In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Achiziționarea echipamentelor fotografice de pe forumuri, din consignații și de la târgurile specializate. Argumente pro și contra Empty Achiziționarea echipamentelor fotografice de pe forumuri, din consignații și de la târgurile specializate. Argumente pro și contra

la data de Dum Aug 18, 2013 11:08 am
Ne dorim cu toții cele mai performante aparate și obiective... doar că ele vin cu prețuri adeseori peste putințele cuiva care nu câștigă câteva mii bune de lei pe săptămână din fotografia de nuntă sau nu are în spate o redacție cu un buget generos. E posibil să avem și noi ceilalți acces la astfel de echipamente - în genul teleobiectivelor cu diafragma constantă f/2,8 (mai bine să nu vă spun cât costă la F64 un Nikon 70-200 mm, f/2,8 , să nu dormiți rău la noapte Very Happy), a obiectivelor macro sau a blitz-urilor cu număr de ghid ridicat - dacă apelăm la piața second hand de profil.

Consignațiile foto oferă de multe ori produse într-o stare tehnică cel puțin rezonabilă (cele mai mari, în genul F64 Studio sau Foto Hobby Shop, testează echipamentele înainte de preluare și oferă chiar o garanție de 30 zile), la prețuri bune.

Prețurile avantajoase provin din faptul că magazinele de profil nu își permit să își facă auto-concurență cu produsele noi pe care le au pe stoc. Dintr-o discuție cu fondatorul Foto Hobby Shop, am aflat că ei acceptă ca produsele depuse în consignație să fie listate cu 60% din pretul produselor noi, fără TVA. Spre exemplu, ultimul preț la care putea fi gpsit de nou teleobiectivul Nikon 80-200 mm, f/2,8 (strămoșul 70-200 mm, doar că lipsit de motorul intern de focalizare) era de 3850 lei; fără TVA, ajungem la 2926 lei, iar 60% din aceasă sumă ar fi 1755 lei - un preț excelent pentru client.

Nu la fel de avantajat este și vânzătorul, care pe lângă că trebuie să accepte ca aparatul său să fie expus la un preț mic, va trebui la sfârșit să și plătească un comision serios pentru expunerea în vitrina magazinului (și care i se va scădea din prețul deja redus). Pe cale de consecință, multe echipamente nici nu mai ajung în consignații, proprietarii încercând să le vândă direct, plasând anunțuri pe forumurile dedicate fotografilor (i.e. forum.nikonisti.ro, piatadefotografie.3xforum.ro), sau prin intermediul site-urilor de anunțuri (okazii.ro, mercador.ro).

Aici, prețurile sunt ceva mai ridicate, ofertanții încercând să plaseze produsele la prețuri care să le permită o marjă de negociere suficientă (de exemplu, același teleobiectiv 80-200 mm se regăsește pe forumul Nikoniștilor între 1700 și 2300 lei). De regulă, puteți negocia cu vânzătorii, cu atât mai mult cu cât anunțul e mai vechi și "jucăria" oferită nu s-a vândut de multă vreme.

Personal, nu sunt adeptul Okaziilor, deoarece am observat că, în ultima vreme a devenit un site unde proprietarii de aparate, care își scot propriile obiecte la vânzare, au fost eclipsați treptat de bișnițari. Sistemul de calificative, care face ca anunțurile celor cu multe tranzacții reușite la activ să aibă prioritate la afișare, înseamnă că ofertele plasate de aceștia vor fi primele peste care veți da, un potențial cumpărător trebuind să "sape" mai adânc până ce găsește anunțurile "particularilor" (pentru a împrumuta o expresie de pe piața imobiliară).

O altă variantă este să mergem la târgurile foto ale asociațiilor de profil - cum e cazul Târgului Vintage organizat anual de Erke la Cluj. Găsim aici numeroase aparate, digitale și pe film, obiective și diverse accesorii. Anul acesta de exemplu, eu mi-am achiziționat de la târg un Nikon F60, la 300 lei ... și am negociat să mai primesc încă două filme cadou Smile.

Achiziționarea echipamentelor fotografice de pe forumuri, din consignații și de la târgurile specializate. Argumente pro și contra 8797829751_7f4536b3b7_c

Tot de la un târg (organizat în cadrul festivalului Colours of Cluj) am găsit și o excelentă geantă foto Minolta, la un preț de cca. 1/4 din cât ar fi fost o Tamrac sau Crumpler comparabilă:

Achiziționarea echipamentelor fotografice de pe forumuri, din consignații și de la târgurile specializate. Argumente pro și contra 9440696664_160193583d_c

Un alt avantaj major al târgurilor este că, la fel ca în cazul consignațiilor, putem încerca pe îndelete echipamentele - și evităm riscul achiziției de pe forumuri, de a primi lucruri neconforme cu descrierea.

Iar atmosfera de la astfel de evenimente va face deliciul oricărui pasionat.

Achiziționarea echipamentelor fotografice de pe forumuri, din consignații și de la târgurile specializate. Argumente pro și contra 9538373157_6073567248_c
(Standul Digital Pro Foto, din cadrul Târgului Foto Vintage 2013, organizat de Erke)
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum