In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Samsung Galaxy NX kit 18-55 mm - dezbaterea smartphone vs bridge vs mirrorless a luat sfârșit Empty Samsung Galaxy NX kit 18-55 mm - dezbaterea smartphone vs bridge vs mirrorless a luat sfârșit

la data de Mier Oct 02, 2013 5:58 am
Fotografii entuziaști își doresc întotdeauna un aparat cât mai avansat, cu reglaje manuale și care, de preferință, să poată fi utilizat cu mai multe obiective, care să acopere o plajă cât mai largă de situații de fotografiere. Amatorii, la rândul lor, își doresc un aparat simplu, care să facă de unul singur poze bune, care să imortalizeze momentele plăcute petrecute cu familia sau prietenii. Iar împătimiții ultimelor tehnologii își doresc să fie în permanență conectați la Internet, de oriunde s-ar afla.

Cei de la Samsung, care ne-au obișnuit până acum cu o gamă variată de smartphone-uri (de exemplu în oferta Flanco se regăsesc nu mai puțin de 60 de modele) vin acum cu un nou dispozitiv, greu de clasificat într-o categorie anume, care satisface toate aceste dorințe. Astfel, în oferta F64 și-a făcut apariția Samsung Galaxy NX , un aparat mirrorless de 20,3 MPx, echipat cu ecran tactil, ce rulează Android 4.2 Jelly Bean.Avem astfel de-a face cu un hibrid între un aparat foto și un smartphone, similar conceptual cu mai vechiul Samsung Galaxy Camera, pe care l-am testat în cursul lunii mai. Deosebirea fundamentală este că, dacă Samsung Galaxy Camera era totuși un aparat compact, cu un senzor de mici dimensiuni, Galaxy NX vine echipat cu un senzor APS-C, împrumutat de pe mirrorless-ul Samsung NX1000 (pe care l-am testat extensiv la începutul lui iulie).

Practic, doar forma și posibilitatea schimbării obiectivelor mai amintește de un aparat de fotografiat în sensul clasic (și prezența extrem de binevenită a vizorului optic, desigur). În rest, avem de-a face cu un mini-calculator ultraportabil (la 495 grame, greutatea sa e comparabilă cu majoritatea tabletelor de pe piață), rulând sistemul de operare open-source Android (deși cei de la Google încearcă să ne îndrepte spre magazinul lor de aplicații, Google Play!, rămâne în continuare posibilă instalarea directă a programelor în format APK, lucru mult mai dificil pe aparatele rulând iOS, de exemplu - și încă nu a apărut o iCamera, dar cine știe, poate le dăm idei celor de la Apple Smile ).

Grație conectivității 3G și WiFi, devine posibilă postarea fotografiilor pe rețelele sociale, sau trimiterea lor prin e-mail, de îndată ce le-am realizat, fără a mai trebui să cărăm un laptop cu noi - aspect îmbucurător în special când călătorim cu avionul, sau pe traseele cu drumuri nepavate, unde nu am putea trage după noi un troller.

Nici din punct de vedere al performanțelor foto, aparatul nu stă deloc rău: viteza de declanșare în rafală e de 8,6 cadre/sec., fapt îmbucurător pentru fanii fotografiei de sport (care însă își vor dori un teleobiectiv; pentru utilizarea acestora, cei de la Samsung oferă adaptorul MA9NXK , grație căruia devine posibilă utilizarea obiectivelor profesionale de la Pentax, companie cu care au colaborat în ultima vreme coreenii). Timpul cel mai lung de expunere e de 30 sec., similar cu cel de pe majoritatea DSLR-urilor, iar cel mai scurt, de 1/6000 sec., mai rapid chiar decât cel întâlnit pe multe DSLR-uri de nivel mediu (1/4000 sec.).

Fiind un aparat cu Android, Galaxy NX permite de asemenea utilizarea GPS-ului încorporat și a poziționării pe baza rețelelor mobile de date, pentru stocarea coordonatelor fotografiilor, funcția de geo-tagging fiind implementată direct în software, aspect care iarăși va fi îmbucurător pentru pasionații fotografiei de călătorie.

Prețul aparatului e oricum numai mic nu, însă vorbim de un produs abia lansat care, sperăm, se va "democratiza" cu trecerea timpului.


Samsung Galaxy NX kit 18-55 mm - dezbaterea smartphone vs bridge vs mirrorless a luat sfârșit Samsung-Galaxy-NX-kit-cu-18-55mm-f-3-5-5-6-OIS-20-3-Mpx--Full-HD--Wi-Fi--3G-28508-7
Samsung Galaxy NX kit cu 18-55mm f/3.5-5.6 OIS - 6499 lei în oferta F64
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum