In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon P7800, cel mai nou aparat compact de nivel avansat, acum în oferta F64 Empty Nikon P7800, cel mai nou aparat compact de nivel avansat, acum în oferta F64

la data de Dum Sept 08, 2013 6:17 am
Aparatele compacte din seria P (Performance) de la Nikon au vizat dintotdeauna fotografii avansați, care își doresc mai mult decât să apese pe declanșator, oferindu-le în acest sens posibilitatea expunerii manuale. Identificăm și aici două subcategorii de aparate - cele de călătorie, dotate inclusiv cu modul GPS și o plajă focală (zoom) imensă, precum Nikon Coolpix P520 și aparatele compacte pentru profesioniști, pentru care contează mai mult ergonomia, posibilitatea de a-și defini seturi de comenzi personalizate și patina de blitz standard - grație căreia aparatul să poată fi folosit, în caz de pană a DSLR-ului, chiar și în fotografia de nuntă sau fotojurnalism.

Din această ultimă categorie face parte și nou-lansatul Nikon Coolpix P7800 , model ce vine să completeze linia compactelor de top începută cu P7000. Deși prețul de lansare de 2499 lei nu este unul tocmai mic pentru un aparat compact, el depășindu-l chiar pe cel al unor DSLR-uri de buget redus, o serie de caracteristici fac ca acesta să fie unul justificat.

Astfel, aparatul oferă o plajă focală impresionantă, echivalentă 28-200 mm în format full-frame (6-42,6 mm, pentru senzorul de 1/1,7" al aparatului). Rezoluția e una limitată pentru zilele noastre, de 12 MPx, însă într-un fel nu e rău să fie așa, pentru a menține granulația de imagine în limite cât mai reduse, mai ales că aparatul e capabil de a lucra nativ până la sensibilitatea ISO 3200 - expandabilă, la nevoie, la ISO 6400. Ce mi s-a părut însă mai interesant este că formatul de imagine ales este de 4/3, specific aparatelor compacte, nu 3/2-ul cu care ne-am obișnuit de pe DSLR-uri.

Impresionantă pentru un aparat compact este prezența a 9 puncte de focalizare - valoare ce îl apropie de cele 11 de pe DSLR-urile de generație mai veche, sau de cele pentru începători. Însă faptul că la un aparat compact întreaga structură este mai simplă, lipsind mecanismul de rabatare a oglinzii, permite o viteză de fotografiere în rafală mult superioară - 8 cadre pe secundă fiind o valoare ce depășește chiar DSLR-urile de nivel mediu - Nikon D7100 se laudă cu "doar" 7 cadre/sec.

Astfel, P7800 poate reprezenta o alegere interesantă pentru zilele când mergem la meci, mai ales că e un aparat compact, probabilitatea să ni se permită accesul fiind incomparabil mai mare decât dacă am merge cu un DSLR (cunoscut fiind că agenții de pază de la stadioane cataloghează orice DSLR, inclusiv modelele pentru amatori, drept "aparate profesionale").

Nici fotografierea de noapte nu a fost ignorată de cei de la Nikon, aparatul permițând utilizarea unui timp de expunere de până la 60 sec. - dublul celui de pe majoritatea DSLR-urilor firmei - fapt ce ne va permite expuneri nocturne interesante chiar fără să folosim modul Bulb (deși aparatul funcționează și cu telecomanda ML-L3, despre care ați mai putut citi pe acest forum ).

Ergonomia aparatului e una ce îl apropie mai degrabă de DSLR-urile de nivel mediu și profesional: sunt prezente două rotițe pentru reglarea parametrilor expunerii, avem un buton AE/AF-lock, precum și o rotiță pe care sunt disponibile toate modurile avansate, P/A/S/M, iar pentru comoditate maximă, moduri scenă sau efecte speciale. De asemenea, utilizatorul își poate defini singur trei moduri cu setările cele mai uzuale.

Ecranul LCD este rabatabil, permițând fotografierea inclusiv din unghiuri mai dificile. Și, aspect chiar mai îmbucurător, a apărut un vizor electronic, pentru fotografierea în lumina puternică a soarelui (modelele mai vechi, precum P7000, dispuseseră de un vizor optic, care a dispărut însă pe predecesorul P7800-lui, P7700).

Nikon P7800 reprezintă așadar o alegere interesantă, atât pentru pasionații care își permit prețul său (deși, cu siguranță, acesta va scădea în timp), cât și pentru profesioniștii care își doresc un aparat de backup portabil și versatil.


Nikon P7800, cel mai nou aparat compact de nivel avansat, acum în oferta F64 Nikon-Coolpix-P7800-negru--29364
Nikon Coolpix P7800, 2499 lei în oferta F64
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum