In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Canon PowerShot SX280 HS - când reglajele manuale contează mai mult decât rezoluția Empty Canon PowerShot SX280 HS - când reglajele manuale contează mai mult decât rezoluția

la data de Vin Mar 21, 2014 11:32 am
În special în cazul aparatelor pentru amatori, producătorii tind să crească tot mai mult rezoluția senzorilor de imagine, bazându-se pe faptul că numărul de megapixeli e primul criteriu la care sunt atenți majoritatea oamenilor atunci când vine vorba de performanțele unui aparat digital.

Problema este că... de la un punct, creșterea rezoluției nu va mai aduce îmbunătățiri ale calității imaginii, ba chiar din contră, îi va dăuna, din cauza interferențelor dintre condensatorii mult prea apropiați ai senzorului - apărând astfel pixeli colorați eronat. Fenomenul e similar cu granulația de pe filmul de 35 mm clasic, fiind cunoscut și ca "zgomot de imagine" (o traducere mai mult sau mai puțin inspirată a "image noise").

Cei de la Canon au conștientizat acest lucru, ajungând la concluzia că mai puțin poate să însemne mai bine: un senzor cu o densitate mai mică a pixelilor pe unitatea de suprafață va avea imagini cu o granulație mai scăzută, corectând astfel în bună măsură principalul neajuns al aparatelor compacte: "puricii" de pe suprafețele mari de cer și din zonele cu culori închise.

Canon SX280 HS vine echipat cu un senzor de 12 MPx, cu suprafața de 1/2,3" (6,17x4,55 mm), cu retroiluminare (BSI), aspect ce contribuie la îmbunătățirea contrastului general al imaginii. SX 280 e primul aparat pe care cei de la Canon au decis să instaleze noul procesor de imagine Digic 6, care crește viteza de prelucrare a imaginilor, reducând totodată latența aparatului.

Încă nu e cazul să ne imaginăm că am putea folosi un aparat compact pentru fotografia sportivă, însă din cât am butonat eu aparatul, am constatat că poate fi folosit cu succes pentru a surprinde instantanee în stilul "street photography", fără să riscăm ca oamenii în mișcare să iasă din cadru înainte ca aparatul să termine declanșarea și expunerea.

(Din păcate, întrucât am butonat aparatul într-un mall clujean, nu vă pot prezenta imagini de test; le-am examinat însă pe LCD-ul de 3" al SC280-ului, unde detaliile fine erau redate surprinzător de bine, mai ales pentru rezoluția sa relativ mică, de 460 kilopixeli).

Optica micuțului apărățel e, din punct de vedere al performanțelor efective, superioară față de a aparatelor compacte obișnuite: chiar la focalele cele mai lungi, imaginea își păstrează claritatea, sistemul de focalizare reușind să se concentreze precis pe subiectul ales. Sunt vizibile îmbunătățiri nete față de compactele mai vechi, precum "spăuniera" mea Canon A1100is, care pierdea progresiv din scharf-ul imaginii odată cu acționarea inelului de zoom.

Aș spune că mă așteptam ca SX280 să se descurce mai prost decât a făcut-o, în condițiile în care diafragma maximă e de doar f/6,3 la focala cea mai lungă, de 90 mm (echivalentul a 500 mm în formatul full-frame). La capătul grandangular, deschiderea maximă a diafragmei e de f/3,5, iar distanța focală minimă e de 4,5 mm (25 mm, echivalent full-frame), ceea ce ne oferă un unghi de cuprindere mai larg decât al majorității obiectivelor kit de pe DSLR-urile pentru amatori (care încep de la echivalentul a 27-28,8 mm).

Nu voi insista asupra modurilor predefinite; din contră, voi lăuda mai degrabă prezența modului manual complet, care ne va permite să obținem exact imaginile cu expunerea pe care ne-o dorim și nu cea pe care ar aproxima-o modurile predefinite de fotografiere. Este însă de apreciat prezența modulului GPS - o adiție excelentă pentru un aparat pe care îl vom folosi în special în vacanțe, ca și cea a antenei wireless încorporate, grație căreia scăpm de grija luării cablurilor de date în bagaj.

Iar greutatea de doar 231 grame face din el un aparat de vacanță cu adevărat reușit. Și, cât timp e la reducere, cu atât mai bine...


Canon PowerShot SX280 HS - când reglajele manuale contează mai mult decât rezoluția Canon-powershot-sx280-hs-negru-12-1-mpx-zoom-20x-wi-fi-26389-1

Canon SX 280 HS - 999 lei la reducere în oferta F64

Canon PowerShot SX280 HS - când reglajele manuale contează mai mult decât rezoluția Canon-powershot-sx280-hs-negru-12-1-mpx-zoom-20x-wi-fi-26389-3
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum