Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Micnova GPS-N - pentru când dorim să știm exact ce și unde am fotografiat cu DSLR-ul nostru Nikon Empty Micnova GPS-N - pentru când dorim să știm exact ce și unde am fotografiat cu DSLR-ul nostru Nikon

Mier Iun 05, 2013 1:13 pm
În ultimii ani, tot mai multe aparate foto compacte au ajuns să fie echipate cu module GPS, devenind astfel extrem de comod pentru fotograful (amator) aflat în deplasare să consemneze coordonatele exacte ale reperelor luate în colimator. Nici smartphone-urile nu au stat pe loc, majoritatea modelelor curente - exceptând doar soluțiile de buget - venind cu module GPS, astfel încât să putem nu doar salva coordonatele fotografiilor noastre, dar și să consultăm cu ușurință harta localității în care ne aflăm.

Pe de altă parte, DSLR-urile s-au aliniat târziu acestei tendințe, și chiar și aici în măsură limitată, doar modele de top, precum Canon 6D, venind cu GPS încorporat. Am avut ocazia de a testa un 6D (am relatat despre aceasta în postarea dedicată) și pot spune că a determinat coordonatele suficient de repede, chiar mai repede decât smartphone-ul meu Nokia 5800 lăsat să se conecteze doar la sateliți (smartphone-urile mai utilizează așa numita funcție Assisted GPS, în care își determină în primă fază poziția aproximativă față de cel mai apropiat releu GSM, cu o aproximație de cca. 0,5 km, folosind sateliții doar pentru poziționarea de precizie, de ordinul zecilor de metri).

Pe de altă parte, a avea GPS-ul detașabil, neîncorporat în aparat, poate fi un avantaj atunci când călătorim în țări cu o legislație antiteroristă extrem de strictă, precum Israelul - unde ai voie, ca turist străin, să îți duci un aparat de fotografiat, dar nu și un GPS sau un smartphone. Este deci preferabil un aparat nedotat cu modul GPS, pe care însă putem, atunci când dorim, să cuplăm unul.

Pentru aparatele Nikon o soluție convenabilă vine de la Micnova, o firmă cunoscută în special ca producătoare de softbox-uri și alte accesorii. Astfel, pentru un preț de 329 lei (în oferta F64), obținem un modul GPS ce poate fi montat pe patina de blitz a aparatului, la care se conectează printr-un cablu dedicat (chiar și aparate entry-level, extrem de convenabile ca preț, precum Nikon D3100 au, pe partea stângă, sub clapeta de protecție, un conector etichetat GPS).

Vom putea așadar stoca în tag-ul EXIF al imaginilor noastre coordonatele geografice (latitudine, longitudine și altitudine) la care au fost realizate. În plus, GPS-ul permite sincronizarea ceasului intern al aparatului cu ora exactă, transmisă de ceasurile atomice de pe sateliții de poziționare. Acest lucru este valoros atât în scop probatoriu, noi putând oricând dovedi că am realizat o fotografie într-un anumit loc, precis determinat, la o anumită oră, cât și pur și simplu pentru a ne reconstitui exact traseele parcurse.

În acest sens, trebuie să deschidem imaginea dorită într-un program de vizualizare care știe citi tag-ul EXIF, precum Irfan View, de unde vom deschide dialogul Image->Information->EXIF Info,. defilând apoi până ce găsim câmpul GPS Information. Putem, desigur, să introducem manual într-un atlas geografic virtual precum Google Earth coordonatele, sau, în versiunile mai noi de Irfan View (în prezent folosesc versiunea 4.33), să alegem direct butonul Show in Google Earth, care ne va duce direct la coordonatele respective de pe hartă.

(Totuși, dacă vă gândiți deja la posibila utilizare a aparatului de fotografiat în scopuri cartografice, ca de exemplu măsurarea unui teren, să nu uitați de faptul că GPS-urile de uz civil general au preprogramată o eroare aleatorie de poziționare de până la câteva zeci de metri, pentru a preveni ca electronica relativ ieftină a acestora să poată fi utilizată pentru fabricarea de rachete balistice de către statele cu intenții belicoase și organizațiile teroriste globale. Dar nu vă faceți probleme, precizia e arhisuficientă pentru a vă repera poziția pe hartă).

Per total, Micnova GPS-N se poate dovedi o achiziție interesantă, în special dacă dorim să facem multe fotografii pe care să le poziționăm exact pe hartă. Un bonus oferit de producător constă în includerea în pachet și a unei telecomenzi pe cablu, cu ajutorul căreia vom putea declanșa aparatul fără să riscăm să0l mișcăm în timpul expunerilor nocturne prelungite.

Altfel, în lipsa unui modul GPS, o soluție mai la îndemână ar fi să facem câte o poză, exclusiv în scopuri de orientare, cu smartphone-ul cu funcția de geotagging activată, iar apoi să trecem la a fotografia reperele, la calitatea maximă, cu DSLR-ul. (Și, astfel am mai și economisi o fracțiune din bateria DSLR-ului și am uza obturatorul doar când am ști sigur că dorim să capturăm subiectul respectiv, după ce am văzut aproximativ cum ar arăta, pe telefon).

Micnova GPS-N - pentru când dorim să știm exact ce și unde am fotografiat cu DSLR-ul nostru Nikon IMG_0270_20545
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum