Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Importați imaginile și folosiți smartphone-ul drept telecomandă, cu Olympus Image Share Empty Importați imaginile și folosiți smartphone-ul drept telecomandă, cu Olympus Image Share

Lun Aug 08, 2016 2:39 am
Dacă pentru fotografii serioși ciclul complet al publicării unei imagini presupune obligatoriu importarea fișierului RAW în Adobe Lightroom și aplicarea unor corecții de bază, urmată de finalizarea procesului de editare prin aplicarea unor retușiri de finețe în Photoshop,  majoritatea amatorilor sau, de ce nu,  profesioniștii aflați în vacanță, vor prefera partajarea directă a imaginilor lor, pe Facebook sau alte rețelele de socializare.

Plus că, mai ales când călătorim, poate fi nepractic să transportăm cu noi un laptop, mai ales în condițiile în care smartphone-urile de 2000-2500 lei ale momentului pot avea configurații hardware mai performante decât laptop-urile cu prețuri comparabile.

Cei de la Olympus au înțeles repede că orice aparat dedicat amatorilor care se respectă trebuie să includă funcții de partajare facilă a imaginilor și că, în loc să încerce integrare unor funcții specifice smartphone-urilor în aparatul foto (cum au încercat în urmă cu câțiva ani cei de la Samsung cu al lor Galaxy K Zoom), e mai convenabil să adopte calea inversă, incluzând doar un modul WiFi în aparatul foto și dezvoltând o aplicație pentru smartphone-uri care să permită transferul atât facil al imaginilor de pe aparat, cât și controlul acestuia.

Astfel, aparate ca Olympus OM-D E-M10, E-M1 sau E-PL7 oferă numeroase funcții utile fotografului aflat în călătorie: mulțumită conectivității wireless și a interacțiunii cu smartphone-urile rulând sistemele de operare Android sau iOS (deocamdată, ca în cazul multor altor aplicații, utilizatorii Windows 10 Mobile mai având de așteptat...), putem transfera imaginile noastre pe smartphone, unde le vom putea aplica numeroase efecte creative, avem posibilitatea de a folosi telefonul pe post de telecomandă, controlând nu doar declanșarea aparatului foto, ci și parametrii expunerii, direct de pe smartphone și, de asemenea, putem adăuga coordonatele geografice ale smartphone-ului nostru în metadatele EXIF ale fotografiilor realizate.

Tot ce trebuie să facem este să instalăm aplicația Olympus Image Share din Google Play Store sau iTunes Store și să realizăm conectarea telefonului la aparatul foto. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să activăm modulul WiFi de pe aparat (pe mirrorless-ul Olympus OM-D E-M10 pe care l-am testat acest lucru se rezolvă extrem de ușor, atingând simbolul WiFi din partea stânga-sus a ecranului) și să deschidem pe telefon aplicația Olympus Image Share (sau OI.Share, cum apare pe telefonul meu Samsung S4 Mini).

Prima dată când pornim aplicația va trebui să realizăm asocierea telefonului la aparat, fie alegând hotspot-ul Wireless aferent aparatului și introducând parola corespunzătoare, fie scanând codul QR afișat pe ecranul aparatului. La pornirile ulterioare ale OI.Share nu va mai trebui să realizăm asocierea, datele de conectare rămânând stocate în aplicație.

Mai apoi, lucrurile decurg cât se poate de intuitiv:

  • alegând funcția Telecomandă, putem vedea în timp real ceea ce se vede prin obiectivul aparatului, pentru a-l putea declanșa la momentul oportun, direct de pe telefon. De asemenea, putem modifica parametrii expunerii direct din aplicația OI.Share, astfel că, spre deosebire de telecomenzile clasice ale DSLR-urilor, nu trebuie să ne deplasăm lângă aparat pentru a ajusta timpul de expunere, diafragma sau sensibilitatea ISO. Olympus-ul pe care l-am testat eu era echipat cu un obiectiv fix, un excelent Sigma 19 mm f/2,8 din seria Art, astfel că nu am putut testa controlul zoom-ului din aplicația OI.Share. Însă dacă dispunem de obiective cu zoom motorizat, dispare și acest mic inconvenient, fotograful având practic control total asupra aparatului său, fără să trebuiască să-l mai atingă.
  • Importare fotografii - această funcție face exact ceea ce îi spune numele: ne vor apărea thumbnail-uri ale imaginilor de pe card-ul SD din aparat, pe care le putem alege și descărca pe telefon. Transferul nu se realizează tocmai rapid, fiind nevoie de un interval de 10-15 secunde/imagine. Un mic dezavantaj este că sunt transferate doar fișierele JPEG, RAW-urile (în format ORF) nefiind descărcate pe telefon. Ar fi fost practic să fi putut descărca și RAW-urile, chiar dacă ecranele telefoanelor nu reprezintă cel mai potrivit loc pentru editarea imaginilor RAW, pentru a le putea trimite mai departe altor destinatari, sau pentru a le putea stoca în cloud drive-uri, de genul OneDrive sau Dropbox.
  • Editare fotografie - permite aplicarea de efecte creative sau de etichete text pe imaginile stocate în telefon. Interesant este că putem edita și imaginile fotografiate cu telefonul, nu doar cele descărcate de pe aparatele mirrorless Olympus. Din acest punct de vedere, OI.Share se poate dovedi o aplicație utilă chiar dacă nu avem un aparat foto Olympus.
  • Adaugă Geotag - la activarea acestei opțiuni, coordonatele geografice ale smartphone-ului nostru vor fi adăugate în EXIF-ul fotografiilor pe care le transferăm. Această opțiune se poate dovedi extrem de utilă în condițiile în care aparatul nostru nu dispune de modul GPS. Trebuie să ținem totuși cont că vor fi salvate coordonatele noastre din momentul în care deschidem aplicația, nu cele din momentul în care au fost realizate fotografiile. Astfel, dacă realizăm geotagging-ul imaginilor noastre din camera de hotel și nu în timpul ieșirii la fotografiat, vom pierde locația exactă, având doar o referință generală despre călătoria noastră.


Pe scurt, dacă deținem un aparat mirrorless Olympus dotat cu modul wireless, Olympus Image Share (OI.Share) este o aplicație pe care ar fi păcat să nu ne-o instalăm pe telefon... merită să o instalăm și dacă cineva din apropiații noștri are Olympus, pentru situațiile în care le împrumutăm aparatul pentru câteva cadre Wink.

Importați imaginile și folosiți smartphone-ul drept telecomandă, cu Olympus Image Share R8EUho3otoTAgjjomuAvijCA1BwghdCryth67uUXY1yhands7jdDvRZZL7bDgkU0FWc=h900
Olympus Image Share, aplicație disponibilă în Google Play Store (play.google.com/store/apps/details?id=jp.olympusimaging.oishare ) și înApple iTunes Store.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum