate autobuzul Laughing ). Cert este că acest incident mi-a oferit posibilitatea de a-l studia îndeaproape timp de câteva zile, până când am reușit să i-l restitui proprietarei de drept.

Avem de-a face, în primul rând, cu un trepied solid - trăsătură specifică Manfrotto, unul din cei mai reputați producători de trepiede și stative pentru studio - dar totuși ușor pentru durabilitatea sa (MK393-H cântărește 1270 grame, dar senzația, odată ce l-ai instalat pe sol, este că ai avea de-a face cu un instrument mult mai stabil - sau, oricum, Vanguard-urile sau Velbon-ele care să se bucure de aceeași stabilitate ar trage aproape dublu la cântar. Sau, cel puțin, aceasta este senzația cu care am rămas după ce le-am studiat eu).

Manfrotto-ul e cu cca. 300 grame mai greu decât Slik-ul meu (despre care ați putut citi în postarea dedicată), iar clemele ce trebuie deblocate pentru alungirea picioarelor sunt semnificativ mai rigide (parcă prea rigide pentru gustul meu, obișnuit cu manevrarea extrem de facilă a Slik Sprint Pro 47 -lui), însă MK393-H compensează aceste neajunsuri minore prin precizia cu care este construit și cu care poate fi utilizat.

Astfel, dacă Slik-ul a fost optimizat pentru mobilitate maximă, fiind însă dificilă utilizarea sa cu obiective mai grele montate pe aparat, alungite la focala maximă, Manfrotto-ul se caracterizează prin precizie: plăcuța de detașare rapidă a aparatului nu este dreptunghiulară, ci trapezoidală, astfel că nu poate fi montată corect decât într-o singură poziție. În plus, putem înclina aparatul, atât orizontal, cât și vertical, exact în unghiul dorit, iar apoi să-l blocăm acolo.

Nici în cazul în care dorim să fotografiem panorame în modul portret, nu vom întâmpina dificultăți: nu e neapărat să rotim capul trepiedului de joystick-ul dedicat (comod, dar cu riscul de a strica unghiul de încadrare), ci putem roti de coloana centrală a trepiedului. Care, apropo, este reversibilă, astfel că vom putea pune cu ușurință aparatul cu capul în jos, pentru fotografia macro sau a paginilor de documente de arhivă (am văzut un astfel de aranjament, extrem de practic, la un cercetător de la Arhivele Naționale). Puteți vedea câteva imagini panoramice, reunite sub forma planetuțelor, în postarea dedicată.

Trepiedul Manfrotto MK393-H, un partener de încredere, în studio sau la drum 8739916132_7bfe057a4b_c

În imagine, Manfrotto-ul e flancat de cele două trepiede ale mele, Slik-ul de care pomeneam mai sus și Velbon C500, un trepied cu cap fluid, excelent în special pentru filmări, dar ceva mai greu, la 1,7kg.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum