In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon lansează Coolpix A, primul aparat compact cu senzor APS-C Empty Nikon lansează Coolpix A, primul aparat compact cu senzor APS-C

la data de Mar Mar 05, 2013 12:14 pm
Nikon anunță apariția modelului Coolpix A, acesta fiind deja prezent și în oferta celui mai important distribuitor foto de la noi, F64 Studio , la prețul de lansare de 4999 lei.

Spre deosebire de predecesoarele sale din seria Coolpix, caracterizate în general prin dimensiuni reduse ale tuturor componentelor, inclusiv ale senzorului de imagine, noul Coolpix A vine cu un element cât se poate de inovativ: într-un corp al camerei specific clasei compacte, e "înghesuit" un senzor format APS-C, (23,6 x 15,6 mm, imens pentru această clasă de aparate și identic cu cele de pe DSLR-urile destinate entuziaștilor).

Rezoluția sa este de 16 MPX, ceea ce ne trimtie instinctiv cu gândul la DSLR-urile D5100 și D7000: a avea un senzor similar într-un corp atât de compact (299 grame, incluzând ansamblul optic (nedetașabil), acumulatorul și un card SD) e cu adevărat impresionant!

Putem de acum călători cu un bagaj redus, nesacrificându-ne confortul pe distanțe lungi, chiar fără să renunțăm la calitatea înaltă și la granulația redusă, chiar pe timp de noapte, specifice unui DSLR. Iar obiectivul (mai exact, ansamblul optic încorporat aparatului), cu focala de 18,5 mm (pe formatul DX) ne va permite fotografierea cadrelor largi, specifice peisajelor, într-o manieră similară cu utilizarea unui obiectiv 18-55 sau 18-105 pe un D7000 cu o greutate aproximativ triplă.

Coolpix A vine de asemenea echipat cu o patină de blitz standard - fapt îmbucurător pentru fotografii de eveniment sau de reportaj, care vor avea astfel, pentru banii dați, parte și de un excelent aparat de backup - practic, de un mini-DSLR foarte portabil, excelent pentru pozele de grup.

Aparatul se anunță ca o alegere interesantă de viitor, personal abia aștet să ajung să testez unul - moment în care voi reveni cu impresii.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon lansează Coolpix A, primul aparat compact cu senzor APS-C Empty Re: Nikon lansează Coolpix A, primul aparat compact cu senzor APS-C

la data de Vin Apr 05, 2013 10:31 am
Update: am avut ocazia să-l testez la Foto Hobby Shop Cluj, care îl au acum și ei în ofertă.

Ce mi-a plăcut e că e, cred, prima "săpunieră" reușită pe care o butonez. Dispune de control manual complet, într-o implementare mult mai fericită decât pe P7700 - care, cu o rotiță sus și una în spate, seamănă mai mult cu concurența de la Canon Very Happy. Pe Coolpix A, o rotiță e unde o știam de la DSLR-uri, iar cealaltă e într-adevăr plasată paralel cu fața dorsală a aparatului, într-o manieră similară cu cea de pe Canon-uri.

De asemenea, aparatul de descurcă binișor la fotografierea în rafală - deși focalizarea totuși e lentă pentru cei aproape 5000 lei dați pe el. În schimb, când focalizezi manual apare pe LCD o scală, indicând distanța în metri până la subiectul vizat.

Focala fixă, de 18,5 mm (pe senzorul APS-C, similar deci ca dimensiuni cu cele de pe DSLR-urile pentru entuziaști), pretează aparatul exclusiv pentru cadrele largi, de ansamblu. Mi s-a părut totuși frustrant să nu poți nici face zoom, nici să schimbi obiectivul. Singura soluție când dorești prezentarea unui detaliu, dacă nu te poți apropia fizic de subiect, rămâne crop-ul digital - cu inevitabilele pierderi de calitate.

Numeroși fotografi critică aparatele entry-level oarecum pe nedrept, contraperformanțele lor nefiind determinate de body-uri, ci de obiective - mulți începători neachiziționând ani buni nimic în afară de kitul 18-55. Personal, ansamblul optic de pe Coolpix A mi s-a părut similar - sau poate chiar inferior 18-55-ului de pe DSLR-uri la focala de 18,5 mm de care dispune.

Am decis așadar să realizez o imagine de test, comparând Coolpix A-ul cu D90-ul meu, echipat cu obiectivul kit. V-o prezint în două variante, de ansamblu și câte un detaliu de arhitectură, unde performanțele senzorilor și obiectivelor au fost puse la încercare. Parametrii expunerii au fost aceiași: ISO 200, 1/100 sec., f/11. Focala folosită a fost cea de 18 mm pe D90 (fiind practic imposibil de a controla cursa zoom-ului la nivel de jumătate de milimetru), respectiv 18,5 mm - singura disponibilă pe Coolpix A.

Puteți vedea mai jos o scenă înfățișând catedrala Szent Mihaly din Cluj, precum și un detaliu din aceasta, crop 1:1.

Nikon lansează Coolpix A, primul aparat compact cu senzor APS-C 8621733797_be4c322d5d_c

Nikon lansează Coolpix A, primul aparat compact cu senzor APS-C 8622837756_d15fb11a52_b

După cum se observă, deși imaginea realizată cu Coolpix A are o rezoluție mai mare (16 MPx față de 12 pe D90), detaliile sunt mai bine definite în cea realizată cu D90-ul - și asta în condițiile în care am utilizat practic cel mai slab obiectiv disponibil pentru acesta Exclamation

În concluzie, deși senzorul mai mare este tentant - și avem de-a face cu probabil cel mai bun aparat compact produs vreodată - încă mai are loc de evoluat, până la a ajunge la nivelul DSLR-urilor.... dar pentru un fotograf care nu dorește să comercializeze imaginile sale, sau să le includă în expoziții, saltul calitativ e enorm față de "săpunierele" uzuale... să sperăm doar că prețul Coolpix A-ului va mai scădea, până la un nivel comparabil cu clasa sa, nu cu a DSLR-urilor pentru entuziaști Very Happy .
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon lansează Coolpix A, primul aparat compact cu senzor APS-C Empty Re: Nikon lansează Coolpix A, primul aparat compact cu senzor APS-C

la data de Mier Mar 26, 2014 11:54 am
Pare-se că, la un an de la lansare, prețul primului aparat compact cu senzor de DSLR, Nikon Coolpix A, a ajuns unde ar fi trebuit să fie de la bun început, pentru a reprezenta o achiziție convenabilă. Costând 2249 lei în oferta F64, aparatul a ajuns la un preț comparabil cu cel al DSLR-urilor pentru amatori.

Desigur că, din punct de vedere al calității opticii, până și obiectivul kit de pe un D5100 (cu care Coolpix A împarte același senzor de 16 MPx) va oferi o redare mai clară a detaliilor fine decât optica limitată de constrângerile dimensiunilor de pe un aparat compact... însă, pe de altă parte, ajung să mă îndoiesc că un compact cu senzor APS-C s-ar dori a fi o alternativă la un DSLR, fie el și entry-level.

Mai degrabă aș spune că Nikon Coolpix A se adresează celor care au deșa un DSLR, eventual un model profesional, mare și greu, pe care nu doresc sau nu pot să-l ia cu ei în unele situații. Cântărind doar 299 grame, micuțul aparat are o treime din greutatea unui D800, fără obiectiv (iar obiectivele profesionale, ca 24-70 mm f/2,8, mai încarcă bagajul cu alte 900 grame).

Merită așadar, chiar pentru fotograful profesionist, să dețină un Coolpix A, pe care îl poate lua cu el chiar atunci când lasă aparatul profesional acasă... nu știi niciodată ce subiect interesant vei putea întâlni în cale.

Și, la o adică, deși e un aparat compact, Nikon A e unul echipat cu patină de blitz standard, astfel că poate fi folosit cu succes și pentru pozele de grup de la o nuntă mai restrânsă sau de la un majorat. Se prezintă așadar ca un aparat cu o utilitate mai largă decât ar părea la prima vedere: nu doar că îl putem folosi când nu dorim să cărăm DSLR-ul cu noi, dar i-am putea găsi următoarea destinație în fotografia de eveniment: să ținem pe aparatul principal un obiectiv fix luminos sau un teleobiectiv, cu care să ne ocupăm strict de portrete - imagini care necesită mai multă atenție - iar pentru cadrele mai comune, în care contează doar să apară corect redați oamenii participanți la eveniment, punem blitz-ul pe aparatul compact cu senzor APS-C.

Folosind două aparate (un DSLR și un Coolpix A), scăpăm de riscul pătrunderii prafului în DSLR la schimbarea obiectivelor și economisim timp. În plus, nu riscăm să ratăm unele cadre importante, astfel că beneficiarul va fi, la final, mai mulțumit.


Nikon lansează Coolpix A, primul aparat compact cu senzor APS-C Nikon-coolpix-a-argintiu-25993-4
Nikon Coolpix A, 2249 lei în oferta F64
Continut sponsorizat

Nikon lansează Coolpix A, primul aparat compact cu senzor APS-C Empty Re: Nikon lansează Coolpix A, primul aparat compact cu senzor APS-C

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum