Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Cum ne putem localiza telefonul Apple iPhone pierdut cu ajutorul iCloud Empty Cum ne putem localiza telefonul Apple iPhone pierdut cu ajutorul iCloud

Mar Iul 05, 2016 12:53 am
Nu doar sistemul de operare Android oferă posibilități avansate de localizare a telefoanelor pierdute: și cei de la Apple au dezvoltat un mecanism de localizare pentru telefoanele lor, astfel că orice iPhone configurat corespunzător va putea fi apoi găsit cu ușurință, prin simpla logare cu adresa de mail și parola contului Apple ID pe site-ul icloud.com.

Cum configurăm telefonul nostru iPhone pentru a-l putea localiza
Contrar a ceea ce ar putea crede fanii filmelor de acțiune, unde serviciile secrete pot localiza orice telefon din câteva apăsări de buton, lucrurile sunt în realitate ceva mai complicate. Într-adevăr, un smartphone își poate aproxima locația prin estimarea distanței de la cel puțin trei antene GSM sau, pentru precizie sporită, prin receptarea semnalului de la sateliții GPS, însă pentru comunicarea locației este esențială prezența unei conexiuni de date.

Așadar, în primul rând trebuie să ne asigurăm că în secțiunea Configurări - Conexiune celulară, opțiunea Date celulare este activă. În caz contrar, vom putea localiza telefonul doar când se conectează la o rețea wireless (lucru destul de improbabil când nu mai suntem în posesia sa).

Al doilea pas constă în verificarea prezenței unui cont iCloud pe telefon. Majoritatea utilizatorilor aleg să-l creeze la prima configurare a telefonului; dacă nu ați făcut-o deja, puteți accesa secțiunea Configurări -> iCloud și să vă înregistrați cu adresa de mail (care va deveni noul vostru Apple ID) și o parolă.

E recomandabil să vă creați contul direct de pe telefon, altfel dacă încercați să vă conectați la un cont creat pe PC e posibil să nu vălase să treceți mai departe până nu vă înregistrați și un card bancar în sistem. Dacă nu doriți să accesați serviciile plăitite oferite de Apple sau folosiți doar aplicațiile gratuite din App Store, aș spune că e preferabil să nu vă înregistrați un card de credit, pentru confidențialitate sporită.

Sistemul vă va indica criteriile exacte de securitate pentru parolă (care trebuie să conțină de preferință nu doar litere, ci și cifre sau semne de punctuație). Acest lucru e necesar pentru a crea o parolă sigură, protejată împotriva atacurilor de tip forță brută sau care se bazează pe dicționare ale hacker-ilor, însă o poate face mult prea dificilă de reținut - caz în care ar deveni mai degrabă o capcană pentru utilizator, nu pentru hoții de telefoane.

Pentru a avea o parolă ușor de reținut, dar greu de hacker-it, putem recurge la un mic artificiu, înlocuind unele litere cu cifre sau semne de punctuație care să le semene. Dacă alegem de exemplu o parolă simplă, precum ciuriburi, o putem transcrie în forma c1_riBur! , o parolă sensibil mai greu de spart.

După ce ne-am creat și verificat contul, trebuie să acordăm permisiunile necesare pentru localizarea iPhone-ului: în meniul Configurări -> iCloud -> Găsire iPhone - vom muta comutatorul în poziția Da (verde).

Încă o funcție ingenioasă a telefoanelor produse de Apple este protecția împotriva descărcării bateriei, dacă o pot numi așa: de multe ori legile lui Murphy fac să ne pierdem telefoanele fix când bateria lor e aproape descărcată, caz în care sistemele de localizare gen Android Device Manager sau Samsung Find My Mobile ar da greș. Dacă însă ne pierdem iPhone-ul, mai avem o șansă, dacă activăm opțiunea Trimiterea ultimei localizări.

Odată activată, în momentul în care bateria telefonului atinge un prag critic de descărcare, iPhone-ul își va trimite ultima locație către server-ele Apple, de unde o putem accesa timp de 24 de ore. Astfel, chiar dacă ne-am pierdut telefonul când bateria acestuia era aproape epuizată, tot avem posibilitatea să-l găsim (exceptând cazul în care îl găsește cineva binevoitor și se duce cu el direct la amanet).

Din fericire, cei de la Apple s-au gândit și la acest aspect și ne oferă funcția Blocare Activare. Aceasta poate fi inițializată odată cu configurarea inițială a serviciului Găsire iPhone și, odată activată, nu mai permite resetarea iPhone-ului fără introducerea mail-ului si parolei Apple ID.

(Apar, desigur, unele vulnerabilități în software, pe care hacker-ii profesioniști descoperă cum pot fi exploatate pentru a dezvolta aplicații de decodare, pe care le vînd apoi bișnițarilor de telefoane... însă cu fiecare versiune nouă de iOS, noi și noi măsuri de securitate sunt introduse, astfel că e bine să permitem instalarea automată a update-urilor de sistem, pentru a ne asigura protecția maximă împotriva infractorilor (fie ei cibernetici sau din lumea reală).

Cum ne localizăm telefonul
Odată configurările necesare efectuate, tot ceea ce trebuie este să accesăm icloud.com, să ne conectăm cu adresa de mail și parola noastră și să alegem opțiunea Găsire iPhone. După un interval de cîteva zeci de secunde, poziția iPhone-ului nostru va apărea pe o hartă.

Testând un iPhone 5S cu iOS 9.3.1 conectat la rețeaua 3G oferită de Vodafone (personal, prefer să nu folosesc rețeaua 4G pentru a prelungi autonomia bateriei), am reușit localizarea telefonului în mai puțin de 20 secunde; probabil singurul dezavantaj al funcției Găsire iPhone vine din aproximația de câteva zeci de metri a localizării bazate pe GPS: telefonul meu a fost găsit ca fiind într-o clădire de pe partea opusă a străzii... chiar și așa, localizarea a funcționat mult mai bine și mai precis decât pe multe dispozitive cu Android pe care am avut ocazia să le testez.

Dacă însă telefonul e conectat la o rețea wireless, iar router-ul folosește o infrastructură Geo IP, vom putea localiza cu precizie maximă iPhone-ul nostr (sau, mă rog, vom vedea poziția router-ului la care e conectat, însă de regulă router-ele WiFi sunt amplasate la distanțe de câțiva metri de locul unde sunt folosite).

Merită așadar să ne configurăm iPhone-ul pentru a-l putea localiza cu ajutorul iCloud? Exceptând cazul în care suntem paranoici și ne temem că marile corporații folosesc în scopuri oculte datele noastre de localizare, aș spune că răspunsul e un DA categoric: nu doar că vom avea șanse sporite de a ne găsi telefonul în cazul în care îl pierdem dar, în cazul în care o persoană răuvoitoare intră în posesia sa, nu îl va putea revinde (și, dacă avem activată blocarea ecranului folosind amprenta digitală sau un PIN, nici nu îl va putea utiliza).

(Și, în plus, chiar dacă suntem paranoici, putem folosi o adresă de email creată cu date fictive, nu e neapărat să ne dăm întregul nume și adresa poștală reală la înregistrare).
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum