In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Trepied ieftin, ușor sau stabil? Fancier vs Manfrotto vs Slik vs Gitzo Empty Trepied ieftin, ușor sau stabil? Fancier vs Manfrotto vs Slik vs Gitzo

la data de Lun Iul 29, 2013 2:07 pm
"Cel mai bun obiectiv al meu este trepiedul", spunea o vorbă plină de inspirație a vechilor fotografi. Și putem spune că aveau mare dreptate: cu un trepied bun, poți corecta neajunsul diafragmei insuficient de deschise, lungind corespunzător timpul de expunere (ba chiar beneficiem de avantajul creșterii profunzimii de câmp). De asemenea, în cazul în care unghiul de cuprindere al obiectivului nu e suficient de larg, realizăm mai multe cadre de pe trepied, pe care le asamblăm într-o panoramă - și nici nu avem probleme din cauza distrosiunilor produse de obiectivele superangulare.

Problema care se pune mai departe este cum alegem cel mai potrivit trepied - pe piață existând de la banalele "chinezării" de 60 lei, până la modele profesionale, care costă multe mii de lei. Există așadar riscul să dăm puțini bani, dar să achiziționăm un produs de o calitate îndoielnică, incapabil a susține greutatea unui DSLR, dar și riscul să ne cumpărăm ceva prea mare și prea greu pentru deplasările noastre. Iar un trepied pe care îl ții acasă nu e de prea mare ajutor. Să ne oprim în continuare asupra câtorva modele, din fiecare categorie, evidențiid avantajele și dezavantajele fiecăruia.


Trepied ieftin, ușor sau stabil? Fancier vs Manfrotto vs Slik vs Gitzo Fancier-wt-3520-argintiu-trepied-foto-video-aluminiu-27559
Fancier WT3710 - 59,9 lei în oferta F64

Cel mai ieftin trepied de pe piață nu e totuși chiar atât de rudimentar pe cât ar părea: dispune de un cârlig pentru ancorarea de greutăți suplimentare de coloana centrală, echilibrându-l astfel în cazul zilelor cu vânt, dar și de o cremalieră pentru ridicarea treptată a coloanei centrale. Însă articulațiile sunt vizibil confecționate din cel mai ieftin plastic cu putință, fapt ce recomandă trepiedul cel mult pentru o utilizare amatoricească ocazională, nicidecum pentru ieșiri foto frecvente. Pe scurt, cât dai, atâta și face, după cum spune o altă vorbă populară.Trepied ieftin, ușor sau stabil? Fancier vs Manfrotto vs Slik vs Gitzo Manfrotto-mk393-h-trepied-foto-cu-cap-18426
Manfrotto MK393-H - 359,9 lei, în oferta F64

Probabil cel mai echilibrat - la propriu și la figurat - model de trepied de pe piață, Manfrotto MK393-H oferă o serie de facilități practice: plăcuța de eliberare rapidă, cu o poziție unică de montare și rabatare la 90 grade, pentru fotografii în modul portret, coloana centrală reversibilă, pentru fotografii macro sau de documente în plan perfect orizontal, sau picioare cu unghiul ajustabil în mod independent.

Am avut ocazia de mai multe ori de a mă plimba cu un Manfrotto MK393-H, impresia mea față de acest trepied fiind excelentă - și nu doar pentru că e un produs de marcă. Acesta a fost trepiedul pe care l-am utilizat la fotografierea imaginii câștigătoare la concursul Clusium, Urbe Nostrum 2013, Planetuța Cluj .

Să mai precizăm că la 1270 grame, trepiedul Manfrotto este suficient de portabil încât să nu fim tentață să îl lăsăm acasă, însă suficient de rigid și de stabil pentru a nu avea probleme la fotografierea în exterior, chiar pe teren accidentat sau vânt.


Trepied ieftin, ușor sau stabil? Fancier vs Manfrotto vs Slik vs Gitzo Slik-sprint-pro-47-albastru-trepied-cap-bila-23954
Slik Sprint Pro 47 - 399,9 lei în oferta F64

Trepiedul meu preferat, de când mi l-am achiziționat - din urmă cu cca. jumătate de an - Slik-ul este și cel mai ușor trepied de calitate disponibil pe piață. Construit dintr-un aliaj pe bază de titan și cântărind doar 900 grame, acesta nu incomodează deloc în a fi luat cu sine oriunde: că e vorba de orașe cu obiective turistice de renume, sau de dealuri împădurite, Slik Sprint Pro 47 ne va însoți aproape pe nesimțite... totul e, desigur, să nu uităm că îl avem cu noi Smile .
Am relatat mai multe impresii despre acesta în postarea dedicată trepiedului Slik .Trepied ieftin, ușor sau stabil? Fancier vs Manfrotto vs Slik vs Gitzo Gitzo-gt3532ls-picioare-trepied-foto-video-carbon-28336
Gitzo GT3532LS - picioare trepied foto - video carbon - 3689,89 lei în oferta F64

Cel mai scump trepied din România - și asta excluzând capul de fixare a aparatului, care mai costă alte 3000 lei - vine de la reputatul producător francez Gitzo.

Construit din fibră de carbon, acest trepied exclusivist nu e cel mai ușor, la cele 2 kg ale sale (la care se adaugă alte 1,3 kg, greutatea capului cu echilibrare, tip Nest NT-530H). Însă acesta este de departe trepiedul cu cea mai mare capacitate de încărcare de pe piață - 25 kg Exclamation . Cu alte cuvinte, Gitzo-ul poate fi utilizat fără probleme chiar și pentru cele mai grele DSLR-uri, cu teleobiective de clasă profesională și cele mai grele blitz-uri disponibile pe piață.

Însă exceptând cazul în care avem o redacție care să plătească din greu pentru fotografiile noastre, mai bine ne orientăm spre unul din cele două modele de mijloc prezentate mai sus: Manfrotto, dacă dorim un trepied rigid și stabil, sau Slik dacă greutatea cât mai redusă e criteriul cel mai important și e mai puțin probabil că vom folosi aparatul cu obiective grele.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum