In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Canon SX500s, un aparat mic, dar puternic Empty Canon SX500s, un aparat mic, dar puternic

la data de Mier Feb 27, 2013 3:52 pm
Am avut în repetate ocazii posibilitatea să testez aparate tip bridge de la Canon - de la modele ca S3is - un veritabil succes al anului 2007, când cei 6 MPx ai săi, plaja focala de 36–432 mm și sensibilitatea ISO 800 reprezentau valori impresionante pentru amatorii înstăriți (costa undeva la 600 USD) și până la modele de clasă similară mai recente, precum SX40hs - cu care a fost o veritabilă plăcere de a fotografia la festivalul Art Mania 2011.

Un succesor al acestora este Canon SX500 IS - disponibil în oferta F64 la prețul promoțional de 1198 lei. Deși acest aparat cu greu mai poate fi încadrat în clasa bridge-urilor (aparate cu formă și dimensiuni apropiate de ale DSLR-urilor destinate începătorilor, gândite ca și ceva intermediar între "săpunierele" compacte și DSLR-urile adeseori intimidante prin complexitatea lor) - Sx500 având doar 341 grame, performanțele sale sunt notabile.

Astfel, aparatul ne oferă o rezoluție a imaginilor de 16 MPX, inclusiv în formatul de imagine 3:2, specific DSLR-urilor (majoritatea compactelor, destinate amatorilor, oferă doar raportul 4:3, fiind necesar un crop ulterior pentru aducerea la conformitatea cu standardul în listările foto).

Plaja focală e, la rândul ei, impresionantă: 24-720 mm, echivalent în formatul de 35 mm... avem cu alte cuvinte acces, de la un unghi larg, până la un teleobiectiv puternic, totul într-un corp extrem de compact. Evident că nu ne putem aștepta la aceleași performanțe optice ca ale obiectivelor profesionale (care, din contră, oferă de regulă o plajă mai redusă, cu un raport între focala cea mai lungă și cea mai scurtă - așa-numitul zoom - de doar cca. 3x), însă a le avea practic pe toate la îndemână în timpul călătoriilor e cât se poate de tentant. Iar a avea o diafragmă cu deschidere maximă de f/5,8 la capătul extrem, de 720 mm, e iarăși extrem de atrăgător.

Timpul de expunere poate fi lungit până la 15 secunde, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru majoritatea scenelor nocturne, cât timp nu facem astrofotografie (care nici nu ar fi recomandabilă, date fiind dimensiunile mici ale senzorului).

Ca minusuri, să amintim că aparatul nu este extraordonar de rapid la fotografierea în rafală, producătorii specificând o viteză de doar 0,8 cadre/sec. De asemenea, obiectivul nu dispune de filet pentru montarea de filtre - așa că, din nefericire, nu veți putea atașa un filtru UV sau de polarizare, atât de binevenite vara, pe soare... totuși, nu este gândit ca un înlocuitor pentru modelele profesionale.

În schimb, per total, SX500 se prezintă ca un model echilibrat, potrivit pentru cerințele majorității turiștilor pasionați de fotografie. Iar dacă la aceasta adăugăm faptul că un acumulator compatibil nu e deloc scump (42 lei în oferta F64 ), aparatul devine cu atât mai tentant Smile .
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Canon SX500s, un aparat mic, dar puternic Empty Re: Canon SX500s, un aparat mic, dar puternic

la data de Joi Mai 30, 2013 5:09 am
Aviz entuziaștilor: dacă doriți să experimentați cu firmware-ul aparatului, puteți descărca dversiunea 1.00C de pe docs.google.com/folder/d/0B08pqRtyrObjTVVmZURHeGVSR1E/edit?pli=1&docId=0B08pqRtyrObjNDJhY3k1MDBmWWs .

Înainte însă de a trece la acest pas, verificați dacă este necesar, rulând utilitarul Automatic Camera Identifier and Downloader (ACID) și încărcând o fotografie făcută cu aparatul (îl găsiți la zenoshrdlu.com/acid/acid.html).

Atenție! Aceasta este o variantă dedicată dezvoltatorilor CHDK (colecție de firmware-uri personalizate pentru Canon despre care ați putut citi în postarea dedicată), nefiind un software infailibil sau despre care dezvoltatorii și-ar asuma orice responsabilitate.

Orice modificări aduse aparatului le faceți pe propriul risc! (de altfel, nici cei de la CHDK nu au lansa încă o versiune oficială pentru SX500s, ceea ce oferă ei servind deocamdată doar dezvoltatorilor, să aibă pe ce experimenta).

Dacă însă sunteți un programator entuziast și priceput atât la software, cât și la aparate de fotografiat, apreciez că e un subiect pe care merită s-l explorați.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum