In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Sony DSC-QX10 - camera foto cu zoom 10x pentru smartphone-uri Empty Sony DSC-QX10 - camera foto cu zoom 10x pentru smartphone-uri

la data de Joi Oct 24, 2013 3:27 pm
De multe ori, comercianții de telefoane mobile încearcă să-și promoveze produsele aducând în față argumentul camerei foto cu mulți megapixeli, ascunzând însă cumpărătorului - adesea atras mai degrabă de elementul fashion - că acesteia îi lipsește, de exemplu, sistemul autofocus, sau că soft-ul telefonului știe gestiona un singur timp de expunere, imaginile rezultate fiind fie întunecoase, fie arse.

Această problemă nu se întâlnește, desigur, la telefoanele de clasă medie și superioară - dintre care găsiți testate în paginile forumului HTC Desire X sau Nokia Lumia 920 - dar acestea costă mai mult decât ar da majoritatea dintre noi pe un telefon.

Cei de la Sony care, după cum se știe, au o cotă de piață mult sub cea a Samsung, Apple sau HTC, au decis să corecteze acest neajuns atacând tocmai deficiențele camerelor foto de pe smartphone-uri, lansând un hibrid cel puțin interesant: un aparat foto ce se montează pe spatele telefonului, comunicând cu acesta radio, prin WiFi sau NFC. Acesta are un design interesant, pe care îl puteți vedea mai jos:


Sony DSC-QX10 - camera foto cu zoom 10x pentru smartphone-uri Sony-Cyber-shot-DSC-QX10-camera-zoom-optic-10X-pentru-smartphone-29343-4
Sony CyberShot DSC-QX10, prezent acum în oferta F64


Grație QX10, smartphone-ul nostru se transformă într-un veritabil aparat compact; de altfel, senzorul de 1/2,33" Exmor R, cu ai săi 18,2 MPx, e împrumutat de la compactele de top ale companiei japoneze. Și plaja focală acoperită e una cât se poate de generoasă - 25-250 mm (echivalentul full-frame); totuși, performanțele la capătul tele vor fi condiționate de prezența luminii solare din belșug, diafragma maximă disponibilă fiind de f/6,3 la 250 mm.

Timpii de expunere selectabili merg de la un relativ scurt 1/1600 sec. (DSLR-urile pentru amatori coboară chiar la 1/4000, dar valoarea este totuși bună pentru un aparat compact), până la 4 sec. - valoare suficientă pentru majoritatea fotografiilor de noapte. Mai dificilă rămâne chestiunea menținerii fixe a ansamblului aparat+telefon, în condițiile în care nu am văzut să dispună de piulița pentru trepied. Probabil că această problemă va fi remediată prin lansarea unui accesoriu ulterior.

În urma descărcării aplicației dedicate Sony PlayMemories din Google Play sau Apple AppStore, devine posibilă gestionarea camerei de pe telefon, ca și a colecției de imagini stocate pe aceasta (da, acesta e un mic inconvenient, QX10 necesită propria baterie și propriul card de memorie). Avantajul e că, grație razei de acțiune mai ridicate a modulului WiFi, nu e neapărat ca aparatul să fie lipit de telefon, putem chiar să-l plasăm în poziții de cele mai diverse și să-l declanșăm de la distanșă - facilitate rezervată până nu demult doar aparatelor de top, utilizate în fotografia de sport, precum Nikon D4 .

Sony QX10 e deocamdată un produs nou, rămâne să vedem pe mai departe dacă acesta va avea succesul de piață scontat; oricum, ideea din spatele său e cel puțin interesantă.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum