Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Samsung Galaxy Camera - aparat foto, smartphone sau... toate trei la un loc  Empty Samsung Galaxy Camera - aparat foto, smartphone sau... toate trei la un loc

Lun Mar 25, 2013 3:56 pm
Există situații când pur și simplu nu putem să luăm cu noi un DSLR, un GPS și un laptop, însă am dori să încărcăm constant pe blog-ul nostru, sau pur și simplu să trimitem familiei și prietenilor fotografiile pe care le realizăm, împreună cu informații despre locul unde au fost realizate.

Pentru aceasta, există Samsung Galaxy Camera (prezentă sub indicativul GC100 în oferta F64), prezentată de producători ca "singura cameră complet conectată din lume".

Așa și stau lucrurile: pentru un preț de 2099 lei, primim un aparat dotat cu un senzor de 16 MPx, un display LCD impresionant, atât ca dimensiuni (4,77"), cât și ca și calitate a imaginii afișate (la o rețoluție de 1280x720 pixeli, cu o densitate de 306 ppi - similară practic cu a fotografiilor pregătite pentru expoziții), acces 3G (introducând în aparat un SIM furnizat de un operator de telefonie mobilă) și Wi-Fi.

Acestea nu ar avea niciun sens în absența platformei Android: nu degeaba Samsung a ales pentru noul aparat același indicativ ca și pentru smartphone-urile sale. Practic, avem aceeași funcționalitate IT, cu posibilitatea instalării de aplicații Google Play; avem deja aplicații pentru Facebook și Instagram dedicate, putând astfel încărca direct pe rețelele sociale imaginile noastre.

Personal, aș fi găsit utilă prezența și a aplicației Blogger, cunoscut fiind că BlogSpot-ul nu acceptă scrierea textelor direct de pe mobil, doar prezintă statisticile blog-ului, fiind nevoie de aplicația dedicată, furnizată de Google, pentru a putea încărca online conținut. Au existat cazuri în care să redactez textele pentru blog pe telefonul mobil (precum în cazul acesteia, dedicate D3100-lui meu la 2 ani de utilizare, însă a fost ceva semi-offline: am scris textul pe smartphone iar apoi, pe calculator, am dat copy-paste fișierului text în interfața BlogSpot, am aplicat formatările și încărcat imaginile. Cu o aplicație dedicată, putem scurta mult din timpul de lucru - cu condiția, desigur, să avem o conexiune wireless bună la dispoziție.

Câte ceva despre caracteristicile foto ale aparatului: acesta este dotat cu un senzor cu o suprafață de 1/2,3", normală pentru clasa aparatelor compacte. Însă faptul că Samsung a dotat "jucăria" sa cu un senzor tip BSI-CMOS, similar ca tehnologie celor de pe mirrorless-uri și DSLR-uri, în locul clasicelor CCD-uri de pe aparatele mai ieftine, face ca acesta să se comporte surprinzător de bine chiar și în lumină relativ slabă, în interior.

Realizând câteva cadre într-un showroom, m-am convins de potențialul excelent al aparatului: atât la valoarea minimă, de ISO 100, cât și la cea de ISO 640, imaginile sunt clare, afectate de granulație într-o proporție absolut acceptabilă pentru un aparat care cântărește, totuși, mai ăuțin decât un obiectiv de clasă medie pentru DSLR-uri.

Plaja de focale acoperite de ansamblul optic produs de Schneider-Kreunzach este iarăși remarcabilă: 4,1 - 81,6 mm (23 – 481 mm, echivalent full-frame). Și, spre deosebire de compactele ieftine, la care acționarea zoom-ului mai mult de 2-3x duce la defocalizarea iremediabilă a imaginii, Samsung Galaxy Camera se descurcă onorabil, chiar la maximum de 21x imaginea fiind corect focalizată.

Unghiul larg al aparatului este de asemenea de apreciat, în condițiile în care, repet, aparatul întreg costă mai puțin decât un obiectiv 16-85 mm pentru Nikon. Din păcate, am observat o ușoară pierdere de claritate odată cu depărtarea de centrul cadrului, care riscă să fie penalizată în cazul în care ați încerca să trimiteți imaginile unei agenții de stock photography. Însă întrucât în interior fiind, aparatul a ales în experimentul meu doar diafragmele cele mai deschise (f/2,9), apreciez că imaginile de exterior, realizate la diafragme mai închise, pot fi de o claritate mult mai bună (asta în condițiile în care chiar în interior, prima reacție mi-a fost clar de uimire, că un aparat atât de compact poate fotografia cu o calitate atât de ridicată).

Un alt atu al Samsung Galaxy Camera este, precum pe smartphone-urile companiei, suportarea mai multor standarde GPS: A-GPS, ce scurtează timpul de conectare la sateliți, prin sincronizarea în primă fază cu antenele GSM din proximitate, dar și Glonass, sistemul de poziționare realizat de Rusia, spărgând astfel monopolul american în domeniu. Vom putea astfel stoca direct în tag-ul EXIF al imaginilor noastre coordonatele geografice la care le-am realizat.

Sau, la nevoie, vom putea examina o hartă chiar în deplasare fiind. Spun la nevoie deoarece funcția GPS este de obicei o mare consumatoare de curent și deoarece dacă ne bazăm pe hărți online precum Google Maps sau Bing Maps, în străinătate ne va ustura drastic la buzunar factura traficului de date în roaming. O soluție o pot constitui aplicații gratuite precum MapFactor Navigator, care utilizează hărțile Open Street Map, ce pot fi salvate înainte de a pleca în călătorie, pe carteluța micro-SD. Flexibilitatea sistemului de operare Android, ce ne permite accesul direct la micro-SD (spre deosebire de iOS-ul mult mai restrictiv) ne va ajuta semnificativ.

Mă îndoiesc că îmi voi permite o Samsung Galaxy Camera pentru vara aceasta... dar cu siguranță testul m-a făcut să îmi doresc una bounce .
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Samsung Galaxy Camera - aparat foto, smartphone sau... toate trei la un loc  Empty Samsung, de trei ori premiant TIPA; Canon 6D, cel mai bun DSLR Expert

Mier Mai 08, 2013 2:44 pm
Update: pare-se că nu degeaba a luat Samsung Galaxy Camera unul din mult-râvnitele premii TIPA 2013 - premiul pentru cel mai bun dispozitiv mobil de captură a imaginilor.

Fondată în 1991 ca asociație internațională non-profit, Technical Image Press Association (tipa.com) reunește în prezent un număr de 29 reviste dedicate fotografiei, majoritatea din țări europene, SUA și Canada, dar și de pe meleaguri îndepărtate, precum China sau chiar Australia.

Premiile TIPA reprezintă încununarea unui an de muncă a producătorilor, câștigarea acestora echivalând cu cu un veritabil Oscar în domeniul echipamentelor foto. Iar dacă anul trecut, Nikon era pe val cu ale sale D4 și D800e, acum premiul Best Digital SLR Expert este adjudecat de remarcabilul aparat full-frame Canon EOS 6D .

Nici Samsung nu s-a lăsat însă mai prejos, pe lângă premiul repurtat de al său Galaxy Camera, compania coreeană mai primind distincții pentru cea mai bună cameră mirrorless destinată fotografilor avansați, Samsung NX300, ca și pentru cel mai bun televizor destinat vizionării fotografiilor, dar și pentru obiectivul de 45 mm, cu funcții de fotografiere 3D.

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum