Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Fotografierea cu telefonul - minusuri, dar si cateva plusuri Empty Fotografierea cu telefonul - minusuri, dar si cateva plusuri

Lun Mar 11, 2013 5:51 pm
In ziua de azi, a devenit mai dificil a gasi un telefon mobil lipsit de camera foto, decat unul dotat cu asa ceva. De la banalele camere VGA de pe modelele de buget (asa-numitele feature phones, de pana la 150 lei) si pana la camere cu 8 sau chiar 41 MPx pe smartphone-urile de ultima generatie, precum Nokia 808 (si preturi de cca 2000 lei, in oferta eMag), telefoanele mobile au ajuns a oferi cam tot ce si-ar dori un utilizator.

Sau, ma rog, un utilizator necunoscator intr-ale fotografiei, in conditiile in care telefoanele mobile au senzori minusculi (valori de 1/6" sunt mai degraba potrivite cel mult pentru un webcam; prin comparatie,pana si aparatele compacte au senzori mult mai mari, de 1/2,33", sau 1,5" la modelele de top, precum compacta de backup pentru profesionisti, Canon G1X) si nu ofera practic niciun control al parametrilor expunerii (timp, diafragma, sensibilitate ISO), desi unele modele vor salva aceste valori in EXIF-ul fotografiilor.

Desi au aparut spre exemplu site-uri de comercializare a fotografiilor realizate cu iPhone-ul, agentiile de stock serioase resping din start astfel de poze, afectate de o granulatie puternica si focalizate aproximativ, chiar de telefoanele cu autofocus.

Astfel, daca suntem interesati de a realiza fotografii cu o minima sansa de a fi vandute, mult mai bine ne cumparam cu cateva sute de lei un DSLR second-hand, precum Nikon D70 sau Canon 10D (prima mea imagine de stock photography a fost realizata cu un D70, in iulie 2012) si un telefon cu functii de baza, care oricum va avea o mai buna autonomie a bateriei - lucru esential in calatorii, cand durate de stand-by de cca. 24-36 ore, precum ofera numeroase smartphone-uri, sunt pur si simplu inacceptabile.

Pe de alta parte insa, daca fotografiem doar in scopuri personale si dorim sa avem un bagaj cat mai usor la drum, un telefon dotat cu o camera buna va deveni un companion nedespartit. In plus, pe numeroase telefoane dotate cu GPS este disponibila functia de Geotagging (salvarea coordonatelor la care a fost realizata o fotografie), sau poate fi activata prin instalarea unor aplicatii suplimentare.

De asemenea, in numeroase locatii, precum mall-urile, sau la concerte, unde in mod uzual este interzisa fotografierea, agentii de paza ii vor ignora pe cei care fac poze cu smartphone-ul, fiind evident faptul ca aceste imagini NU vor putea fi utilizate nicaieri in scopuri comerciale, si nici nu vor reda prea multe detalii, servind exclusiv pentru reimprospatarea amintirilor personale.

Camera foto de pe telefon se mai poate dovedi utila in cazul (indezirabil) in care suntem martori, sau chiar victime ale unui accident rutier. Pozele realizate, desi de o calitate tehnica si artistica indoielnica, vor servi ca un excelent mijloc probatoriu, pentru aflarea adevarului de catre autoritatile competente. Exista situatii in care acestea reprezinta singura proba credibila in favoarea noastra, asa ca a le putea realiza constituie un avantaj clar.

Astfel, desi in prezent aproape ca nu mai utilizez deloc functia foto a telefonului mobil, consider ca existenta sa se poate dovedi, totusi, utila in anumite cazuri.

Va prezint in cele ce urmeaza cateva imagini pe care le-am realizat cu telefoanele mobile pe care le-am detinut (impreuna cu specificatiile lor din oferta eMag, ori de cate ori sunt disponibile):

- Sony-Ericsson k310i:
Fotografierea cu telefonul - minusuri, dar si cateva plusuri 8550647090_bd5b3d35af_z
(București, Biserica Rusă)

- Nokia 5800 Xpress Music:
Fotografierea cu telefonul - minusuri, dar si cateva plusuri 8549548323_b957b39350_z
(Ljubljana, Slovenia)

- Nokia C3-00:
Fotografierea cu telefonul - minusuri, dar si cateva plusuri 8550647010_540d0aba84_z

- Samsung Y GT5360:
Fotografierea cu telefonul - minusuri, dar si cateva plusuri 8550647312_3ec400158a_z
(Catedrala Szent Mihaly, Cluj-Napoca)

- Vodafone Smart Chat:
Fotografierea cu telefonul - minusuri, dar si cateva plusuri 8550647398_f3af2b5602_z
(imagine corupta, o problema cu care ma lovesc extrem de frecvent pe acest telefon).
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Fotografierea cu telefonul - minusuri, dar si cateva plusuri Empty Re: Fotografierea cu telefonul - minusuri, dar si cateva plusuri

Mier Iul 03, 2013 7:44 am
Update: Rezultate simțitor mai bune decât cu smartphone-urile de buget pot fi obținute dacă ne achiziționăm un model de top, sau cel puțin unul cu un preț peste 1000 lei.

Puteți în acest sens vedea recenziile mele privind Nokia Lumia 920, precum și HTC Desire X, ambele postări fiind însoțite de fotografii realizate cu fiecare din cele două smartphone-uri.

Iar dacă doriți să aflați mai multe despre fotografierea cu telefonul mobil, cei de la F64 au redactat un ghid cât se poate de util, disponibil pe blog-ul companiei.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum