Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Sony NEX-3N. Câteva considerente de ergonomie Empty Sony NEX-3N. Câteva considerente de ergonomie

Vin Dec 06, 2013 3:38 pm
Seria aparatelor mirrorless de la Sony, cunoscută sub indicativul NEX, a avut încă de la lansarea sa din 2010 un design cel puțin interesant, corpul subțire găzduind în extrema stângă montura obiectivului, astfel că ansamblul avea un pronunțat aer asimetric.

Totuși, pare-se că design-ul a fost prea avangardist pentru gusturile majorității publicului, astfel că ultimul NEX-3N din 2013 are un aspect ceva mai cuminte, mai apropiat de ceea ce reprezintă un aparat de fotografiat în percepția publică decât era NEX-3 când a fost introdus, în iunie 2010.

La acest lucru contrbuie carcasa mai rotunjită și reducerea cu 7 mm a lățimii - ceea ce face ca montura obiectivului să fie mai puțin excentric plasată - astfel că NEX-3N este un aparat care să-ți facă plăcere să-l iei în mâini. În plus, ecranul a devenit complet rabatabil pe verticală, astfel că acum îl putem folosi pentru autoportrete - lucru util când călătorim și nu am da aparatul unor străini ca să ne facă o poză.

Ce mi-a plăcut față de DSLR-urile pentru amatori, cu care concurează direct, este implementarea mai fericită a controlului în modul manual: dacă pe DSLR-uri (și inclusiv pe SLT-urile Sony) rotița singură controlează timpul de expunere și trebuie să ținem un buton apăsat pentru a modifica diafragma, pe NEX-uri e mai simplu: apăsarea unui buton de pe rotița clic-abilă îi va comuta funcția, din modificator al timpului în cel al diafragmei și vice-versa. Comod și practic Wink.

Obiectivul kit cu care e livrat aparatul acoperă plaja focală 16-50 mm, fiind astfel cel puțin tentant să ne luăm un NEX-3N tocmai pentru acesta, eventual în complement cu DSLR-ul echipat cu un teleobiectiv. Am putea acoperi așadar întreaga plajă focală, de la grandangular la tele, cu un minim de greutate transportabilă.

Dincolo de aceasta, comportamentul obiectivului e cel puțin interesant, fiind mai asemănător cu cel al bridge-urilor decât cu cele uzuale pe DSLR-uri: inclusiv zoom-ul e motorizat, obiectivul retractându-se când oprim aparatul și alungindu-se la pornire. Feedback-ul tactil e mai slab din acest motiv la acționarea inelului de zoom, însă utilizatorii de bridge-uri și compacte vor face mai ușor tranziția spre noul tip de aparate.

Mi-a plăcut să butonez aparatul... cum eram însă într-un mall, din păcate nu pot să vă prezint poze de test. Ce pot spune însă cu privire la acestea e că, în modul în care ne-au obișnuit deja cei de la Sony, modificarea oricăruia din parametrii expunerii (timp, diafragmă, ISO, white balance) va fi direct observabilă pe LCD, chiar înaintea declanșării. Putem astfel să ne compunem mai bine fotografiile și să obținem ceea ce ne doream din mai puține declanșări.


Sony NEX-3N. Câteva considerente de ergonomie Sony-nex-3n-selp16-50-alb-26106-6
Sony NEX-3N, 1749 lei în oferta F64 cu obiectivul 16-50mm
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum