In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon Coolpix S2700 - mic, stilat, la preț bunicel Empty Nikon Coolpix S2700 - mic, stilat, la preț bunicel

la data de Sam Feb 08, 2014 3:33 pm
Acum că a fost anunțat și cel mai nou membru al familiei aparatelor compacte stilate de la Nikon, S2800, mai vechiul model, S2700 se comercializează cu o tentantă reducere de 40%. Ținând cont că mărimea senzorului e aceeași la ambele modele (1/2,3"), iar diferența de preț, extrem de mare (299 lei pentru S2700, față de 599 pentru aparatul cel mai nou), alegerea modelului mai vechi se poate dovedi o decizie inspirată, mai ales că diferența de rezoluție e de doar 4 MPx (20 MPx pentru S2800, față de 16 pentru mai vechiul "frățior").

Am avut ocazia să mă joc de curând într-un mall clujean cu un Nikon Coolpix S2700, un aparat compact chiar reușit pentru prețul său (în special pentru cel redus). Inițial, credeam că S-ul din indicativul numelui înseamnă "Simple", aparatul întâmpinând utilizatorul cu o interfață redusă la minimum, fotograful putând doar activa/dezactiva blitz-ul încorporat, alege dintre modurile predefinite pentru diverse scene, sau compensa +/- expunerea în trepte EV, fără a avea control direct asupra timpului și diafragmei.

Citind prezentarea făcută de Nikon, am aflat însă că S-ul vine de la "Style", aparatul fiind gândit drept un accesoriu elegant , conceput a fi pe placul doamnelor și domnișoarelor mai puțin preocupate de tehnică, dar care să-și poată consemna amintirile și locurile vizitate în imagini cât mai frumoase -și, în fond, în lumina zilei aparatele compacte din prezent se descurcă admirabil, cât timp nu dorim să facem fotografie comercială, desigur.

Ce am mai apreciat la Nikon S2700 e că, inclusiv în lumina de interior, scoate imagini de o calitate mulțumitoare (din păcate, experimentând într-un mall, nu vă pot prezenta cadrele de test). Plaja focală acoperă intervalul 26-156 mm în echivalent full-frame (4,6-27,6 mm pentru senzorul de 1/2,3") și, ce e mai important pentru un aparat compact, imaginile își păstrează claritatea chiar la acționarea la maximum a zoom-ului optic.

Dacă stăm să ne gândim, două avantaje ale senzorului de mici dimensiuni sunt câmpul de profunzime extins (lucru util în fotografia de peisaj și instantanee) și faptul că vom putea utiliza timpi de expunere mai lungi, chiar la capătul superior al focalei. Totuși, nu uitați că acest lucru compensează doar tremuratul aparatului, nu și mișcarea subiectului: astfel, dacă pe aparatul compact putem folosi timpi de 1/30 sec. la focala echivalentă de 156 mm, pe când pe un DSLR ar fi recomandabil un timp de 1/160 sec., riscul ca subiectul să se miște la 1/30 sec. e inevitabil mai mare decât la 1/160).

Însă oricum S2700 nu a fost gândit ca un aparat pentru fotografia de acțiune, ci ca unul de vacanță, ușor de utilizat, care să ofere funcțiile de bază, fără a necesita cunoștințe avansate de fotografie pentru a obține rezultate mulțumitoare. Iar la acest capitol, cei de la Nikon au făcut o treabă chiar bună, reușind să creeze un apărățel cu aspect plăcut, dezarmant de simplu de utilizat, mic și ușor (la 125 grame, e mai apropiat de greutatea unui telefon mobil decât a unui aparat foto).

Nu e un aparat pentru cei care doresc să se perfecționeze în arta fotografică, dar pentru aceia dintre voi care își doresc un aparat digital mic și bun, Nikon S2700 poate fi tot ce și-ar dori un iubitor al imaginilor frumoase. (Pentru cei care doresc să învețe mai multe, rămâne varianta achiziționării unui DSLR second-hand).


Nikon Coolpix S2700 - mic, stilat, la preț bunicel Nikon-coolpix-s2700-negru-25392-1
Nikon Coolpix S2700, 299 lei la reducere în oferta F64
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum