Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Pro si contra root-ării telefoanelor. Avantaje, dar și riscuri... Empty Pro si contra root-ării telefoanelor. Avantaje, dar și riscuri...

Dum Aug 16, 2015 3:46 am
Producătorii de smartphone-uri au adeseori tendința să supraîncarce telefoanele cu numeroase aplicații pe care aproape că nu le folosim, să instaleze aplicații în parteneriat cu operatorii rețelelor mobile sau, chiar mai rău, să retragă suportul pentru unele servicii online pe care le ofereau prin intermediul unor aplicații preinstalate.

Cele mai cunoscute exemple ar fi numeroasele aplicații de la Google, precum Chioșc Play, Muzică Play, Hangouts, Google Drive, sau cele de pe telefoanele Samsung: serviciul pentru download-area de conținut plătit, Samsung Hub, sau aplicația de mesagerie instant ChatON, care erau oferite preinstalate pe telefoanele ce se vindeau până la finele lui 2014 și pentru care server-ele s-au închis între timp, dar care nu pot fi dezinstalate, ca urmare a faptului că erau livrate ca parte a firmware-ului original.

Și cum sistemul de operare Android nu e tocmai econom când vine vorba de economisirea memoriei (pe Samsung S3 Mini-ul meu, din 851 MB RAM disponibili, undeva la 680-690 MB sunt ocupați doar de procesele de fundal ale aplicațiilor preinstalate, ceea ce lasă destul de puțin spațiu pentru alte soft-uri pe care am dori să ni le instalăm noi înșine), devine tentant a face puțină curățenie în "bucătăria internă" a telefonului nostru. În plus, nu doar că vom elimina procese active în RAM, ci vom curăța și spațiu de stocare, extrem de valoros, în condițiile în care numeroase aplicații nu pot fi mutate pe card-ul micro-SD.

Problema este că soft-ul telefoanelor mobile nu oferă, cu setările implicite, prea multe drepturi utilizatorului, Android-ul fiind gândit astfel încât chiar cineva fără cunoștințe tehnice prea serioase să se descurce cu utilizarea unui telefon poate "mai smart" decât el. Ceea ce trebuie este să obținem accesul Root la sistemul de operare, deblocând așa-numitul King User (sau Super User pe unele modele), cu ajutorul căruia vom putea interveni mai adânc, în structura internă a sistemului de operare.

Pentru a obține accesul Root la sistemul de operare, cea mai simplă cale este să conectăm telefonul la PC folosind cablul micro-USB, să activăm USB Debugging (direct din setări, pe modelele mai vechi, sau mergând la Setări> Despre dispozitiv și să apăsăm de 7 ori pe Număr versiune, dacă avem un telefon cu sistem de operare Android 4.2 sau mai nou)) și să rulăm pe PC o aplicație pentru root-area telefonului.

Pentru S3 Mini, am folosit Root Genius, un progrămel dezvoltat de compania chineză Shuame, care se laudă că ar suporta în prezent peste 10.000 modele de telefoane. Puteți descărca aplicația și viziona un tutorial despre utilizarea Root Genius pe rootgenius.com.

Odată telefonul root-at, am observat apariția aplicației Kinguser. Aceasta ne va debloca accesul la unele funcții indisponibile cu setările implicite:

  • aprobarea și respingerea accesului root pentru aplicațiile instalate (lucru util dacă dorim de exemplu să deblocăm întregul potențial al unor aplicații pentru economisirea bateriei, de exemplu)
  • interzicerea pornirii automate a aplicațiilor de pe telefon (unele programe au și câte un proces de fundal, care va consuma memorie chiar dacă nu folosim acea aplicație decât extrem de rar: de exemplu, Kindle for Samsung sau Trip Advisor Samsung Edition, dar și aplicația de navigație GPS Waze, ghidul IZI.Travel sau aplicația revistei The Economist). Interzicând acestor aplicații să pornească automat (debifându-le din lista disponibilă la Kinguser>Auto-start) vom economisi memorie, iar aplicațiile vor funcționa oricum, fără probleme. De la 680 MB RAM ocupați, după o "dezintoxicare" serioasă am adus S3-ul meu la 430, eliberând deci 250 MB RAM - o valoare frumușică, dacă ne gândim că oricum nu am sacrificat practic nimic din funcționalitatea telefonului.
  • Dezinstalarea oricărei aplicații de pe telefon: folosind King User> Unistall Tool, vom putea dezinstala inclusiv aplicațiile livrate de producător, eliberând telefonul nostru de balastul software. Trebuie totuși să fim atenți, orice dezinstalare efectuată de aici fiind definitivă: aplicațiile nu vor apărea la loc nici măcar după resetarea hardware a telefonului! Dacă dezinstalăm ChatON-ul sau alte servicii online nu riscăm aproape sigur nimic, însă dacă alegem să eliminăm unele componente ale sistemului, riscăm să afectăm însăși funcționarea smartphone-ului nostru!!


De altfel, producătorii nici nu recomandă root-area telefoanelor: se poate chiar să considere că e o intervenție neautorizată asupra soft-ului smartphone-ului și să vă anuleze garanția! Ce am constatat e că, la verificarea existenței update-urilor de sistem, server-ul detectează că software-ul telefonului a fost modificat și refuză să mai instaleze update-uri (oricum nu mai existau update-uri ale sistemului de operare pentru S3 Mini, ultimul update pentru acesta fiind de la Android 4.1 la 4.2 JellyBean, deși între timp au mai apărut câteva versiuni de 4.4 KitKat și 5 Lollipop).

Se poate de asemenea ca intervenția asupra Android-ului să dezactiveze unele funcții-cheie ale sistemului de operare: de exemplu, am constatat că dacă îmi opresc și pornesc complet telefonul, nu mai pot activa internetul mobil (prin rețeaua GSM/3G), doar WiFi-ul. După o resetare hardware, internetul mobil a revenit în funcțiune, însă se pierde de fiecare dată ce îmi închid telefonul.

Nu am observat ca acest fenomen să aibă legătură cu root-area în sine, cel mai probabil a apărut după ce am dezinstalat mai multe componente sistem decât ar fi trebuit. Din fericire, am descoperit și o soluție improvizată, dar care funcționează: în momentul în care accesez boot loader-ul (pornid telefonul ținând apăsate butoanele Volume Up, Home și Power) să nu aleg resetarea hardware, ci doar Wipe Cache Partition. Telefonul va reporni, iar accesul la internetul mobil va fi reactivat.

Pe scurt, există avantaje clare pe partea software dacă ne root-ăm telefonul. Pe de altă parte însă, riscăm și să îi compromitem funcționalitatea. Trebuie așadar să fim cu băgare de seamă și, ca regulă generală, să nu root-ăm un telefon prea scump și după care ne-ar părea prea rău, doar unul care începe să dea semne de oboseală, ca urmare a vechimii și căruia am putea astfel să-i mai prelungim viața, curățându-l de bloatware.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum