In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Lomo'Instant Camera sau revenirea Polaroidului, în cel mai autentic stil Lomo Empty Lomo'Instant Camera sau revenirea Polaroidului, în cel mai autentic stil Lomo

la data de Sam Mai 31, 2014 1:21 pm
Deși producția aparatelor Polaroid a încetat în urmă cu ani buni, după cum ați putut citi în articolul dedicat lor , conceptul fotografiei instantanee e departe de a fi dispărut. Iar dacă până acum singurele aparate foto care mai scoteau imagini direct pe hârtie, la câteva secunde de la apăsarea declanșatorului, erau cele din seria Fuji Instax, aparate reușite, dar extrem de limitate ca funcții, lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

Conștienți că pasionații de fotografie vor mai mult decât doar să apese pe declanșator, Societatea Lomografică a dezvoltat un nou model de aparat, Lomo'Instant, care să vină tocmai în întâmpinarea dorințelor fotografilor entuziaști. Acesta dispune de facilități avansate, ca expunerile multiple ale aceluiași cadru, mod Bulb pentru fotografia nocturnă, precum și de posibilitatea atașării unui declanșator cu cablu, pentru a evita mișcarea aparatului în timpul expunerilor prelungite.

În plus, Lomo'Instant este primul aparat cu obiective interschimbabile care scoate pozele direct pe hârtie: Lomographische AG intenționează lansarea a cel puțin trei obiective, unul pentru portrete, unul cu o încadrare largă de uz general și un fisheye. Practic, exceptând absența teleobiectivul (care nici nu ar fi prea practic de implementat, pentru un aparat complet din plastic, cu performanțe optice totuși limitate), Lomo Instant poate fi accesorizat cu aceeași gamă de obiective disponibilă și pe (D)SLR-uri.

Deocamdată, Lomo'Instant e în faza de preproducție, estimându-se ca aparatul să fie pus în vânzare începând cu luna noiembrie a acestui an. Până atunci, pasionații de lomografie pot contribui în susținerea dezvoltării aparatului instant Lomo, finanțându-i pe creatorii săi prin platforma de crowdfunding Kickstarter.

În cele ce urmează, puteți urmări un videoclip de prezentare realizat de cei de la Lomographische AG, în care poate fi văzută structura aparatului, dar și unele mostre de imagini realizate cu prototipurile acestuia.Iar în ceea ce privește hârtia foto instant, nu trebuie să vă faceți probleme: fiind identică cu cea folosită de aparatele Fuji Instax, nu va trebui comandată din Austria, ea fiind disponibilă și la furnizori locali, ca =Fujifilm&Tip[]=instant]F64 Studio .

Costul unei fotografii obținute instantaneu e de cca. 4,5 lei - semnificativ mai mare decât dacă ar fi să listăm o fotografie la un laborator specializat sau pe imprimanta color de acasă, dar totuși acceptabil dacă ne gândim la utilitatea practică a aparatului: l-am putea lua cu noi, de exemplu, la petrecerile copiilor, unde fiecare să primească o amintire, sau când facem portrete la țară, unde sătenii s-ar bucura să aibă câte o poză înfățișându-i, nu doar să fie pe post de "exponate vii" pentru turiștii care se perindă prin sătucele lor.

Nu ne rămâne decât să așteptăm cu vădit interes lansarea pe piață a noului aparat instantaneu Lomo care, după cum am văzut, poate constitui nu doar un companion de amuzament, ci și un ajutor de nădejde în câștigarea de partea noastră a celor care ne vor servi mai apoi cu bucurie de modele.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Lomo'Instant Camera sau revenirea Polaroidului, în cel mai autentic stil Lomo Empty Re: Lomo'Instant Camera sau revenirea Polaroidului, în cel mai autentic stil Lomo

la data de Dum Iun 01, 2014 2:10 am
Până la lansarea Lomo Instant, ne rămâne ca alternativă sigură originalul, un aparat din seria Fuji Instax. Putem opta pentru aparate care scot poze pe hârtie de 62x46 mm (Fuji Instax Mini Cool, sau în formatul 86x54 mm (Instax Mini 50S). Sau, dacă ne dorim poze mai mari, avem la dispoziție modelul Instax 210 (format 99x62 mm).

De remarcat că toate acestea sunt aparate simple (în cazul primelor două modele, tot ce trebuie să facem este să selectăm aproximativ tipul de scenă și să apăsăm pe declanșator, expunerea realizându-se la un singur timp, de 1/60 sec.), iar Instax 210 permite și folosirea unor timpi ceva mai scurți, de până la 1/200 sec. Totuși, niciunul din aceste modele nu permite expunerile lungi, aspect de care au fost conștienți cei de la Lomographische AG când au conceput propriul lor model de aparat instant, despre care ați putut citi ceva mai devreme.

Singurul aparat instant care permite fotografierea cu timpi de expunere ceva mai lungi este cel mai avansat model de la Fuji, Instax Mini 90 Neo Classic, care acoperă intervalul 1,8 sec.-1/400 sec., pretându-se astfel la o gamă mai amplă de utilizări.

Exceptând modelul cel mai mare ca dimensiuni, Fuji 210, care cântărește 650 grame, fiind comparabil deci cu un DSLR de nivel mediu (fără obiectiv), toate celelalte sunt aparate ușoare, comode, cântărind sub 350 grame.

E drept că nu generează imagini de dimensiuni prea mari și că hârtia nu e tocmai ieftină însă, după cum spuneam și în articolul precedent, principala lor utilitate nu e într-atât de a face poze pe care să le păstrăm în arhiva personală sau cu atât mai puțin să le publicăm, cât să putem face instantaneu poze pe care să le dăm oamenilor interesanți pe care îi întâlnim și îi rugăm să ne lase să-i fotografiem.

Aceasta e de departe cea mai de succes strategie când fotografiem în zone izolate, precum e cazul la țară, unde majoritatea oamenilor nici nu au aparat de fotografiat și își fac câteva poze într-o viață, doar la evenimentele cele mai importante. Sătenii se vor bucura cu siguranță să primească o poză cu ei, fie și de dimensiuni mai mici, dar care le va rămâne ca o frumoasă amintire. Și, desigur, noi vom rămâne cu celelalte poze, făcute cu DSLR-ul.

Așadar, dată fiind utilitatea aparatului, nu se justifică prea mult investiția în modelele cele mai scumpe... personal, aș alege Mini 8-ul, care e convenabil ca preț și funcționează cu baterii AA, scăpându-ne de cheltuiala cu mai costisitoarele baterii CR2, folosite de 50S, spre exemplu.


Lomo'Instant Camera sau revenirea Polaroidului, în cel mai autentic stil Lomo Fujifilm-instax-mini-8-alb-aparat-foto-instant-27264
Fujifilm Instax Mini 8, 398 lei în oferta F64

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum