Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Washington DC, o capitala cu o simbolistica aparte Empty Washington DC, o capitala cu o simbolistica aparte

Mier Iul 31, 2013 1:42 pm
Nu degeaba plasa Dan Brown acțiunea romanului său, Simbolul pierdut, în Washington, D.C. Capitala SUA e presărată la tot pasul cu monumente și repere cu o simbolistică aparte - unele dintre ele, într-adevăr, ținând de ocult, iar altele pur și simplu evocând istoria Americii, într-o formă alegorică și, în același timp, mai tangibilă decât simplele relatări de evenimente.

Fondat în 1791, pe terenuri donate de statele Virginia și Maryland, Washington-ul a fost gândit dintru început pentru a servi drept capitală a nou-createi națiuni (de altfel, dacă ne gândim la harta celor 13 state de la începuturile Americii, Washington, D.C. e situat la distană aproximativ egală - cca. 1100 km - de limita granița cu Canada și de limita nordică a peninsulei Florida (pe atunci, sub stăpânire spaniolă)).

Planurile urbanistice au fost elaborate de maiorul Charles Pierre l'Enfant care, inspirându-se din arhitectura orașelor romane, a gândit o infrastructură de străzi care se intersectează în unghiuri drepte; tranzitul rapid avea să fie asigurat de bulevarde diagonale, toate pornind de la Rotunda Capitoliului - care e considerat kilometrul 0 al urbei, de aici pornind numerotarea tuturor străzilor și fiind calculată împărțirea orașului în cvadrantele determinate de punctele cardinale, NW, NE, SW, SE (pentru a păstra inițialele din limba engleză).

Washington DC, o capitala cu o simbolistica aparte 93971578
(Rotunda Capitoliului, cu Monumentul Păcii în prim-plan)

Deși l'Enfant a fost demis la doar un an după demararea lucrărilor, proiectul a fost păstrat, astfel că - mai aproape de zilele noastre - am constatat cu plăcere că e extrem de ușor să te orientezi în Washington. Privind harta, constatăm că străzile orizontale (Est-Vest) sunt desemnate prin litere, cele verticale (Nord-Sud) prin numere, iar bulevardele, prin nume ale unor state americane.

Astfel, de exemplu Casa Albă are următoarea adresă: 1600 Pennsylvania Ave NW (Nord-Vest), iar hotelul Marriott Metro Center, pe lângă care am trecut zilnic în timpul șederii mele la D.C. - și pe care vi-l recomand pentru eleganța și rafinamentul său - e situat la nr. 775, 12th St NW, la cca. 820 metri de Casa Albă.

Washington DC, o capitala cu o simbolistica aparte 93971555
(Casa Albă, sau Conacul Prezidențial, cum era cunoscut edificiul în secolul XIX)

Încă un avantaj al proiectării orașului de la 0 pentru a îndeplini funcțiunea de capitală a fost că s-a putut acorda o importanță deosebită clădirilor guvernamentale și administrative - dar și că nu vom găsi industrie în oraș, exceptând poate clădirile de birouri ale contractorilor guvernamentali și militari.

L'Enfant - și Părinții Fondatori ai S.U.A., cu declarata lor apartenență masonică - au avut astfel ocazia de a-și pune amprenta asupra fiecărui detaliu din zona centrală a Washington-ului: nimic nu a fost lăsat la întâmplare, totul are o simbolistică aparte. Astfel, Casa Albă - sediul președinției - e legată de Capitoliu - sediul puterii legislative, exercitată de Congres - prin impresionantul Bulevard Pennsylvania, cu o lungime de 7777 picioare (2,37 km, cifră însă mai puțin încărcată de misticism decât valoarea în unități imperiale).

La exact 3000 de picioare Sud de Casa Albă se află giganticul obelisc cunoscut ca Washington Monument. La 555 picioare și 5 1/8 țoli, aceasta este cea mai înaltă clădire din Washington - fiind interzis prin lege a o întrece în înălțime. Că reprezintă un monument simplu și elegant, dedicat primului președinte al națiunii (viziunea oficială) sau din contră, o replică a obeliscurilor egiptene, încapsulând cunoașterea ezoterică a societăților secrete - de la templieri și masoni la Illuminati - sau un instrument de comunicare cu civilizațiile extraterestre - sunt supoziții pe care le lămuresc mai bine în lucrările lor autori ca Dan Brown, Michael Benson și David Icke... sau din contră, ne adâncesc și mai tare în mister.

Washington DC, o capitala cu o simbolistica aparte 93971557
(Monumentul Washington și Memorialul Veteranilor din Al Doilea Război Mondial)

Suprafața triunghiului format de Capitoliu, Casa Albă și Monumentul Washington e cunoscută drept National Mall - în fapt, o promenadă dedicată cinstirii istoriei și valorilor cele mai de seamă ale națiunii americane. Cu timpul, a fost necesară extinderea Mall-ului la Vest de Monumentul Washington - fiind construite aici Memorialul Lincoln (inaugurat în 1922) sau Memorialul Veteranilor din Al Doilea Război Mondial (inaugurat mult mai recent, în 2004).

Washington DC, o capitala cu o simbolistica aparte 93971565
Memorialul Lincoln, cu arhitectura sa ce amintește de Acropola Ateniană

Washington DC, o capitala cu o simbolistica aparte 93971567
Statuia președintelui Abraham Lincoln, asasinat în 1865. Realizată din marmură albă, cântărește 159 tone.

Tot de această perioadă se leagă și Memorialul Franklin D. Roosevelt (inaugurat în 1997), dedicat cauzei luptei împotriva totalitarismului. Cuvintele gravate în piatră, rostite de președintele american în martie 1941, când Europa căzuse deja pradă invaziei naziste, sunt cât se poate de grăitoare: Aceia care încearcă să instituie sisteme de guvernare bazate pe înregimentarea tuturor ființelor umane de către o mână de indivizi conducători... numesc aceasta o nouă ordine. Nu este nouă și nu este ordine. Probabil fiecare cetățean al lumii ar trebui, atunci când împlinește vârsta majoratului, să facă o vizită la Memorialul Roosevelt și să reflecteze asupra acestui citat... democrația ar avea baze mult mai ferme astfel.

Washington DC, o capitala cu o simbolistica aparte 93971571
(Franklin D. Roosevelt, înfățișat alături de cățelul preferat, Fala. În 1944, opoziția republicană l-a acuzat că ar fi deviat un crucișător de la efortul de război, pentru a-i aduce înapoi câinele, care fusese uitat la întâlnirea cu rușii în insulele Aleutine).

Nici soldații care au îndurat privațiunile iernii nord-coreene sau "iadului verde" vietnamez nu au fost dați uitării: câte un memorial cinstește sacrificiul celor 36516 soldați căzuți în peninsula Coreea și a celor 58209 din Vietnam.

Washington DC, o capitala cu o simbolistica aparte 93971561

Pe lângă aceste memoriale - fiecare un mic muzeu în sine, deservit de un centru pentru vizitatori cu biblioteca aferentă - National Mall adăpostește și numeroase muzee afiliate Institutului Smithsonian: Muzeul Științei, Galeria Națională de Artă, Muzeul Aviației și Spațiului, Muzeul Indianului American sau Muzeul Memorial al Holocaustului (în vecinătatea căruia am degustat pentru prima dată mâncare gătită după rețetele iudaice Kosher - și chiar o recomand).

Și, ce e chiar mai plăcut pentru turist, la toate muzeele de stat din Washington accesul este gratuit Exclamation, ele finanțându-se din alocările de fonduri federale, dar și din vânzarea de souvenir-uri și cărți - iar americanii sunt experți la acst capitol.

O plimbare prin Washington reprezintă așadar mai mult decât o vizită într-o capitală oarecare, e o veritabilă incursiune în istoria americană. Iar indiferent că sunteți un cercetător pasionat de acest subiect, sau pur și simplu doriți să vă aduceți copiii într-un muzeu instructiv și distractiv în același timp, pe National Mall cu siguranță veți găsi ceva potrivit.


Toate fotografiile au fost realizate cu un aparat bridge HP 945 (5 MPx), în anul 2008. În prezent, pentru vizitarea SUA aș alege ceva tot alimentat cu baterii AA, pentru a evita problemele legate de voltajul diferit (110 V, 60 Hz, față de 220 V, 50 Hz în Europa).

Așa că fie aș monta un grip la D90 (soluție destul de voluminoasă pentru mersul cu avionul), fie aș alege un bridge bun și cu un preț rezonabil de la Sony (și care în plus, vine la pachet cu baterii reîncărcabile și carteluța de memorie):


Washington DC, o capitala cu o simbolistica aparte Aparat-foto-Sony-Cyber-shot-DSC-H200-cu-card-8GB--acumulatori-si-incarcator-25604
Sony Cyber-shot DSC-H200, 20 MPx, focală 24-633 mm (zoom optic 26x)
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum