Forum de Calatorie si Fotografie
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Ceremonia de schimbare a gărzii, culminând cu salve de tun, la cetatea Alba Iulia Empty Ceremonia de schimbare a gărzii, culminând cu salve de tun, la cetatea Alba Iulia

Mar Sept 29, 2015 4:41 am
Din aprilie până în septembrie, vizitatorii celei mai mari fortificații din România, cetatea Alba Carolina, pot asista la ceremonia de schimbare a gărzii, ce are loc pe traseul dintre Porțile III și IV ale cetății. Preț de câteva zeci de minute, suntem transpuși parcă în alte vremuri, putând admira soldații costumați în uniforme de la începutul secolului al XVIII-lea, care execută spectaculoase manevre de paradă.

Astfel, în fiecare zi începând cu orele 12:00 putem vedea o defilare a soldaților, care intră în cetate pe la Poarta IV (situată în extremitatea vestică a cetății albaiuliene), care efectuează schimbarea ceremonială a gărzii pe platoul din fața Catedralei Catolice Sfântul Mihail, pentru a traversa apoi cetatea pe bulevardul Mihai Viteazul, pentru a încheia cu încă o ceremonie de schimbare a gărzii pe platoul dintre Poarta III și Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan.

Dacă alegem să petrecem weekend-ul la Alba Iulia, putem asista în plus la câteva momente cât se poate de interesante: sâmbătă seara, începând cu orele 21:00, soldații defilează purtând torțe care să le lumineze calea, iar finalul ceremoniei de schimbare a gărzii culminează cu trei salve de tun, trase de pe platoul din fața Porții a III-a.

Acest moment este deschis publicului larg, ce poate asista nestingherit la trageri; să remarcăm că și duminică la amiază sunt trase salve de tun, de pe platoul de artilerie al cetății, accesul fiind însă permis doar vizitatorilor Traseului celor Trei Fortificații (cu regim de muzeu).

Sâmbătă, 19 septembrie a fost penultima ocazie din acest an pentru a asista la ceremonia nocturnă de schimbare a gărzilor de la cetatea Alba Iulia, defilările urmând a fi reluate abia începând cu luna aprilie a anului viitor. (Pe timpul programului de iarnă, putem admira un număr restrâns, de unu până la doi soldați, care fac de gardă între podul mobil de la Poarta a III-a și intrarea pe Traseul celor Trei Fortificații).

Puteți vedea în cele ce urmează o înregistrare video a ceremoniei de schimbare a gărzii de la Poarta III a cetății Alba Iulia, inclusiv defilarea cu torțe și tragerea salvelor de tun, din seara de sâmbătă pomenită anterior:Pentru filmare am folosit DSLR-ul full-frame Nikon D800 , cu obiectivul Nikon 24-85 mm f/3,5-4,5 . Întrucât lumina era departe de a fi îndestulătoare, am crescut sensibilitatea ISO între 4500 și 12800 (Hi1); am ales modul de expunere manuală, cu diafragma deschisă la maximum și un timp de 1/40 sec.

Pentru a evita defocalizarea subiectelor aflate în mișcare pricinuită de imposibilitatea sistemului de focalizare din modul Live View de a face clarul în timp util pe timp de noapte, am focalizat manual, ajustând în permanență clarul în zona dorită.

După cum puteți vedea, deși inevitabil apare o oarecare granulație în zonele de culoare închisă, dacă urmărim înregistrarea de la distanța optimă privitului la televizor artefactele de imagine sunt neglijabile, senzorul de mari dimensiuni al aparatului oferindu-ne rezultate de o calitate absolut onorabilă, chiar în absența drastică a luminii.

În concluzie, Nikon D800 e un aparat excelent nu doar pentru fotografie, ci și pentru filmare, făcând față cu succes condițiilor dificile de iluminare și oferindu-ne înregistrări la rezoluție full-HD, cu granulație minimă.

Voi reveni în completarea acestui articol pentru a vă prezenta și o serie de fotografii, ilustrând atât ceremonia nocturnă, cât și cea de la orele amiezii cheers .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum