Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Canon G16 vs Nikon P7100 - compactele profesionale, în confruntare directă Empty Canon G16 vs Nikon P7100 - compactele profesionale, în confruntare directă

Dum Mai 25, 2014 6:32 am
Dacă în general aparatele compacte se adresează amatorilor, există și o categorie aparte, cea a compactelor pentru profesioniști, care ne oferă funcții ce nu se regăsesc decât pe DSLR-urile de clasă medie-superioară. Deși acest segment e mai puțin promovat de producători - care orientează începătorii fie spre bridge-uri, fie spre DSLR-urile entry-level - el are clienții săi, în special din rândurile celor care au deja un aparat profesional (prin natura lui, mare și greu) și ar dori aceeași flexibilitate a reglajelor manuale, doar că într-un corp mai compact.

Ajungem așadar la categoria cunoscută drept aparatul profesionistului în vacanță: seria Coolpix P de la Nikon și, respectiv, PowerShot G de la Canon. Dețin deja un Nikon P7100, iar la ediția de anul acesta a Photo România Festival, am avut ocazia să testez Canon Power Shot G16; întrucât spațiul de testare și lumina ambientală erau aceleași, am decis să realizez un scurt test comparativ, în care să verific care dintre acestea se prezintă mai bine și în ce măsură specificațiile tehnice sunt cele care determină câștigătorul acestei confruntări a aparatelor sau, din contră, contează și alți factori.

Să ne oprim pe rând asupra principalelor facilități ale acestora:

  • Ambele aparate dispun de patina de blitz standard (necesară pentru a putea folosi aparatul drept backup în fotografia de eveniment) și de vizorul optic tip tunel (ce facilitează utilizarea în soare puternic).
  • Atât G16, cât și P7100 permit controlul manual al expunerii, oferind câte o rotiță pentru controlul diafragmei și una pentru stabilirea timpului de expunere. Împătimiții controlului manual total vor prefera Nikon-ul, acesta oferind două rotițe pentru alegerea modului de fotografiere și a principalelor reglaje (balans de alb, sensibilitate ISO, bracketing, moduri definite de utilizator etc.), dar și o rotiță pentru compensarea expunerii. Interesant este că unele din aceste funcții existau pe modelele mai vechi din seria G de la Canon, dar producătorul a renunțat la ele, pare-se pentru a simplifica interfața aparatelor sale.
  • Ecranul LCD al Nikon-ului e orientabil (cu 90% în sus și 45 grade în jos), pe când cel al competitorului său e fix. În schimb, LCD-ul de pe G16 are o rezoluție cu un kilopixel mai mare (922 KPx, față de 922, pe P7100).
  • Senzorul de imagine de pe G16 e mai performant: 12 MPx față de 10, o latitudine de expunere de 11,7 trepte față de 10,7, 21 biți de culoare față de 19,7 și o sensibilitate ISO maximă de 12800, față de ISO 3200 pe Nikon P7100, impun Canon-ul detașat la conducerea clasamentului.
  • Ambele aparate pot salva fișiere RAW, pretându-se așadar la editări mai avansate ale fotografiilor realizate cu ele - aspect esențial dacă dorim să trimitem imaginile unui client, sau să le includem într-o expoziție (chiar în vacanță fiind, fotograful profesionist va găsi suficiente subiecte cu care să-și îmbogățească portofoliul... uneori poate chiar mai multe decât acasă).


Dincolo de specificații, contează și ergonomia... sau mai exact, obișnuința fotografului cu produsele diferitelor mărci de aparate. Personal, pe Canon-uri pierd destul de mult timp cu găsirea principalelor funcții, pe când pe Nikon-uri, lucrurile îmi vin mult mai la îndemână.

Canon G16 vs Nikon P7100 - compactele profesionale, în confruntare directă 14264022612_1b4ba360dd_z

După cum puteți vedea din imaginile de test, diferențele dintre performanțele celor două aparate nu sunt fabuloase, Canon-ul având un ușor avantaj în ce privește scharf-ul detaliilor fine... Nikon-ul recuperând decalajul când se pune problema controlului sporit asupra parametrilor de fotografiere (acest criteriu fiind totuși unul subiectiv, eu vorbind din postura de nikonist).

Astfel, oricare din cele două aparate vă va cădea în mâini, ambele reprezintă alegeri excelente ca alternativă la DSLR-uri (depinde doar să vă alegeți tabăra, cea a nikoniștilor sau, dimpotrivă, să vă alăturați canoniștilor). În oricare din situații, nu îmi rămâne decât să vă urez tradiționalul mesaj lumină bună în cadru!
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum