In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Samsung Galaxy Trend Plus - un smartphone abordabil, dar înțesat de funcții foto Empty Samsung Galaxy Trend Plus - un smartphone abordabil, dar înțesat de funcții foto

la data de Joi Iul 03, 2014 4:48 am
Deși producătorii de smartphone-uri își promovează imaginea de inovatori ai tehnologiei mulțumită produselor celor mai performante, a vârfurilor de gamă pe care le lansează cu mare pompă în fiecare an (după cum am putut vedea în articolul despre Samsung Galaxy S4 ), majoritatea vânzărilor sunt reprezentate de modelele de buget redus, care oferă multe din funcțiile care se regăsesc pe modelele mai scumpe, cu limitări ce țin mai degrabă de performanțele procesorului și mărimea RAM-ului disponibil, decât de aspectul general al produsului.

Astfel, investind între o treime și un sfert din prețul vârfului de gamă, putem obține un smartphone suficient de performant pentru majoritatea aplicațiilor uzuale. Pentru browsing web, citirea de PDF-uri sau chiar și navigație asistată de GPS, un procesor dual-core va fi arhisuficient; avem nevoie de mai mult (un smartphone cu procesor quad-core și 16 GB de RAM) doar dacă suntem pasionați de jocuri și vizionarea de filme de înaltă definiție pe telefonul mobil.

Am avut de curând ocazia de a testa îndeaproape smartphone-ul de buget Samsung Galaxy Trend Plus (cunoscut și ca Samsung GT-S7580). Echipat cu un procesor dual-core de 1,2 GHz, 4 GB ROM, 6 GB RAM și un afișaj WXGA de 4" cu rezoluția de 480x800 pixeli, senzor de orientare, busolă digitală și GPS, Samsung Galaxy Trend Plus e un telefon cu performanțe medii pentru ziua de azi însă, privit prin prisma prețului de achiziție de 519 lei, acesta reprezintă probabil cel mai echilibrat compromis dintre costuri și performanțe.

În ceea ce privește funcțiile foto, Samsung Trend Plus se prezintă mai mult decât onorabil pentru clasa de produse din care face parte: camera principală dispune de un senzor CMOS de 5 MPx, e echipată cu un blitz cu LED-uri și - ce e mai important - dispune de un ansamblu optic cu focala de 3,54 mm, cu mecanism de focalizare automată și diafragma maximă luminoasă, de f/2,6.

Vom putea astfel realiza fotografii de calitate fără să trebuiască să ne complicăm prea mult: o simplă atingere pe ecran va plasa punctul de focalizare acolo unde dorim, iar apoi tot ce ne mai rămâne de făcut este să apăsăm pe butonul (virtual) de declanșare.  Putem lăsa aparatul să decidă singur toți parametrii expunerii, putem alege unul din modurile scenă, gândite pentru a acoperi majoritatea situațiilor cu care ne putem întâlni, sau chiar interveni asupra compensării expunerii (totuși, doar pentru a lumina/întuneca imaginea finală, soft-ul telefonului neoferind opțiunea de a configura timpul de expunere sau diafragma... deși pentru aceasta, putem căuta aplicații adiționale, precum Camera FV-5).

Și adepții fotografiei de acțiune vor avea motive de bucurie: pe lângă deja clasicul mod Sport, care încearcă scurtarea la minimum a timpului de expunere folosit, Galaxy Trend ne oferă și modul Fotografie optimă: în decurs de o secundă, sunt realizate 8 cadre, din care vom putea alege la final să le salvăm doar pe cele mai reușite. Dacă anticipăm îndeajuns de bine momentul în care să folosim această funcție, vom putea captura cadre chiar reușite de la meciul copiilor, sau cu animăluțele noastre aflate în permanentă mișcare.

Vom putea de asemenea realiza panorame, fără să mai trebuiască să fim atenți la porțiunile din imagine care trebuie săs e suprapună și să le mai asamblăm într-un soft de editare foto. Comtuând telefonul în modul de fotografiere panoramică, un asistent ne va ghida pentru realizarea tuturor cadrelor necesare fotografierii unei panorame cu deschiderea de până la 180 grade. Iar nivela digitală ne va ajuta și să ținem telefonul perfect drept, astfel încât să nu riscăm să tăiem marginile superioară și inferioară ale panoramei.

Încă o opțiune interesantă o reprezintă posibilitatea salvării fotografiilor cu sunet: după capturarea imaginii, telefonul va mai înregistra până la 9 secunde de sunet, care să ne ajute să ne amintim mai bine atmosfera momentului. E drept că acesta va putea fi redat doar de pe telefon, însă dacă ne gândim că putem conecta telefonul wireless la televizor prin intermediul funcției AllShare Play, acest lucru nu mai e o problemă atât de mare: din contră, va fi chiar plăcut să ne privim spre exemplu fotografiile de vacanță pe ecranul de mari dimensiuni ale televizorului, ascultând inclusiv sunete care să ne readucă în memorie locurile și clipele frumoase pe care le-am petrecut.

În cele ce urmează, puteți vedea câteva cadre realizate cu Samsung Galaxy Trend:

Samsung Galaxy Trend Plus - un smartphone abordabil, dar înțesat de funcții foto 14378046088_eb529a2b07_z
Chiar în scene cu zone puternic contrastante, senzorul foto de pe Galaxy Trend Plus se descurcă onorabil, reușind să redea detalii atât din zonele iluminate de razele soarelui, cât și din cele scăldate în întuneric, sau de culoare închisă.

Samsung Galaxy Trend Plus - un smartphone abordabil, dar înțesat de funcții foto 14584761083_419dd8c177_z
În modul Sport, telefonul a scurtat timpul de expunere până la 1/210 sec., la care a fost posibilă capturarea clară a câinelui în goană, imprimând inclusiv o ușoară neclaritate de mișcare fundalului.


Samsung Galaxy Trend Plus - un smartphone abordabil, dar înțesat de funcții foto 14563004284_79ab3eb3e3_c
(Clic pe imagine pentru a o vedea la rezoluția maximă, pe server-ele Flickr)

Fotografiile panoramice din locații interesante nu pot lipsi din vacanțele noastre. Iar pentru acest lucru, smartphone-ul nostru e probabil cel mai potrivit instrument la îndemână (mai ales că dispune și de funcția de Geotagging, stocând coordonatele GPS ale locației fotografiate în tag-ul EXIF al fișierului imagine).

Nici în ceea ce privește funcția video, GT-S 7580 nu stă rău deloc: poate filma la rezoluția HD de 1280x720 pixeli, cu o cadență de 30 cadre/sec. Filmele sunt salvate în formatul MPEG 4, cu un bitrate de 12052 Kbps, rezultatele în lumină bună fiind cel puțin mulțumitoare, după cum puteți vedea în înregistrarea de mai jos:
Samsung Galaxy Trend Plus - un smartphone abordabil, dar înțesat de funcții foto Samsung-Galaxy-S7580-Trend-Plus-alb-32312
Samsung Galaxy S7580 Trend Plus - 519 lei în oferta F64

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum