In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Petrecere în stil moroșan cu Samyang 8 mm f/3,5 Fisheye Empty Petrecere în stil moroșan cu Samyang 8 mm f/3,5 Fisheye

la data de Joi Sept 19, 2013 5:00 am
O petrecere în cel mai autentic stil moroșan nu putea lipsi din programul unui workshop foto în Maramureș... și pe lângă horincă, afinată și plăcinta creață, o altă plăcere locală a fost posibilitatea de a testa cel mai recent model de obiectiv fisheye de la Samyang, 8 mm, f/3,5 AE CS-II.

Grație unghiului de cuprindere de 180 grade a fisheye-ului, devin posibile imagini precum cele din videoclipurile înregistrate la festivaluri: mulțimi de oameni, grupate compact. Practic, putem cuprinde suprafețe imense într-un singur cadru - fapt extrem de util când fotografiem oameni, subiecte prin natura lor în mișcare (fiind astfel imposibilă realizarea unor panorame prin asamblarea de cadre, cu un obiectiv cu o perspectivă "normală").

Fisheye-ul rezolvă însă această problemă. Prețul plătit este o accentuare a efectului de butoi spre extremități, însă de îndată ce ne obișnuim cu senzația și învățăm să încadrăm, lucrurile se vor îmbunătăți simțitor.

O primă imagine:
Petrecere în stil moroșan cu Samyang 8 mm f/3,5 Fisheye 9817426586_1b3e8c97aa_z

Un alt avantaj al unghiului larg al fisheye-ului este posibilitatea redării unor subiecte cu o lungime impresionantă - precum mesele pentru pomană de la biserica monument istoric din Rogoz, Maramureș, din imaginea de mai jos:

Petrecere în stil moroșan cu Samyang 8 mm f/3,5 Fisheye 9817400164_6b24196698_z

Observăm că, la subiecte ce se întind pe o distanță mai mare, dacă încadrăm cu atenție distorsiunile vor fi minimal deranjante, ele creând unele curbe line, care conduc ochiul prin imagine într-o manieră similară cu liniile drepte.

Petrecerea fotografilor s-a mutat apoi în interior, într-o casă decorată în stil tradițional. Acolo, până am așteptat plăcintele, nu a putut lipsi un pahar de horincă, de care maramureșenii sunt extrem de mândri (și de darnici, în același timp). Aici, fisheye-ul m-a ajutat din nou la surprinderea atmosferei, însă în alt sens: am dorit tocmai să accentuez senzația de euforie bahică, de amețeală provocată de horincă - așa că am tras câteva cadre înfățișând sticla.

Petrecere în stil moroșan cu Samyang 8 mm f/3,5 Fisheye 9817614335_38e9636739_z
Observați că, deși e vorba de un obiectiv cu focalizare manuală, nu e deloc dificil a obține imagini clare, datorită cursei lungi a inelului de focalizare și, mai ales, datorită câmpului de profunzime imens de la o focală atât de scurtă (de doar 8 mm).

Petrecere în stil moroșan cu Samyang 8 mm f/3,5 Fisheye 9817613105_730d885ebd_z
Dacă vă întrebați cum a ajuns pruna în sticla de horincă, este și aici un secret: sticla e plasată pe copac, pe ramura cu fructul, astfel încât acesta va crește direct în sticlă - urmând apoi a fi conservat în alcoolul ce se poate apropia de 60% tărie.

Nu, nu e un efect al horincii, doar al obiectivului fisheye exploatat pentru a reda în mod artistic acest ungher de bucătărie țărănească:
Petrecere în stil moroșan cu Samyang 8 mm f/3,5 Fisheye 9817765984_95779ca5cd_z

Pe scurt, pot spune că mi-a plăcut experimentul și că fisheye-ul are mai multe valențe practice decât ar părea la prima privire Smile. Deși aparent este un obiectiv potrivit mai mult pentru joaca fotografică, el poate fi folosit - după cum am văzut - și pentru a accentua mai bine dimensiunea de spațialitate sau anumite stări de moment.

(Aparatele utilizate: Nikon D90-ul meu în interior, D5000 în exterior)
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Petrecere în stil moroșan cu Samyang 8 mm f/3,5 Fisheye Empty Re: Petrecere în stil moroșan cu Samyang 8 mm f/3,5 Fisheye

la data de Lun Noi 11, 2013 4:42 pm
Update: Fisheye-ul de 8 mm e prin natura sa constructivă un obiectiv DX, gândit pentru aparatele cu senzor APS-C. Totuși, la ultima sa versiune a apărut posibilitatea detașării parasolarului, producătorii dorind să facă acest obiectiv compatibil la nevoie și cu aparatele full-frame (cunoscut fiind faptul că petalele superioară și inferioară ale parasolarului apăreau în poze, la utilizarea unui senzor de format mai mare decât cel pentru care fusese gândit obiectivul de 8 mm, pentru aparatele FX existând varianta de 14 mm).

Nu neg că mă tentează pe viitor să-mi cumpăr și eu un fisheye Samyang de 8 mm, dar pe de altă parte, trag nădejdea că nu voi rămâne pe vecie "căsătorit" cu formatul DX (24x16 mm) și voi avea în viitor posibilitatea achiziționării unui aparat cu senzor FX (36x24 mm). În consecință, m-aș orienta pe cât posibil spre obiective compatibile full-frame, pentru a evita situația vignetării accentuate a colțurilor, determinată de utilizarea pe FX a obiectivelor DX.

Am dorit așadar să testez Samyang-ul cu parasolar detașabil pe aparatul meu cu film, Nikon F60 (deoarece, să nu uităm, termenul de "full-frame" desemnează tocmai dimensiuni identice cu ale cadrului de film de 35 mm) și, prin amabilitatea celor de la F64, am tras un cadru de probă în showroom-ul lor de pe Bd. Unirii nr. 45, București.

Puteți vedea mai jos imaginea de test, realizată pe film Kodacolor ISO 200:

Petrecere în stil moroșan cu Samyang 8 mm f/3,5 Fisheye 7ad96f554128152fde2595fad68a02062d9d8b

Ceea ce constatăm este că, deși într-adevăr palele parasolarului nu apar în imagine, colțurile sunt totuși vignetate, senzația fiind că am privi din interiorul unei sfere. Deși acest lucru este diferit de utilizarea obiectivului pe aparatele DX pentru care a fost conceput, efectul nu este neapărat unul inestetic. Din contră, să nu uităm că aparatele Fisheye din gama Lomography produc imagini cu exact același efect de boltire îmbinată cu vignetare.

Ideea pe care o putem desprinde este că, dacă vom folosi preponderent aparate cu senzor DX, fishey-ul de 8 mm e o achiziție excelentă, pentru posesorii de aparate FX recomandabil fiind cel de 14 mm. În schimb, dacă estimăm că vom folosi doar ocazional formatul full-frame (cum e cazul meu, care fotografiez preponderent cu D90-ul și mai rar pe film, cu F60-ul), nu ar avea prea mare sens să achiziționăm fisheye-ul de 14 mm, focala nefiind îndeajuns de largă dacă îi aplicăm factorul de crop de 1,5x, obiectivul de 8 mm rămânând alegerea naturală.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum