Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Sony DSC-HX50 - un aparat compact avansat, cu funcții manuale, butonat pe larg Empty Sony DSC-HX50 - un aparat compact avansat, cu funcții manuale, butonat pe larg

Vin Noi 01, 2013 4:02 pm
În vizită într-un mall clujean zilele acestea, nu am putut să nu testez un aparat compact care mi-a atras în mod deosebit atenția: Sony DSC-HX50 pe numele lui ne oferă într-o carcasă stilată, cu un aspect retro, un senzor CMOS retroiluminat de 20,4 MPx, cu o suprafață de 1/2,3" și un obiectiv cu o focală de 24-720 mm (echivalent full-frame), totul într-o greutate de doar 245 grame.

În general când spui aparat compact gândul ar zbura mai degrabă la aparatele cât mai automatizate, pentru a face poze încă de la pornire, fără prea mari bătăi de cap, iar publicul țintă al acestei game îl reprezintă tocmai fotografii amatori, care doresc să-și imortalizeze momentele cele mai plăcute, petrecute cu familia sau în vacanțe.

Se poate să ne aflăm însă și în situația contrară: avem deja un DSLR (sau poate două, cum e cazul meu), mai multe obiective (eu am ajuns de curând la al șaptelea), însă fie urmează să călătorim cu alt scop decât cel pur turistic și avem multe alte bagaje, fie pur și simplu ne-am dori un aparat care să ne ofere același excelent control manual al expunerii ca pe DSLR-uri, dar fără să cărăm cca. 1 kg peste tot după noi (de exemplu, un Nikon D90 cu obiectiv 18-105 mm ajunge la 1025 grame).

Eu am ajuns să-mi doresc un aparat compact performant după câteva ocazii în care am ratat unele scene splendide, pentru că nu dorisem să car DSLR-ul cu mine. Pe de altă parte, dacă fotografiam scenele respective cu o "spăunieră", tot ar fi fost aproape inutile imaginile rezultate, un aparat cu controlul manual al expunerii, precum Sony HX50 fiind esențial pentru a avea fotografii pe care să le poți include, la o adică, într-o expoziție.

Ce mi-a plăcut la HX50 a fost modul de operare ce amintește de DSLR-uri (în special de cele de la Canon, dacă e să ne gândim): rotița principală e plasată pe partea dorsală a aparatului, ce poate fi acționată și ca butoane pe cele patru direcții, iar în partea superioară regăsim rotița secundară, ce controlează compensarea expunerii.

Și, desigur, avem rotița selectoare pentru moduri, grație căreia putem alege rapid între cel automat, Intelligent-Auto-ul specific Sony, modurile semi-manuale Program, Aperture si Time Value și, desigur, modul complet manual.

Dacă ar fi să fiu puțin cârcotaș, aș spune că levierul pentru zoom, plasat în jurul declanșatorului, e un pic derutant pentru un nikonist, pe DSLR-urile acestei firme acolo găsindu-se butonul pornit-oprit. Însă altfel ergonomia aparatului e excelentă, funcțiile cele mai uzuale putând fi accesate direct (selectorul temporizator/rafală, declanșarea blitz-ului, compensarea expunerii), iar altele esențiale, ca sensibilitatea ISO, putând fi găsite rapid în meniu (senzația mea a fost că mai rapid decât pe DSLR-urile entry-level, întrucât nu a trebuit să "sap" mult, deși luam aparatul în mână prima dată).

Plaja timpilor de expunere de pe Sony HX50 e generoasă, fiind similară cu a DSLR-urilor de nivel mediu (30 - 1/4000 sec.); la fel e sensibilitatea ISO, ce poate fi ridicată de la 100 la 12.800 (în modul extins, ISO 3200 nativ). Viteza de fotografiere în rafală e excelentă, 10 cadre pe secundă fiind mai degragă întâlnite pe aparatele profesionale, dedicate fotografiei sportive. Și nu suntem nevoiți să scoatem card-ul din aparat, putând folosi transferul wireless al imaignilor - sau folosi un smartphone pentru a interacționa cu aparatul.

Din păcate, totuși HX50 suferă de o limitare semnificativă: nu fotografiază decât în formatul JPEG, nefiind disponibilă o opțiune pentru a salva imaginile fără pierderi de calitate, ca RAW-uri. Această limitare e cu atât mai deranjantă în condițiile în care aparatul dispune de patina de blitz, ceea ce l-ar fi transformat într-un excelent aparat de backup pentru fotografii profesioniști.

Din păcate, întrucât am testat aparatul într-un mall, nu sunt în măsură să postez imaginile experimentale realizate cu acesta... am găsit însă un clip de prezentare, în care pot fi văzute mai myulte imagini realizate cu HX50-ul:


Per total însă, Sony DSC-HX50 este o "jucărie" drăguță, care nu degeaba a luat premiul EISA Best Product - Compact Camera 2013-2014. Prețul de 1499 lei e unul corect pentru facilitățile oferite.


Sony DSC-HX50 - un aparat compact avansat, cu funcții manuale, butonat pe larg Sony-dsc-hx50-aparat-foto-20-4mpx-zoom-optic-30x-stabilizare-ois-wi-fi-25605
Sony DSC-HX50 - 20,4Mpx, zoom optic 30x, stabilizare SteadyShot, Wi-Fi
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum