In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Perfect Effects 8 - numeroase efecte de imagine, oferite (momentan) gratuit de cei de la OnOne Empty Perfect Effects 8 - numeroase efecte de imagine, oferite (momentan) gratuit de cei de la OnOne

la data de Mier Aug 13, 2014 9:17 am
Nu degeaba se spune că fotografierea reprezintă abia pasul de început: până a putea afișa o imagine într-o galerie online, sau pe pereții unei expoziții, ea va trebui prelucrată cu minuțiozitate, fiind posibil ca aspectul final al acesteia să difere destul de mult față de ceea ce observaserăm în momentul apăsării pe declanșator.

Iar dacă în trecut, aplicarea efectelor artistice și retușurilor presupunea numeroase experimente bazate pe încercări repetate în camera obscură - și, implicit, un consum destul de mare de hârtie și soluții foto - în prezent, mulțumită tehnologiilor digitale, lucrurile sunt mult simplificate. (Desigur, există riscul ca, tocmai pentru că putem aplica prea ușor efectele de imagine, să exagerăm, însă aici se face diferențierea dintre un amator, care experimentează aplicarea prea multor efecte și un artist, care le știe aplica doar în proporția optimă).

Putem apela, desigur, la efectele incluse în programe precum Adobe Photoshop, sau să încercăm noi înșine să obținem rezultatul scontat, în Adobe Camera Raw sau în Lightroom. Sau putem apela la colecții de filtre specializate, fie ca aplicații de sine-stătătoare, fie ca plug-in-uri pentru Photoshop.

Dezavantajul majorității programelor pentru aplicarea de efecte este că fie sunt aplicații rudimentare, gândite pentru a mulțumi un amator fără pretenții prea mari fie, în cazul unor suite mai avansate, ca Nik Software Color Efex, prețul acestora este oricum, numai mic nu.

Merită așadar să profităm de oferta celor de la OnOne Software, care ne oferă acum colecția de efecte Perfect Effects 8, în valoare de 99 USD, gratuit, în cadrul unei promoții. Tot ceea ce trebuie să facem este să accesăm ononesoftware.com/products/effects8free/, să alegem Download și să ne înregistrăm cu numele, țara de domiciliu și adresa de email. (Ofertantul își rezervă dreptul de a ne trimite mai apoi materiale publicitare, însă la o adică putem să ne înregistrăm cu o adresă pe care o folosim tocmai pentru a primi mesaje tip spam).

Ce am apreciat de la primul contact cu Perfect Effects 8 este capacitatea programului de a deschide direct fișierele RAW, astfel încât să aplicăm efectele asupra imaginii nealterate, fără pierderi de calitate determinate de conversia în  formatul JPEG.

Apoi, se remarcă posibilitatea de a aplica efectele pe straturi, într-o manieră oarecum similară cu cea din Photoshop (cu deosebirea că, acolo, un Adjustment Layer putea stoca mai multe efecte, aplicate succesiv; în Perfect Effects 8, va trebui să creăm câte un strat pentru fiecare efect aplicat în parte).

De asemenea, la fel ca în Photoshop, putem ajusta transparența fiecărui strat, sau folosi măști de selecție, pentru a aplica selectiv prelucrarea dorită, strict asupra unei zone de imagine. Și, precum în versiunile cele mai recente de Adobe Camera Raw, putem aplica efecte în degrade, mimând astfel prin procedee software utilizarea filtrelor foto.

Și, desigur, putem folosi programul fie în mod independent (caz în care la final va fi creat un fișier TIFF, JPEG sau PSD, în același director și cu același nume cu RAW-ul pe care l-am deschis spre prelucrare), fie ca plug-in pentru Adobe Photoshop sau Elements.

Puteți vedea, în cele ce urmează, aceeași imagine, așa cum a fost obținută din aparat, în formatul RAW, și o versiune prelucrată în Perfect Effects 8, pentru a-i conferi un aspect de fotografie vintage:

Perfect Effects 8 - numeroase efecte de imagine, oferite (momentan) gratuit de cei de la OnOne 14721733649_6fc666ed2e_c

(De remarcat că, pentru obținerea imaginii finale, am aplicat nu mai puțin de cinci straturi, fiecare cu efectul corespunzător, iar unele porțiuni ale imaginii au fost procesate selectiv, prin folosirea măștilor. Astfel, deși la prima vedere am putea obține o astfel de poză în orice program de prelucrare vintage pentru telefonul mobil, trebuie să subliniem că posibilitățile oferite de Perfect Effects 8 sunt mult mai extinse... totul e să-l studiem și să experimentăm Wink )
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum