Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

StarTrails.DE - asamblarea seriilor de imagini cu bolta înstelată, automatizată la extrem Empty StarTrails.DE - asamblarea seriilor de imagini cu bolta înstelată, automatizată la extrem

Dum Ian 12, 2014 3:36 pm
E fascinant a captura imagini înfățișând mișcarea aparentă a stelelor pe cerul nopții: urmare a rotației Pământului, poziția relativă a stelelor față de punctul din care le observăm se modifică în permanență, astfel că, dacă realizăm o expunere prelungită, vom înregistra ca dâre de lumină pozițiile succesiv ocupate de stele în cadrul fotografic.

Problema este că, după cum puteți vedea în imaginea de mai jos, dintr-o singură expunere nu avem cum înregistra o dâră de lumină suficient de lungă, în condițiile în care durata maximă a expunerii e limitată de electronica aparatului la 30 minute (atunci când îl declanșăm folosindu-ne de telecomandă în modul Bulb, în caz contrar cea mai lungă expunere disponibilă fiind de 30 secunde):

StarTrails.DE - asamblarea seriilor de imagini cu bolta înstelată, automatizată la extrem 385278_390210777738332_721477360_n

Soluția constă în realizarea (mult) mai multor imagini, cu expuneri mai scurte, pe care să le suprapunem apoi într-o fotografie unică. Nu doar că scăpăm de limitarea celor 30 minute, putând suprapune virtual oricâte fotografii am dori, dar nici nu riscăm să mai supraexpunem partea de sol din imaginea noastră. În plus, expunerile individuale fiind mai scurte, și granulația produsă de senzorul de imagine va fi mai redusă decât în cazul a 30 minute de funcționare neîntreruptă a acestuia.

Pentru a realiza seria de imagini ce urmează a fi suprapuse, fie vom utiliza telecomanda și vom avea grijă să declanșăm cu întârziere minimă între cadre (în caz contrar, dârele de lumină înregistrând întreruperi), fie vom declanșa folosind funcția Intervalometru din meniul aparatului nostru (Nikon D7000 și modelele mai noi dispun de un meniu Time Lapse, de unde tot ceea ce trebuie este să alegem numărul de cadre și intervalul la care să aibă loc declanșările).

Sau, în cazul în care avem un aparat mai vechi, care nu dispune de intervalometru încorporat, putem să-l conectăm la un laptop cu ajutorul cablului USB și să programăm realizarea succesiunii de cadre în aplicația gratuită DIY PhotoBits.

Apoi, vom încărca seria de imaigni în aplicația StarTrails.DE (disponibilă gratuit pe site-ul omonim) și vom demara fuzionarea cadrelor individuale alegând opțiunea Build -> Startrails. Sau, în cazul în care nu dorim compilarea unei fotografii, ci un montaj video care să înfățișeze mișcarea stelelor pe bolta cerească, vom alege Build -> Video.

De remarcat că, în cazul în care activăm funcția Tethering din programul care ne asigură declanșările multiple (eu am experimentat cu DYI PhotoBits), astfel ca imaginile să fie copiate pe laptop cadru cu cadru, imediat după realizarea lor, vom înregistra unele întârzieri, care se vor traduce în discontinuități ale dârei de lumină.

De asemenea, din același motiv va trebui să dezactivăm reducerea granulației (Long Exp. Noise image reduction -> Off) din meniul aparatului. Pentru a evita totuși ca fotografia finală să fie afectată excesiv de granulație, putem să tragem două cadre negre (cu capacul pus pe obiectiv), la începutul și la sfârșitul seriei. Acestea vor fi încărcate în StarTrails.DE, alegând opțiunea Open Darkframes.

Puteți mai jos vedea două imagini tip Star Trails înfățișând cerul din Noaptea Perseidelor (12 august), generate utilizând programul omonim, fiecare reunind câte o serie de 34 expuneri a 30 secunde fiecare:

StarTrails.DE - asamblarea seriilor de imagini cu bolta înstelată, automatizată la extrem 11917659594_98d55534ba_z

StarTrails.DE - asamblarea seriilor de imagini cu bolta înstelată, automatizată la extrem 11918091296_5229988180_z
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

StarTrails.DE - asamblarea seriilor de imagini cu bolta înstelată, automatizată la extrem Empty Re: StarTrails.DE - asamblarea seriilor de imagini cu bolta înstelată, automatizată la extrem

Mar Ian 14, 2014 4:47 pm
După cum arătam mai sus, StarTrails.DE poate genera și fișiere video, înfățișând pozițiile succesive ale stelelor pe bolta cerească.

Implicit, programul propune valoarea de 15 cadre/sec. pentru viitoarea animație, ceea ce, dacă ne gândim că un cadru e rezultatul unei expuneri de 30 secunde, ar duce la o animație mult prea scurtă... Este preferabil așadar să reducem valoarea parametrului Framerate la 5-6 cadre/sec., animația putând fi așadar mult mai ușor de urmărit.

De remarcat că, dintr-o oră și jumătate de expuneri succesive (care au dat naștere primei imagini Star Trails din articolul de mai sus), am obținut o animație de 6 secunde:



Ce este și mai interesant la funcția Bulid Video din StarTrails.DE este că o putem folosi nu doar pentru a crea fișiere înfățișând mișcarea stelelor pe boltă, ci orice fel de fișiere video dintr-o succesiune dată de cadre.

Devine astfel posibilă utilizarea programului pentru crearea unor animații tip Time Lapse (serii de cadre, realizate din exact același punct, înfățiând schimbările survenite în scena contemplată, odată cu trecerea timpului).

Puteți vedea în cele ce urmează un timelapse realizat importând o succesiune de fotografii, realizate prin conectarea D3100-lui meu la calculator și rularea DIY PhotoBits, și asamblate apoi cu StarTrails.DE:

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum