Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon Coolpix L610, pentru cei pentru care compoziția contează mai mult decât calculele legate de timp și diafragmă Empty Nikon Coolpix L610, pentru cei pentru care compoziția contează mai mult decât calculele legate de timp și diafragmă

Mier Mar 20, 2013 3:31 pm
În special după ce am acumulat ceva experiență, primul lucru pe care îl facem când pornim aparatul de fotografiat este de a încerca să identificăm parametrii optimi ai expunerii, astfel încât să ne asigurăm că imaginea nu va fi nici prea întunecoasă, nici prea luminoasă, cu tonurile corecte de culoare și neafectată de neclaritatea de mișcare. Pentru aceasta, ne folosim de exponometrul aparatului, dar, mai ales, de cunoștințele noastre și expreiența acumulată (un mare avantaj al fotografiei digitale este că putem vedea imediat imaginea rezultată și studia parametrii EXIF ai expunerii, știind instantaneu ce ar trebui să modificăm pentru expunerea ideală).

Pentru aceia dintre noi, sau pentru acele momente, în care nu dorim să ne preocupăm de stabilirea timpului și diafragmei optime, producătorii au prevăzut modul complet automat, sau modurile predefinite de fotografiere - sau, mai exact, pe aparatele destinate amatorilor, acestea sunt singurele disponibile, modul complet manual lipsind adeseori de pe acestea.

Un astfel de aparat e și Nikon Coolpix L610, pe care am avut ocazia să-l testez în urmă cu câteva zile la niște prieteni apropiați. Dezarmant prin simplitatea sa (totul e automatizat), aparatul dispune însă de numeroase moduri predefinite de fotografiere, adaptate pentru fiecare scenă pe care am putea-o întîlni: de la sport la fotografierea zăpezii și artificiilor, toate sunt prezente.

În acest mod, chiar neavând cunoștințe de tehnică fotografică, putem obține imagini absolut onorabile... cu câteva condiții: să ținem aparatul fix în mâini (sau, la timpi sub 1/30-1/20 sec., să folosim neapărat un trepied. Timpul ales de aparat e afișat după realizarea focalizării, deci ne putem folosi de acest parametru esențial), să-i asigurăm lumină suficientă (eventual, cu unul sau mai multe blitz-uri externe, declanșate prin simpatie, de celula lor fotoelectrică).

Și, desigur, să focalizăm corect: cea mai frecventă greșeală a utilizatorilor aparatelor compacte este săs e bazeze strict pe modul de focalizare automată, care tinde să aleagă ca reper un punct proeminent al scenei, situat cel mai aproape de aparat. Strategia poate da rezultate onorabile în cazul pozelor de grup, însă va da rateuri de cele mai multe ori, în cazul scenelor mai aglomerate în obiecte repartizate neuniform pe adâncime.

În acest caz, mai bine păstrăm focalizarea centrală, focalizăm pe subiectul dorit în centrul cadrului, apoi reîncadrăm imaginea, astfel încât să obținem compoziția dorită și aceasata să nu aibă un aspect amatoricesc, de poză tip "iocu" (eu cu...).

În mod inevitabl, L610 nu e un aparat cu care să ne apucăm de fotografie de eveniment, lipsindu-i patina de blitz și nici la stock photography nu am avea prea mari șanse de izbândă, datorită senzorului de dimensiuni totuși mici (cei 16 MPx sunt "înghesuiți" în 1/2,3" sau o suprafață 28,50 milimetri pătrați, în unități europene - nu degeaba e numită cameră compactă. Prin comparație, un DSLR Nikon D90 are 12 MPx, repartizați pe o suprafață mult mai generoasă a senzorului APS-C, de 368 milimetri pătrați).

Totuși, L610 produce imagini absolut acceptabile pentru nevoile majorității utilizatorilor neprofesioniști, pentru care simplitatea în utilizare este factorul determinant. Un alt atu deloc neglijabil este că aparatul funcționează cu baterii AA, ce pot fi achiziționate chiar în timpul călătoriilor noastre, astfel nemaidepinzând de o priză la îndemână, unde să ne încărcăm acumulatorii cu litiu ai aparatelor mai pretențioase... și, la o adică, putem oricând utiliza baterii reîncărcabile NiMH (personal, fug de GP și no-name-uri precum H+H, a căror abilitate de a susține consumuri crescute va scădea drastic după cca. jumătate de an de utilizare, devenid utile doar pentru lanterne și radiouri - unde însă se descurcă onorabil cu anii. Prefer Sanyo sau Varta; apropo de firma germană, constat că la F64 e prezent în ofertă și un încărcător solar, ce se poate dovedi util pasionaților de drumeții montane)..

Puteți mai jos vedea o imagine de test comparativă, o scenă similară surprinsă cu compacta L610 și cu DSLR-ul D90, crop 1:1.

Nikon Coolpix L610, pentru cei pentru care compoziția contează mai mult decât calculele legate de timp și diafragmă 8576371122_439d466836_c
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum